Viedoklis: Vai tūrists Latvijā var justies droši?

Nesen travelnews.lv publicējām rakstu par kabatzagļiem un veidiem kā izvairīties no situācijām, kad paliec bez maka. Aizdomājāmies arī par Latviju un tāpēc vēlējāmies noskaidrot – cik droša tūristam ir Latvija.

Vērsāmies pie pāris Tūrisma informācijas centru pārstāvjiem no visas Latvijas, to skaidrojot. Vai ir dzirdēts par kādām konflikta situācijām vai nesaprašanās gadījumiem pilsētā? Vai tūristi var justies droši pie jums? Varbūt ir kāda vieta, no kuras paši vietējie cenšas pilsētā izvairīties – kāda mazāk apgaismota iela vai bārs, kurš pievelk pilsētas "interesantākos" cilvēkus? Vai tūristiem stāstāt par to, ka jāuzmanās no kabatzagļiem, nevajadzētu savas mantas atstāt nepieskatītas vai valūtas kurss varbūt ir "ne tik labs"? Un kā ir kopumā – no kurām valstīm visvairāk tūristi brauc pie jums un ko visvairāk apskatās?

Inga Aulmane, Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītājas vietniece

Es neesmu dzirdējusi par jebkādiem incidentiem Ventspilī, tāpēc gribētu teikt, ka drošības līmenis Ventspilī ir pietiekami augsts. Šeit ir droši uzturēties. Mums ir speciāls vides drošības buklets izdots par jautājumiem, kas saistīti ar mantu drošību un drošību ūdenī, kā arī citiem jautājumiem. Tur arī ir visi kontakti – kam zvanīt, ja kas notiek, piemēram. Mēs tūristus informējam par viņiem nepieciešamām lietām. Arī man pašai, kā vietējai iedzīvotājai pat vakaros nav jājūtas nedroši. Esmu dzimusi Ventspilī un pilsētā nekad neesmu jutusies nedroši. Tādām jauniešu izklaidēm vakaros pilsētā pieejama ir "Klondaika" un tur arī iekšējā apsardze, kas ļoti labi strādā, nekādu konfliktu īsti nav. Tāpat pašvaldības policija pilsētā ir augstā līmenī – arī vienkārši staigājot pa ielu vakaros, ik pa laikam var redzēt viņus "patrulējam" un arī tas rada to papildu drošības sajūtu.

Uz Ventspili pārsvarā tūristi brauc lietuvieši – tā ir lielākā daļa. Protams, arī tuvākie tirgi – Vācija, Igaunija, Krievija un Skandināvijas valstis. Vēl arī Nīderlande. Trīs iecienītākās tūristu vietas ir Piedzīvojumu parks, Ūdens Atrakciju parks, kā arī Piejūras brīvdabas muzejs ar mazbānīti.

Ilze Millere, Limbažu Tūrisma informācijas centra vadītāja

Par laimi, nekādu incidentu nav bijušu. Protams, kā jau ārpus Rīgas, kaut kas vienmēr var notikt, bet nekas īpaši pret tūristiem vērsts nav dzirdēts. Tieši otrādi – cilvēki ir atsaucīgi un arī palīdz, ja viņiem kaut ko prasa vai lūdz palīdzēt. Par kabatzagļiem Limbažos arī nav sanācis dzirdēt, jo esam mazpilsēta. Varbūt vienīgi kādos lielos pasākumos, kur neviens nav no viņiem pasargāts. Pagaidām pie mums ir droši. Mums it kā ir spēļu zāles, no kurām varbūt nedaudz vairāk izvairās, bet pārsvarā vietējie ir pieraduši pie viņām un tiem, kas turp iet un nekas īpašs nenotiek. Protams, vēsturē ir bijuši kaut kādi kautiņi vietējo starpā, bet tas gadās tad, kad kāds kaut ko nesadala savā starpā. Tas noteikti nav vērsts pret tūristiem vai pret kādu konkrēti.

Uz Limbažiem pārsvarā brauc vācieši, igauņi un nīderlandieši. Arī no Somijas, Krievijas un Lietuvas. Līdz ar to viņiem nekāda īpaša kultūršoka nav. Tūristi apskata Sudraba muzeju, Limbažu vecpilsētu, kā arī Lielezera pludmali un dabas taku. Tas ir pašā pilsētā, bet novadā vēl arī dodas uz Bīriņu pils kompleksu, Vidzemes piekrasti un Lauču akmeni. Tas ir tāds tops.

Andra Magone, Cēsu Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja

Pilnīgi nekādu incidentu pie mums nav bijuši. Varbūt man trīs reizes jānospļaujas pār plecu, bet pat pilsētas sabiedrībā nav dzirdēts, ka kaut kas tāds notiktu. Paldies Dievam, nē! Arī TICā tāpēc mēs nejūtam nepieciešamību brīdināt par kādiem kabatzagļiem pilsētā vai pilsētas ielu, kurai "iet riņķī". Var droši pastaigāties pat pēc kafejnīcas vai bāra apmeklējuma vakaros. Riepas neviens nedur, stiklus nesit un nekādas citas problēmas īsti nerada. Pilsētā ir ļoti daudz videonovērošanas kameru – praktiski pilsēta ir "noklāta" ar viņām, tas noteikti attur no tādām lietam un rada papildu drošības sajūtu. Arī pašvaldības policija darbojas ļoti operatīvi un patrulē visu nakti. Pat vietējais laikraksts neko par tādām lietām neraksta, jo tādas nenotiek īsti. Pat bāru apmeklētāji nekaujas Cēsīs!

50% tūristu Cēsīs ir latvieši, no ārzemniekiem lielāko daļu sastāda vācieši, igauņi, krievi un lietuvieši. No apskates objektiem Cēsīs vispopulārākie ir Cēsu pils komplekss, Cīrulīšu dabas takas. Un droši vien kāda no mākslas galerijām. Vai "Zinoo" centrs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
Latvija 6 EUR
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49523711sec.