Tenerife no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo salu

Spānijas sala Tenerife pēdējos gados latviešiem kļūst par arvien populārāku galamērķi, lai aizbēgtu no ziemas un pārlieku lēnu nākošā pavasara. Daudziem tā kļuvusi par iemīļotu vietu “pārziemošanai”, lai strādātu attālināti un vienlaikus baudītu vasarīgo salu. Tā lutina ar maigu, saulainu klimatu, apburošu dabu un atpūtas iespēju daudzveidību. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno vai apsver ceļojumu uz Tenerifi.

Fakti, kurus vērts zināt

Galvaspilsēta - Santakrusa de Tenerife

Valoda - spāņu.

Nauda - eiro.

Laika zona - Rietumeiropas laiks (Western European Time (WET)), UTC +0, kas ir ar divu stundu atšķirību no Latvijas

Lidostas - uz salas ir divas lidostas: 1) Tenerifes dienvidos esošā lidosta “Reina Sofia” ir salas lielākā starptautisko lidojumu lidosta; 2) Tenerifes ziemeļos esošā lidosta “Los Rodeos” pamatā nodrošina lidojumus uz citām salām, taču mēdz uzņemt arī regulārus nacionālos un starptautiskos lidojumus.

Transports - uz salas ir labi attīstīta sabiedriskā transporta sistēma. Starp pilsētām kursē autobusi. Iekāpšana autobusos notiek tikai pa priekšējām durvīm, bet izkāpšana – tikai pa aizmugurējām durvīm. Biļetes pārdod transportlīdzeklī. Ir pieejami arī baltas krāsas taksometri ar pazīšanas zīmēm uz jumta. Taksometri ir aprīkoti ar skaitītājiem, kas strādā dažādos tarifu režīmos, atkarībā no attāluma, diennakts laika un nedēļas dienas.

Veikalu darba laiki - lielākā daļa veikalu un tirdzniecības centru strādā katru dienu no plkst.09.00 līdz plkst.20.00. Daži veikali svētdienās ir slēgti.

Dzeramnauda - ierasti to atstāj 10% apmērā no rēķina summas. Dažos restorānos apkalpošanas maksu iekļauj rēķinā.

Klimats

Tenerifē ir subtropisks klimats ar siltām vasarām un ļoti maigām ziemām. Saule lutina visu gadu. Gada karstākais mēnesis ir augusts ar vidējo dienas maksimumu 31° un vidējo zemāko temperatūru 22°. Gada vēsākais mēnesis ir februāris ar vidējo dienas maksimumu 22° un vidējo zemāko temperatūru 15°.

Ieceļošana

Latvijas pilsoņi un nepilsoņi var ieceļot Spānijā bez vīzas, ja plānotais uzturēšanās laiks nepārsniedz 90 dienas 180 dienu laikā. Latvijas pilsoņi var ieceļot arī ar eID karti, savukārt nepilsoņiem ceļošanai ir nepieciešama pase. Ceļošanas dokumentam ir jābūt derīgam līdz ceļojuma beigām.

Spānijā šobrīd ir atcelti ar Covid-19 saslimšanu saistītie ieceļošanas ierobežojumi un personām nav jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, kā arī nav jāievēro pašizolācija pēc ieceļošanas. Tomēr aizsargmaskas lietošana ir obligāta: 1) apmeklējot ārstnieciskas iestādes; 2) Apmeklējot aptiekas.

Viesnīcu specifika

​Viesnīcas kategoriju šeit apzīmē ar zvaigznēm, apartamentu kategorijas – ar atslēgām. Kategoriju nosaka atkarībā no viesnīcas atrašanās vietas, apmēra un piedāvāto pakalpojumu kvalitātes, no apkalpošanas līmeņa, no viesnīcas numuru lieluma un to aprīkojuma.

Viesnīcās var lūgt iemaksāt drošības naudu par viesnīcas sniegtajiem papildu pakalpojumiem (starptautiskajām tālruņa sarunām, mini bāra izmantošanu u.tml.). Drošības naudas apmērs katrā viesnīcā var atšķirties. Drošības naudu atgriež, izrakstoties no viesnīcas.

Kanāriju salās nav viesnīcu ar privātām pludmalēm. Ieeja pludmalē ir bezmaksas, taču par guļamkrēslu un saulessargiem pludmalē jāmaksā atsevišķi.

Ko apskatīt

Loro parks - šī ir visvairāk apmeklētā vieta Tenerifē. Parks atrodas salas ziemeļu daļā – Puerto de La Krusas kūrortā, un ir izveidots 1972. gadā. Loro parks tiek dēvēts arī par papagaiļu parku, jo tajā dzīvo vairāk nekā 350 šo raibo putnu sugu (kopumā vairāk nekā 3500 papagaiļu), kas ir lielākā papagaiļu kolekcija pasaulē. Tāpat parkā ir iekārtots pingvinārijs, var vērot dresētu vaļu, delfīnu un jūras lauvu priekšnesumus. Parka lepnums - gigantisks akvārijs, kurā atrodas vairāk nekā 15 000 jūras iemītnieku sugas no visas pasaules un apmēram 40 koraļļu veidu. Akvārija iekšienē izveidots 18 metrus garš stikla tunelis, kur aiz stikla sienām peld haizivis un citas jūras radības. Starp lepnajiem tropu augiem lieliski jūtas arī sešas gorillas, kas pirms dažiem gadiem tika atvestas no vairākiem Eiropas zooloģiskajiem dārziem. Eksotisko tropu augu paēnā pie ūdens snauž krokodili, pelikāni ķer zivis, pa kokiem kāpelē šimpanzes. 135 000 m2 lielā parka apmeklējumam ir jāieplāno pilnu dienu.

Teides vulkāna parks - salas centrā, 3718 m virs jūras līmeņa, paceļas Teides vulkāns - trešais lielākais vulkāns pasaulē (3718 m augstums, 20 km diametrs), tas ir arī Spānijas augstākais kalns. Vulkāna parka kopējā teritorija aizņem 18,900 ha un ir iekļauta UNESCO pasaules mantojumu sarakstā. Līdz vulkāna 3555 metru augstumam var pacelties ar trošu dzelzceļu, atlikušos 200 metrus var pieveikt kājām. Drošības nolūkos pa vulkāna sastingušā krātera dibenu apmeklētājiem staigāt ir aizliegts.

Gjumeru piramīdas - seno Tenerifes iedzīvotāju guanču pirms tūkstošiem gadu celtās piramīdas ir ļoti līdzīgas citu seno civilizāciju piramīdām Meksikā un Peru. Kopumā šeit ir sešas piramīdas, katra aptuveni četrus metrus augsta un kuru izcelsme nav pilnībā skaidra. Piramīdu parkā ir arī vairāki krāšņi dārzi, piemēram, indes dārzs, kurā vienkopus aplūkojami vairāk nekā 70 toksiski augi no visas pasaules.  

Maska ciematiņš - šis kalnu masīvā ieslēptais ciematiņš vēl pavisam nesen bija absolūti nošķirts no ārpasaules, bet tagad tas ir viens no apmeklētākajiem salas ciemiem. Maska ciematiņš priecē savus viesus ar skaisti uzturētām mājām, izsenis bruģētām ielām, izciliem Tenerifes klasiskās arhitektūras paraugiem. No šejienes paveras brīnišķīgi skati uz aizām un kalnu serpentīniem. Šeit noteikti ir vienas no grandiozākajām, elpu aizraujošākajām salas ainavām.

Ērgļu parks - Tenerifes dienvidos, kalnos ir ērgļu parks (Park Las Aquilas) jeb džungļu parks. Tā teritorija aizņem 75,000 kv.m. Starp akmeņainajām klintīm sazaļojuši īsti tropu džungļi. Šeit iekopts brīnišķīgs dārzs ar eksotiskiem augiem, trokšņo ūdenskritumi, pastaigājas lauvas, rāpo krokodili, saulē sildās begemoti un orangutāni. Bez lieliskās floras un faunas, parks ir ievērojams ar to, ka šī ir vienīgā vieta pasaulē, kurā notiek dresētu plēsīgo putnu priekšnesumi. Ērgļi reizi pa reizei izlido pa salu, taču vienmēr atgriežas. Parkā brīvā dabā lido ne tikai ērgļi, bet arī krāsaini papagaiļi.

El Viento ala - šī 17 kilometru garā ala ir garākais vulkāniskais tunelis Eiropā. Vulkāna izvirduma laikā lavas virsma sastinga, saskaroties ar gaisu. Zem šī slāņa lava turpināja tecēt, veidojot tecēšanas tuneli. Lavai pilnībā aiztekot, aiz tās palika šī ala, ko tagad iespējams izstaigāt ikvienam interesentam.

Ko nogaršot

Gofio - kukurūzas miltu putra vai plācenīši.

Sancocho canario - sautēta zivs (visbiežāk asaris).

Ropa vieja - sautēta vistas gaļa, liellopa gaļa, kartupeļi.

Conejo al salmorejo - īpašā mērcē sautēts trusis.

Gazpacho - no dažādiem dārzeņiem gatavota aukstā zupa.

Tortillas - omletes ar dārzeņiem, sieru, zaļumiem, sīpoliem u. tml.

Bienmesabe - populārākais deserts Kanāriju salās ir saldais mandeļu krēms, kam pievienots olas dzeltenums un kanēlis.

Sangria - sarkanvīna un šampanieša kokteilis, kuru pasniedz krūkās ar ledu un pievienotiem sagrieztiem svaigiem augļiem.

Tenerife pilnīgi noteikti ir sala ar unikālu dabas skaistumu. Par to stingri un majestātiski iestājas arī tās varenākais apskates objekts - vulkāns Teide. Sala lutina savus viesus gan ar lielisku atpūtu pludmalē, kas īpaši - arī melnu smilšu pludmalēs, kā arī ar aktīvas atpūtas iespēju pārbagātību - ūdenī, kalnos un zaļojošā dabā. Vēl viens salas viesu lutinātājs ir tās ēdiens - izcils, gards, ar savu unikalitāti. Sala apbur ar savu mieru un dabas varenumu, un gaida pie sevis ciemos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.82965589sec.