Kā restorāna Upe īpašniece Taizemē baudīja bambusa kāpurus, skorpionu un citus neierastus ēdienus

Āzija ir vieta, kur ierastie dzīvesveida, savstarpējo attiecību un kulinārijas uzskati apgriežas kājām gaisā. Tā, iespējams, ir vieta, kur saprast, ka dzīvot var arī savādāk – brīvi un bez aizspriedumiem. Arī lūgties pēc nesamākslota smaida tur nevajadzēs, īpaši Taizemē, kas saukta par smaidu zemi. To apstiprina arī Liepājas restorāna Upe īpašniece Alija Samoilova, kura 2013. gada nogalē devās pieredzes gūšanas ceļojumā uz Taizemi.

"Ik pa laikam dodamies dažādos pieredzes braucienos. Kopā ar otru restorāna Upe pārstāvi uz Taizemi devāmies 2013. gada novembra beigās. Gribēju redzēt to, par ko bija tik daudz dzirdēts," sarunu sāk Alija. Kā viņa pati saka, uz tālajām zemēm jāceļo, kamēr vēl esi jauns. Tādēļ pagaidām Alija apmeklē tālos galamērķus un jau 21. martā dosies jaunā piedzīvojumā - uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem.


Par Taizemes apceļošanu Upe īpašniece runā ar lielu aizrautību. Ceļojumā laikā izdevies gan iepazīt pašu valsti, gan tās virtuvi. "Pārsteidza popularitāti ieguvusī ēšana uz ielas. Skats, kā tas notiek ir eiropiešiem neierasts, citiem varbūt pat nepieņemams. Pārdevējs ar ratiņiem no rīta atbrauc uz izvēlēto vietu, iekārto sev kafejnīcas vietu, apkalpo klientus, bet vakarā dodas prom. Pārsteidzoši, ka šajos ratiņos atrodas gan grils, gan galdiņi un aptuveni 20 krēsli, kas sakrauti augstā tornī, gan ēdiena pagatavošanai nepieciešamie produkti, pat ledus gabaliņi. Lai gan uz ielas valda liels karstums, visi ēdieni ir svaigi  un garšīgi. Turklāt šajās ielu pārvietojamās kafejnīcās ēdiens ir ar pavisam nelielu uzcenojumu, līdz ar to ceļotājiem pat neatmaksājas iegādāties produktus tirgū, lai pēc tam gatavotu."


"Savukārt apmeklējot restorānus, biju nedaudz vīlusies. Pretēji ielu kafejnīcām, restorānos bija manāma samākslotība. Ielu tirgotāji patiesu smaidu velta katram pircējam, pat tādam, kurš iegādājies vien mazu sīkumu."

Jautājot, kas no Taizemes virtuves visvairāk garšoja, Alija bez domāšanas atbild, ka jūras produkti. "Apmeklējām zvejnieku ciematiņus, vērojām zivju un citu jūras produktu zvejošanu un nonākšanu uz turpat piekrastē esošiem tirdziņu galdiem. Par smieklīgi zemām cenām baudīju lobsterus, krabjus, doradas. Saņēmos un nogaršoju pat tādus brīnumus kā bambusa kāpurus un skorpionu. Garšoja labi."


Tā kā gribējās redzēt arī pašu zivju iegūšanas procesu, Alija kopā ar savu ceļojuma biedru devās vienas dienas zvejā, kas ilga no pulksten 8.00 līdz 18.00. Lai gan lielāko zivi noķēra kāda ceļotāja no Francijas, arī latviešu guvums bijis gana iepriecinošs. "Ar makšķeri vilkām ārā daudz un dažādas ūdens radības. Par katru saņēmām atbildi – laist vaļā vai paturēt. Mūsu izmakšķerētos jūras brīnumus ar pārsteidzošu veiklību pagatavoja abi apkalpes locekļi. Varējām vien nobrīnīties, cik ātrā laikā mūsu priekšā jau bija pasniegta maltīte ar nupat ūdenī vēl peldošām radībām. Jau tagad zinu, ka nākamā ceļojuma laikā Apvienotajos Arābu Emirātos arī izmantošu iespēju doties līdzi zvejniekiem."


Runājot par satiksmes drošību valstī, Alija izstāsta, kā Taizemē viņai un ceļojuma biedram klājies ar īrētu motorolleri. Tiesa gan šobrīd par to var runāt ar smaidu, bet notikuma brīdī tik priecīgi viss nebijis... "Lidojuma laikā kāds brits mums aizrautīgi stāstīja par Taizemi - ko vajag darīt un ko nevajag, jo viņs turp devās jau sesto reizi. Viens no viņa ieteikumiem bija neizmantot motorolleri, jo varam nonākt slimnīcā. Pasmējāmies par viņu... Vai tad mēs nemākam braukt ar skūteri? Rezultātā kritām ne pa jokam, braucot lejā no kalna, jo motorollerim nedarbojās priekšējās bremzes. Nācās strauji bremzēt, rezultātā piedzīvojām iespaidīgu kritienu un sajūsmu turpmākā ceļojumā laikā no apkārtējiem. Katrs otrs vietejais jautāja, kāpēc tādi nobrāzumi un piekodināja nākamajā reizē labāk izvēlēties taksmometru."

Rezumējot Taizemē pavadīto laiku, Alija sarunas nobeigumā iesaka arī citiem ceļotājiem apmeklēt un iepazīt šo zemi. "Saņemsiet gan pozitīvisma un saules devu, gan baudīsiet Taizemes virtuves neparastos ēdienus!"


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5652492sec.