Viedoklis: Kā tūrisma aģentūras rīkojas neordinārās situācijās - piemēram, kad tūrists pazūd vai saslimst?

Ceļojot ārpus savas mājas un komforta zonas, vienmēr iespējams, ka kaut kas atgadīsies. Vai apmaldīsies jaunā vidē, vai aizgulēsies, vai pat salauzīsi kāju. Tāpēc Travelnews.lv redakcija interesējās, kā Latvijas tūrisma aģentūras, kuras ik dienas strādā ar simtiem klientu, rīkojas un risina šādas, ceļotājiem neordināras, bet aģentūrām gana ierastas situācijas. Tāpat, kas ir tās lietas, kas visbiežāk ar ceļotājiem atgadās, liedzot turpināt ceļojumu?

Uldis Alksnis, ceļojumu aģentūras "Jēkaba ceļojumi" valdes prieksšēdētājs

Ja tūrists ir pazudis, tad, protams, viņš ir jāmeklē rokā un viņam jāpalīdz. Nav jau tā, ka pavisam cilvēks pazūd - tā jau sen vairs nav. Man pat grūti iedomāties gadījumu, kad kāds ceļotājs būtu pazudis tā nopietni - vienmēr jau kaut kur pilsētā ir. Un tad ir jāatrod! Parasti ar mobilo sakaru palīdzību sazinās un saka tam cilvēkam, lai neuztraucas, stāv kur atrodas un stāsta ko redz - tad jau var atrast. Savukārt, ja cilvēks ceļojuma laikā ir saslimis, tad iesaistām apdrošināšanu. Pārsvarā jau cilvēki apdrošinās - es teiktu 99% gadījumu. Protams, jāskatās arī kas ar cilvēku noticis, bet pārsvarā apdrošinātāji pasaka tālāk, ko cilvēkam tajā situācijā darīt. Ja nevar sazvanīt apdrošinātāju vai ja problēma ir akūta, tad, protams, palīdzam atrast tuvāko medicīnisko palīdzību. Vai, ja cilvēks nav rīcības spējīgs, tad ar apdrošinātāju sazināmies mēs. Visbiežāk jau ceļojuma plānus ietekmē tieši veselības problēmas. Reti, bet gadās arī tādi ceļotāji, kas pārlieku sāk lietot alkoholu brauciena laikā. Ja tas ir grupas brauciens, tad mēs cenšamies cilvēku uz viesnīcu nogādāt vai ja tas noticis ceļojuma beigās - tad mājās uz Latviju dabūt. Protams, tie ir individuāli gadījumi, bet mēs vienmēr cenšamies iespēju robežās palīdzēt klientam.

Inese Krūmiņa, ceļojumu aģentūras "Travel Art" valdes priekšsēdētāja

Ir daudz dažādu kritēriju, kas jāzina pirms varētu pateikt kā mēs rīkosimies - vai cilvēks pazudis viens vai divatā - tad ir divas reizes lielāka iespēja, ka būs iespējams cilvēku tomēr sazvanīt. Vai aizgāja grupā visi un viens apmaldījās. Vai tas notika pirms 5 minūtēm vai pirms divām stundām. Ir bijuši gadījumi, kad cilvēks ir aizmaldījies un sarunātajā laikā nav nedz atrodams, nedz sazvanāms. Grupas vadītājam tad ir izšķiršanās - vai braukt prom vai tomēr gaidīt. Parasti tiek kādu brīdi gaidīts, bet vēlāk jau tiek runāts arī ar pārējo grupu, lai noskaidrotu ko darīt. Atkal jau jāskatās - vai visai grupai jāpaspēj uz lidmašīnu vai būtībā vienalga, ka pagaida vēl kādu stundu. Ļoti daudz variantu. 90-95% gadījumu grupa vienojas pasēdēt un pagaidīt - mazums kas cilvēkam noticis. Ja aiziet prom no sarunātās vietas, tad var gadīties vēl sliktāk. Cilvēks pēc kāda laika atnāk uz sarunāto vietu un tad jau vairs nav. Protams, ja arī pēc pāris stundām cilvēks nav parādījies, tad sazināmies arī ar vietējo policiju, kura tad iesaistās meklēšanā. Katra šāda situācija ir ļoti unikāla un vispār tā gadās ļoti, ļoti reti - mūsdienās jau visiem ir mobilie telefoni. Ja vienam nav telefona, tad blakus ceļotājam gan jau būs. Un visi šie telefona numuri arī ir grupas vadītājam pieejami. Tā ir viena no pirmajām lietām, ko mēs izdarām - apmaināmies ar numuriem un lūdzam visus ceļotājus ierakstīt grupas vadītāja numuru savā telefonā. Tas ir tāds mazais sagatavošanās darbiņš.

Ja tūristam ir veselības problēmas, atkal raugāmies uz situāciju - jāsauc "ātrie" vai jāved pie vietējā ģimenes ārsta, vai arī pietiek ar vienkārši kādām zālēm. Mums ir sagatavoti plāni kā rīkoties katrā situācijā un grupu vadītāji tos zina. Ja cilvēks nevar turpināt ceļojumu, tad viņš, visdrīzāk, ir hospitalizēts. Tad grupas vadītājs pieņem lēmumu, konsultējoties ar ārstējošo ārstu. Savukārt, ja ir kāds līdzbraucējs, tad prasām tam kādas ir viņa vēlmes - ja vēlas palikt, tad organizējam viesnīcu un tādas lietas. Protams, iesaistām arī apdrošinātāju, jo mums automātiski visi ceļotāji tiek apdrošināti. Mēs nevienam nemaz to neprasām - ja tas ir grupas brauciens, tad visi ir apdrošināti. Tad arī mēs prasām viņiem kā rīkoties, lai ceļotājam tas "nesistu pa kabatu" un izmaksas būtu pēc iespējas mazākas.

Par tādām neordinārām situācijām, kas ik pa laikam gadās - visbiežāk tie ir kādi kaulu lauzumi, īpaši tādos ceļojumos, kur ir ekstremālā atpūta un, piemēram, tiek slēpots. Tādus gadījumu kā apmaldīšanās mēs vairs pat īsti neuzskatām par neordinārām situācijām, jo tā notiek. Parasti cilvēki tad sazvanās un viss tiek atrisināts. Arī runājot par mūsu darba tiešo specifiku - sporta tūrismu - gadās, kad kāds fans par daudz iedzer, taču tas ir reti. Es teiktu aptuveni 5% gadījumu no visiem sporta tūristiem. Bet, protams, tādi gadījumi ir - vēl vakar es aiz apkakles vilku pārīti cilvēku uz lidmašīnu, lai tie paspētu mājās. [smejas]. Bet tas patiešām ir tikai retos gadījumos. Īpaši pēc uzvarām gadās, kad cilvēki par daudz svin, bet nu tad mēs viņus savācam un parūpējamies!

Veronika Grinvalde, ceļojumu aģentūras "Antario" direktore

Kad cilvēki apmaldās, tad viņi vienmēr zvana gidam vai grupas vadītājam - tad arī viņam saka kur stāvēt un kur var pēc cilvēka aizbraukt vai aiziet. Ceļojuma sākumā arī gidi vienmēr izdala ceļotājiem kartes ar atzīmēm, piemēram, kur stāvēs autobuss. Un tad jau, ja apmaldās, tad var pieiet pie jebkura vietējā vai kaut vai cita tūrista un palūgt norādes. Savukārt, ja cilvēks pazūd "bez galiem", tad gids zvana mums uz biroju un mēs cenšamies sazināties ar klientu - mums ir visu klientu numuri. Līdz šim neesam pieredzējuši situāciju, kad ar mobilā telefona palīdzību nevarētu kādu ceļotāju sazvanīt. Ja kāds no grupas saslimst, tad mēs zvanām apdrošinātājiem un vērtējam situāciju - vairumā gadījumu pietiek ar kādām zālēm un tūrists var turpināt ceļojumu. Mums visi tūristi ir apdrošināti, jo bez tās nav jēgas ceļot. Neviens jau tad nepalīdzēs! Tāpēc pie mums ceļojumu apdrošināšana ir obligāta. Vienalga vai pērk pie mums vai paši pērk, bet apdrošināšanai jābūt. Gadu laikā esam pieredzējuši visādas lietas - gan parastas iesnas ceļotājam, gan pat to, ka tūrists ceļojuma laikā mirst. Atskaitot tādas slimības vai kādus lauzumus, visbiežāk ceļojumu plānus izjauc kādas problēmas mājās vai darbā. Tad arī šie cilvēki grib steigties mājās un mēs arī cenšamies palīdzēt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5549438sec.