Stāsti no Norvēģijas (3.daļa). Skål!

Šodiena ieiet vēsturē ar pirmo apmaiņas studentu ballīti. No sākuma satikāmies skolā, kur sagaidījām solīto picu un limonādi. Badiji (atgādināšu - badiji ir norvēģu studenti, kas mūs uzņēma kā krustvecāki) paši sevi diezgan kautrīgi iepazīstina, nu tā, ka pilnīgi jāpieliecas, lai dzirdētu to pašu teikumu, un tad saņemam vienu uzdevumu, kur no bildēm jāatpazīst dažādi Norvēģijas simboli – trollis, premjerministrs, princese, pasaku, filmu tēli, bunad (tautastērps) u.c. Lielākā daļa uz turpmāko ballīti Smestad kopmītnēs aizbrauc ar mašīnām, daļa grib doties ar autobusu, un esmu vienīgā aktīviste, kura vēlas doties kājām. Kopīgi ejam līdz autobusu pieturai un tur par skādi viņiem un par prieku man, atklājas, ka autobuss jau aizgājis. Nopriecājos par iegūto ceļa kompāniju un pa ceļam iepazīstos ar nīderlandiešu meitenēm. Esam sadalīti kā pa flangiem: 5 latvietes, 8 vācieši, 4 vai 5 nīderlandieši, bariņš no Čehijas.

Ar manu badiju Anni pasākumā ierodamies ar novēlošanos, taču vēl ietilpstam supermazajā Smestad virtuvītē, kur kopumā bijām aptuveni 30 cilvēki. Pirms divpadsmitiem naktī savācamies bariņš, kas dosies uz pilsētu kājām. Ceļš līdz pilsētai šoreiz liekas bezgalīgs, taču beigu beigās tomēr nonākam līdz sporta bāram "Nikkers", kas skaitās viena no top izklaides vietām pilsētā. Tā kā negribu maksāt pāris latu par jakas atstāšanu garderobē, nometu to turpat, kur pārējie – uz viena no dīvāniem un eju ar pārējiem iedancot. Nolemju par labu vienam aliņam, bet maks par to īpaši nav sajūsmā – 0,3 l par aptuveni Ls 6. Un skål! Jeb priekā! Annes draudzene, norvēģiete Marija, pat atceras mūsu tostu, ko iemācīju pirms pāris stundām, kaut gan parasti viņai esot bezcerīgi ko iemācīt svešā mēlē. Pēc kāda laiciņa paliek garlaicīgi un iemaldāmies atsevišķā telpā, kur ir TV ekrāni, bārs un laikam arī paēšanas iespējas. Dāmas, speciāli jums pieminēšu, ka tur bija ap 90% vīriešu. Pa kreisi tiek spēlēta kāda spēle, ko iepriekš neesam redzējušas, līdzīga kērlingam, tikai samazinātā versijā. Spēlētāji saka, ka tas ir šaflbords. Tiekam uzaicinātas pievienoties, un ar otro reizi jau uzvaram. Jauki norvēģu studenti/ es, un jau kārtējie, kuri runā teicamā angļu valodā. Dodoties atpakaļ, pamanu, ka mana jaka vēl vientulīgi un uzticīgi mani gaida uz dīvāna, nu jau blakus svešiniekiem.

Pusceļā uz mājām gandrīz apmaldos, taču, intuīcijai paklausot, atrodu savu mājvietu. Ļaujiet man teikt, ka apmaldīties mīnus padsmit grādos, – tas nav forši. Kopmītnēs priekšā sēž divas piedzērušās kaimiņienes un vienas no viņām puisis. Šoreiz viņi liekas daudz draudzīgāki un atvērtāki nekā ierasti. Kad saldais pārītis aiziet gulēt, viena kaimiņiene vēl paliek ar mani parunāties. Izrādās, ka Lilehammeres universitātes ēkas tikušas uzceltas īpaši Olimpiskajām spēlēm, gan ne izglītības nolūkiem, bet žurnālistu un mediju vajadzībām. Pēc Olimpisko spēļu kaislību norimšanas tika nolemts šeit iekārtot universitāti. Mana kaimiņiene ir daudz ceļojusi, šobrīd raksta bakalauru un jau kaļ grandiozus plānus nākotnei. Esot pieteikusies uz mārketinga un pārdošanas vadītāja amatu Dubaijas 7 zvaigžņu viesnīcā, un tad vēl plānojot pāris nedēļas vadīt kursus Anglijā. Norvēģijā esot daudz iespēju ar dažādām programmām un organizācijām šādā veidā apceļot pasauli. Runājot par augstāko izglītību, jāpiemin, ka Norvēģijā augstākā izglītība ir bez maksas, vēl pie tam students katru mēnesi saņem stipendiju aptuveni Ls 700 apmērā. Taču studijas šeit, manuprāt, ir nosacīti par brīvu, jo vienas mācību grāmatas cena svārstās no Ls 10 līdz Ls 50, un tā kā vairākos kursos nereti jāiegādājas ne viena vien grāmata, kopsummā vien sanāk tā pati semestra studiju maksa. Ir arī privātās augstskolas, bet to kvalitāte īpaši neatšķiroties no valsts augstskolām, kā arī maksa par gadu ir aptuveni Ls 10 000. Tādas un citādas lietas tika apspriestas ar kaimiņieni un tad jau ap pieciem no rīta devos pie miera.

19.01.2013.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47667789sec.