Viedokļi: Kā Latvijas kultūras mantojums un Dziesmu un deju svētki tiek pielietoti tūrisma nozarē?

Mūsu kultūra ir unikāla un dažādām tradīcijām pārbagāta, varam lepoties ar neskaitāmu mūsu kultūras mantojumu slavinošu pasākumu esamību – tajā skaitā Dziesmu un deju svētkiem. Vai Latvijas kultūras mantojums un Dziesmu un deju svētki tiek izmantoti ārzemju viesu piesaistīšanai?

Andris Klepers, Vidzemes Augstskolas lektors un bakalaura studiju programmas „Tūristu gids” direktors

Kultūra vispārīgi ir viens no mūsu stratēģiskajiem resursiem – daba, kultūra un cilvēku radošums ir valsts pamata resursi – tāpēc tā, manuprāt, Latvijā ir augstā līmenī. Tūristu interese nekad nav kritusies, tā vienmēr bijusi liela.  Neskaitot darījumu tūrismu, kultūras tūrismā ārzemju viesi tērē vislielākās naudas summas, bet šis tūrisma vieds ir arī viskompleksākais, jo ļoti ir atkarīgs no sezonālā, reģionālā kultūras piedāvājuma. Dziesmu svētkus vairāk varētu uzskatīt par vietējo tūrismu, jo cilvēki no visām Latvijas malām brauc uz Rīgu. Šogad un arī, manuprāt, citus gadus ir sanācis tā, ka biļetes ļoti ātri izpirka jau vietējā tirgū un nemaz īsti nesanāk neko pārdot ārvalstu tirgos. Dziesmu un deju svētki, tradicionālie tautas tērpi – tā ir daļa no mūsu identitātes un šis identitātes kods tiek plaši izmantots zīmolvedībā kā mūsu nacionālais un autentiskais elements. Protams Dziesmu un Deju svētki nav vienīgie, ko mēs varam izveidot kā “produktu”, piemēram, manuprāt, ārzemniekiem daudz labāk ir zināms starptautiskais folkloras festivāls BALTICA. Domāju, ka noteikti šī gada Dziesmu un Deju svētkos piedalīsies tūristi, daļa jau no svētku gājiena – visi ,kas tajā laikā būs Rīgā, centīsies piedalīties visos pasākumos. Šie svētki nav tieši tūristiem paredzēts pasākums, tiem ir citi mērķi, un tūrisms tiem pielāgosies un izmantos šo svētku esamību tēla radīšanas nolūkos.

Pauls Gusts, darījumu tūrisma aģentūras “Carlson Wagonlit Travel” vadītājs Latvijā

Dziesmu svētkus, it īpaši šogad ar visu biļešu trakumu, ir ļoti sarežģīti veiksmīgi izmantot kā notikumu, ar kuru piesaistīt ārzemju viesus. Šis pasākums, protams, ir ļoti brīnišķīgs, bet, manuprāt, tas tiek vairāk tēmēts uz Latviju, uz mūsu iedzīvotājiem, jo ārzemniekiem nav tik viegli pieejams. Ja mēs kādam stāstam par Dziesmu svētkiem, tad vairāk par atmosfēru un visa latviskā svinēšanu, ne oficiālajiem pasākumiem, kā piemēram, lielkoncertu, kuros pat visticamāk nebūs iespējams piedalīties, jo nebūs biļešu. Mēs saviem klientiem bieži organizējam dažādu citu veidu pasākumus, kuros ārzemju viesiem ir iespēja iepazīt Latvijas kultūru – cilvēkiem patīk iet uz dažādām vietām, kur iespējams nobaudīt tradicionālo latviešu ēdienu  un dzirdēt latviešu mūziku, kā piemēram, folkklubu “Ala Pagalms”

Ieva Keiša, tūrisma aģentūras "Latvia Tours" direktore

Tūristi, kuri Dziesmu svētku laikā brauc uz Latviju, vienmēr tiek informēti par visām ar tiem saistītajām aktivitātēm, bet tas cik ļoti viņi šo informāciju izmanto ir viņu ziņā. Domāju, ka mēs šos svētkus neizmantojam ka pārdošanas instrumentu – tūristi parasti nebrauc uz Latviju speciāli, lai tos apmeklētu. Vairāk gadās tā, ka viņu ceļojuma dienas šeit sakrīt ar dienām, kurās norisinās šie svētki un tad, viņi, protams, labprāt tos izbauda. Mēs esam ļoti bagāti ar savu kultūras mantojumu, bet tas, cik daudz tūristi no tās redz, ir atkarīgs no kompānijas, kas viņus šeit uzņem. Viens ir tas, par ko tūristi paši interesējas un otrs – ko mēs piedāvājam. “Latvia Tours” parasti cenšas organizēt dažādas aktivitātes tā, lai ārzemju viesi varētu izbaudīt vietējo kolorītu un mazliet no folkloras, virtuves un citiem mūsu kultūras elementiem. Esmu novērojusi, ka tūristi ir sajūsmā, kad uz Latviju sanāk atbraukt vasaras saulgriežu laikā un viņiem ir iespēja iepazīties ar mūsu Līgo svētku svinēšanas tradīcijām – dažkārt, protams, cilvēki nesaprot šo svinību kontekstu, bet tik un tā tos izbauda. Ir bijušas vairākas tūristu grupas, kuras ir gribējušas iet un meklēt dzintaru mūsu kāpās – tūristi arī bieži paši jau ir izpētījuši, ko interesantu Latvijā vēlās darīt un tad mēs arī cenšamies to nooganizēt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12599421sec.