Dubaija - stingrā un pārsteidzoši laipnā vieta atpūtai

Tulkojumā lietussargi arābu valodā tiek saukti par saulessargiem, jo lietus jau līst tikai 10 dienas gadā. Bieži nācās Dubaijā uz ielām redzēt sievietes ar lietussargiem.. tas pret sauli.

Kā sākās ceļojums?

Lidojām no Berlīnes ar pārsēšanos Frankfurtē/M. No Frankfurtes līdz Dubai aptuveni 6 stundas ceļā ar sabiedrību Lufthansa un Boing 747. Bezmaksas aprūpe ekonomijas klasē laba.. dzērienu izvēle ik pēc pāris minūtēm.. ko vien sirds vēlas! Ēdināšana 2X. Mani pārsteidza netīrība un ēdienu trauku, avīžu paliekas, kuras mētājās uz grīdas ejot caur biznesa klasei.. atstājot lidmašīnu Dubai lidostā.. Liekas, ja lido par augstāku cenu.. tad vari vārtīties pats savos mēslos!

Ielidojot Dubaijā 29 C plkst. 23 naktī. Tas oktobra beigās. Lidostas terminālā lielas rindas uz pases kontroli.. beidzot esmu tik tālu, ka man noprasa, kā mans vārds, vai Maija? Jā, atbildu-Maija. Pēc uzvārda netiek prasīts. Pasē tiek automātiski ielikts zīmogs ar uzturēšanās atļauju Emirātos uz 60 dienām! Tā ir arī vīza (man Vācijas pase) un nekādas citas formalitātes nav jāizpilda.

Nākošā dienā- Dubajas apskate.

Kaut gan mūsu viesnīca ir centrā, tomēr pilsētas centru nevar izstaigāt kājām. Dubaja ir liela pilsēta. Vislabāk pārvietoties ar taksi, kurš maksā no 4 līdz 7 eiro. Bet ļoti jāuzmanās, jo taksometru šoferi ir pieraduši vest ar līkumiem.. tad cena var sanākt trīskārtīga! Mūs veda tūrisma busiņš. Dubai pilsētas apskatē ceļā esam 6 stundas! Apskatam visas ievērības cienīgās vietas, neizpaliek Dubaijas muzejs, vecpilsēta un ievērības cienīgais tirgus ar savu zelta veikalu ielu.. Jāmāk tirgoties. Cenu vismaz vajag nokaulēt par 50%! Tomēr norunājot cenu.. redzu, atgriežoties Berlīnē, ka kurss uz eiro ir par 50 eiro mainījies uz slikto pusi un par zelta rotaslietu esmu samaksājusi 50 eiro vairāk, kā bijām norunājuši. Garšvielu tirgū pārdevēji māna ar svaigām garšvielām un visu pārējo.. blakus tepiķu tirgus.. nopērku mazu zīda tepiķīti par 15 eiro. Citi pērk tradicionālās vīriešu galvas segas galdautu izmantošanai.. es arī iegādājos tradicionālo vīriešu apģērbu un galvassegu.. .tomēr suvenīrs! Tālāk veikali, kuros nav apģērbu izmēri īpaši norādīti.. iešuj vai paplašina drēbes turpat uz vietas bez maksas veikala darbnīcā.. pāris minūtēs.

Nākošā rītā viesnīcas busiņš aizved uz privāto pludmali. Ūdens t ir 30 C jau no paša rīta. Mēģinu savu balto ķermeni uzturēt ūdenī, jo sauļojoties negribu apdegt. Bet tomēr.. apdegu.. un trīs dienas pludmalei.. ardievas. Pēc trīs stundu uzturēšanās pludmalē, mūs paņem viesnīcas busiņš.. to ir neskaitāmi pludmalē.. no dažādām viesnīcām.. viss par velti! Redzējām daudzas musulmaņu sievietes, kuras peldējās ar visiem apģērbiem.. peldkostīmos izģērbties tām nav tradīcijas. Pēc pāris dienām atgriežoties pludmalē.. redzu, ka tās baltās smiltis ir piesārņotas ar cigarešu galiņiem līdz nemaņai, jo ir ieradusies tūristu plūsma no austrumu zemēm.. Braucot pa Dubaiju, varam redzēt arī sieviešu privātās pludmales, lai musulmaņu sievietes neiekārotu ļaunas citu vīriešu acis!

Pēcpusdienā no viesnīcas busiņš ved uz iepirkšanās centru. Dubai City Centre. Centrs ir milzīgs, bet pārtikas veikals kā Rimi ir salīdzinoši lētāks kā vietējie mazie marketi. Cigaretes paka maksā no 8-15 eiro! Izvēle produktos no visas pasaules. Plaukti pilni ar aliņiem.. bezalkoholiskajiem! Cenas tādas pašas kā Vācijā. Redzami arī saldumi, bet neieraudzīs plauktos nekad konfektes spirtā, kā, piemēram, „Moncheri“. Alkohols nav veikalos nopērkams. Savu gaišo matu krāsas dēļ, mani privāto veikalu pārdevēji centrā krievu valodā aicināja iegriezties.. es no sākuma to nesapratu, bet tad redzēju daudzas krievu sievietes.. visas bija blondas..

Iepirkšanās centrā iedzērām kapuchino.. tā nebija liela kafejnīca.. labi, ja 5 galdiņi bija aizņemti, bet tos apkalpoja vismaz 9 oficianti.. trīs mūs apkalpoja, pārējie riņķoja ap citiem galdiņiem, vai vienkārši bija kustībā.. (Tāpēc jau Emirātos nav bezdarbnieku.. pārsvarā apkalpojošā sfērā strādā pakistānieši, indieši, no Bangladešas u.c. par 300 eiro mēnesī.. viss notiek ātri, jo liels strādnieku skaits uz mazu pleķīti!) Atstājām dzeramnaudā 3 Dirhamas - 70 eiro centus. (Vēlāk uzzināju, ka tas ir apvainojums atstāt sīknaudu uz galda, ja neatstāj 10 dirhamas vērtīgu banknoti-2 eiro).

Nākošā dienā braucam uz Šarjah un Ajman. Abas pilsētas robežojas ar Dubai.. nevar atšķirt pat robežu. Tajās ceļas augstceltnes.. līdzīgas Dubaijai. Pa ceļam redzējām ielu remontu strādniekus.. visi viesstrādnieki.. atkal 7 strādnieki uz 1m2 . Šarjah pilsētā apskatījām moslema muzeju.. tiešām ievērības cienīgs apskates objekts.. viss par moslemu kultūru un tradīcijām. Tad vakarā ap plkst. 18 no tuvējās mošejas izdzirdējām dziedāšanu-lūgšanu.. viss skanēja gaisā.. tā bija vienreizēja noskaņa. Moslemi lūdz 5X dienā. (Rītā, kad saule lec, pusdienās, kad ēna sakrīt ar savu augumu, pēcpusdienā, kad saule riet, tad vakarā, kad ir palicis tumšs, tad pusnaktī). Kurš nevar būt mošejā, tas vienkārši lūdz parkā, sēžot zālājā.. u.c. Lūgšana ilgst 8 min. Ja strādājošie dienā to nedara, tad visas lūgšanas 40 min. var atkārtot pusnakts lūgšanā plkst. 24 naktī 40 min.

Jūras krastā ieraudzījām naftas platformas. Apskatījām Šarjah zivju tirgu.. arābi neēd divas dienas vecas zivis. Tirgū redzējām jauno zivju piegādi.. tās tiek tīrītas un tālāk nodotas zivju tirgotājiem.. zivju nosaukumi dīvaini.. sākot no kaķu mazajām haizivīm.. beidzot ar krabjiem.. Diemžēl nevarējām tās iegādāties.. viesnīcas istabā nebija virtuves!:((

 

Nākošā dienā devāmies uz Abu Dhabi. Kārtējo reizi izbraucām cauri Dubajas Šeikh Zayed ielai, uz kuras atrodas 241 augstceltne-debesskrāpji, kuri uzcelti pēdējos 4 gados. Skats ir vienreizējs.. braucot pa šo ielu. Ātrgaitas ceļi ir apzaļumoti.. pa vidu zālāji, kuros sastādītas palmas un laternas atrodas ik pēc 50 m. Vakaros visi ceļi Emirātos ir izgaismoti.. kā pilsētā.

Abu Dhabi sagaidīja mūs ar augstceltnēm un savu pasaulē labāko un tīrāko atzīto un apbalvoto promenādi! Ievērības cienīgs apskates objekts bija Abu Dahi mošeja. Vīrieši varēja iet bez jebkādām galvassegām.. tikai, lai būtu garās bikses. Mošejā sievietēm tika izdalītas garās melnās kleitas un lakati, kuri nosedz ķermeni un galvu. Tajās mēs arī ietērpāmies. Kurpes visiem bija jānovelk. Mošejā ir speciāla sieviešu lūgšanās zāle, bet mēs varējām ieiet galvenajā kopējā zālē.. tur pasaulē lielākais tepiķis.. bet parasti, ja notiek lūgšana, tad vīrieši atrodas zāles priekšā, sievietes aizmugurē, lai kāda iekārīga vīriešu acs nenovērstu lūgšanu uz skaistām sievietēm..

Nākamajā dienā pludmale, vakarā devāmies safari izbraukumā. Mūs veda jauns vietējais iedzīvotājs.. mašīna džips.. Toyota. Mašīnā visi bija vīrieši.. sākot no kanādiešiem.. beidzot ar pakistāniešiem.. nemākot angļu valodu, sazinājāmies.. Viņš tiešām rallēja ātrā gaitā pa tuksneša smilšu kalniem.. mana pašsajūta to neizturēja, jo domāju, ka džips apgāzīsies.. tā veselu stundu! Bet secināju, ka viss bija manis dēļ! Pēc izbraukuma smilšu poligonā vakariņas arābu stilā, tad vēl vēdera deju priekšnesumi. Dejoja Eiropas sieviete.. centās, kā varēja, ne vietējā.. eh.. mani tas galīgi neinteresēja! Varēja izbraukt ar kamieļiem.. nē arī es negribēju.

Nākošā rītā devāmies uz oāzes pilsētu Al Ain. Ceļš no Dubajas aizvien vairāk ievirzījās tuksnesī.. gaišās smiltis nomainīja sarkanās tuksneša. Pa ceļam piestājam pie kamieļu jāšanas sačīkstu trases. Kamieļu trasei abās malās noasfaltēti ceļi, lai līdzjutēji varētu ar mašīnām braukt un uzmundrināt savus favorītus. Sacīkstes neredzējām, bet treniņus. Parasti kamieļu sacīkšu trase ir 21 km garumā. Zirgiem-tā ir 5 km, jo zirgs auļo 5 apļus, bet kamielis nekad otrreiz vienu trasi neskries. Tas ir intelektuāls dzīvnieks.. radīts tuksnesim. Kad nomaldās tuksnesī.. kamielim ir laba atmiņa.. nekad neies vienu apli.. Tā agrāk izdzīvoja cilvēki.. jo kamielis aizveda tur, kur bija vajadzīgs, lai izturētu tuksneša slāpes. Kamielis uzglabā sevī 150 l ūdens. Tas var bez dzeršanas pārvietoties 40 dienas. Ūdens tā vēderā tiek fermentēts, tāpēc tik ilgi saglabājas.. ne velti kamieļi ir cenu ziņā līdzīgi lietotām mašīnām.. ap 10 tūkst eiro!

Al Ain apskatījām muzeju.. iepazināmies ar Emirātu dinastijas pārstāvjiem. Izrādās, ka Emīram Zayed (Emirātu valsts dibinātājam 1971 gadā) bija 19 dēli.. Tagad viens valda.

Visapkārt dzimtas īpašumi (aizliegts fotografēt). Ļoti interesants bija muzejs.. musulmaņu tradīciju stilā.. Iepazināmies ar musulmaņu vīru māju, jeb viesu māju. Arābi parasti draugus un ciemiņus neved savā mājā, bet pēc to tradīcijām ir blakus uzcelta Vīru māja. Mājā ir hierarhija (tur var uzturēties arī sievietes.. tām pat vairāk tiesību kā vīriešiem). Vidū sēž ģimenes vecākais.. blakus tiem –pēc vecuma.. Saimnieks pasniedz viesiem kafiju.. tas arābu dzēriens.. ne tēja. Kafijas krūzi jātur kreisajā rokā, ar labo jāpasniedz tase ciemiņiem! Drīkst ieliet tikai ¼ daļu no tases! Vairāk būtu apvainojums ciemiņam. Ciemiņš nedrīkst tasi nolikt uz galda.. tas būtu apvainojums saimniekam.. ja vēlas ciemiņš.. pasniedz tasi.. saimnieks ielej pusi no tases, ja izdzer un vēlas vairāk.. saimnieks pielej pilnu tasi! Ja ciemiņš kafiju vairs nevēlas.. tad krata roku ar tasi! Vietējie iedzīvotāji piekopj šīs tradīcijas!

Apskatījām Al Ain kamieļu tirgu.. tirgotāji mums deva zāles rokās kamieļu barošanai.. un mūs fotografēja.. tad pieprasīja 2 eiro! Es iedevu tikai vienu.. man tas bija izbrīns! Ceļa malā ieraudzījām beigtu kamieli.. jā laikam no vecuma vai no karstuma nomiris.. tas liels zaudējums īpašniekam, jo kamielis ir lielā cenā!

Al Ain ir oāzes pilsēta, kuras tuvumā atrodas Hafit kalni-1200 m.. tā ir īsta oāze, kur no kalniem iztek termālie ūdeņi.. kā Islandē.. ūdens tiešām bija karsts! Apkārtnē viss zaļš.. tur uzturas nedēļas nogalē Dubaijas un citu pilsētu iedzīvotāji, jo kalnos klimats ir vēsāks!

Braucot garām benzīntankiem, nekur neredzējām cenas. Un nav jau brīnums, cena visos benzīntankos vienota.. valsts noteikta! Maksā apmēram 22 eiro centi litrā! Bet kaimiņvalstī varot benzīnu iegādāties par 8 eiro centri litrā.. tādā pašā valūtā! Ar dīzeļdegvielu mašīnām neviens nebrauc, jo maksā 5X vairāk kā benzīns! Tas dabas aizsardzībai! Bet smagajām automašīnām ir noteikta cita cena.. tikai 3X dārgāka..

Atpakaļ mājās.. lidojums naktī.. Bet ieteicams jebkuram ceļotājam iegriezties Dubaijas Duty frē šopā! Tur viss no visas pasaules! Arī alkoholiskie dzērieni! Labi, ka tos nenopirku! Frankfurtes lidostā man izņēma no rokas bagāžas visu šķidrumu! Nopirkām Dubaijā austrāliešu fostera aliņu.. rītā negribējām dzert.. 4 pudeles! Viss aizgāja mēstuvē..

Laiks pārdomām, bet šī zeme ir jāredz.. pirms uz to vairs neviens negribēs braukt! Katram laika solim ir savs mērs!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.73846483sec.