Students no Vācijas: Vēsi no āras, bet silti iekšpusē – latvieši!

Kad sāku meklēt foto ar universitātēm un pilsētām, kurās vēlētos dzīvot, uzreiz iemīlējos Rīgā, īpaši redzot fotogrāfijas ziemā. Es uzreiz sapratu, ka šī ir vieta, kas man noteikti jāapmeklē.

Mani sauc Martins Hanemans, man ir 21 gads un esmu no Hēvelhofas, nelielas pilsētas netālu no Paderbornas Vācijā. Esmu Latvijā jau apmēram mēnesi un palikšu šeit līdz Ziemassvētkiem.

Latvijā ir elastīgāka augstskola
Vācijā studēju biznesa informātiku “FHDW”. Biznesa informātika ir biznesa vadības un informācijas tehnoloģiju kombinācija. Es mācos duālā sistēmā, tāpēc es 3 mēnešus apmeklēju universitāti un pēc tam 3 mēnešus strādāju savā partnerfirmā Benteler. Turībā studēju Biznesa vadību. Man ir mazāk kursu, kas dod vairāk laika, lai izzinātu un izpētītu Latviju un Rīgu.

FHDW un Turība dažos aspektos ir līdzīgas, piemēram, abos gadījumos grupas ir diezgan mazas. Tāpēc studentiem var būt interaktīvāka mācīšanās pieredze, un ikvienam ir iespēja piedalīties nodarbībās.
Viena no atšķirībām ir tā, ka mācību process Turībā tiek nodrošināts hibrīdā formā. Ja jūtaties slikti vai nevarat apmeklēt universitāti kāda iemesla dēļ, varat vienkārši pieteikties un piedalīties nodarbībā tiešsaistē.

Man ļoti patīk Turība. Jau pēc pirmās apmeklējuma reizes jutos gaidīts un vēlējos uzkavēties. Personīgi es redzu Turību kā pārsteidzošu universitāti, kurā profesori iegulda lielu sirdi un pūles studentu izglītībā.

Latvieši ir pieklājīgi

Dodoties uz Latviju, man nebija nekādu ekspektāciju. Es priecājos, ka viss, kas saistīts ar apmaiņas programmu, izdevās un ka es beidzot varēju atkal ceļot. Viena lieta, ko es lasīju, ka dažreiz latvieši var būt diezgan auksti, piemēram, jūs viņiem smaidītu lielveikalā vai restorānā, viņi jums uzgriezīs muguru. Patiesībā tas nemaz nav tā. Restorānos viņi vienmēr ir ļoti pieklājīgi un šķiet laimīgi, ka esat tur. Un latvieši, kurus es iepazinu tuvāk, atvērās ļoti ātri, un kopā lieliski pavadījām laiku dažādās aktivitātēs.

Brīnišķīgi parki

Lai gan Latvijas klimats ir ļoti līdzīgs Vācijas klimatam, šeit šķiet ir mazliet vēsāks, tomēr man patīk auksts laiks.

Man patīk arī Rīgas vēsturiskā daļa, kā arī visi pieejamie parki. Ja dodaties pastaigā, vienmēr ir kaut kas jauns, ko izpētīt - skaista vecā ēka ar interesantu vēsturi tepat aiz stūra vai vienkārši mājīgs restorāns.
Viena no atšķirībām starp Vāciju un Latviju pamanīju uzreiz – Vācijā svētdienās gandrīz visi veikali, izņemot maiznīcas un restorānus, ir slēgti. Ir jauki, ka svētdien var iepirkties pārtikas preču veikalā. Vēl viena atšķirība, iepērkoties pārtikas preču veikalos, ir pašapkalpošanās kases – Vācijā tās ir reti sastopamas, vismaz tajā vietā, kur dzīvoju. Ir interesanti pašam skenēt savus pārtikas produktus, un man tas patīk vairāk nekā stāvēt rindā un steigā mest somā visus produktus, jo kasiere strādā ļoti ātri.

Biezenis Latvijā un Vācijā
Nākot no Vācijas lauku rajoniem, es neesmu pieradis pie daudzām vēsturiskām ēkām pilsētas centrā, un patiesībā es pirmo reizi dzīvoju vecākā ēkā. Es dzīvoju dzīvoklī kopā ar diviem vācu istabas biedriem 20 minūšu attālumā no vecpilsētas, un māja no ārpuses izskatās ļoti veca, bet ir atjaunota no iekšpuses.
Ir interesanti redzēt dažas līdzības ar krievu un vācu kultūru. Visvairāk to jutu, degustējot ēdienu. Viena no manām pirmajām pieredzēm restorānā Latvijā bija Lido, un man bija kartupeļu biezenis ar skābētiem kāpostiem un šašliku - pirmie divi ir ļoti izplatīti Vācijā un šašliks ir diezgan izplatīts arī Krievijā , vismaz saskaņā ar maniem diviem krievu vecākiem.

Lai iepazītu Latvijas kultūru vēl vairāk, man vēl ir jāapmeklē daudzi muzeji un pasākumi, kurus nevaru sagaidīt.

Nekad nenovērtējiet par zemu jauniešus
Manuprāt, ir svarīgi saprast, kā digitālā komunikācija un sociālie mediji mijiedarbojas ar pusaudžiem kā nākotnē, tā šodien. Jums jāspēj pieņemt kritika un jābūt atvērtam jaunām idejām, pat ja cilvēkam ir tikai 14 gadu. Ja es savā 6 gadu pieredzē, strādājot ar bērniem un pusaudžiem, esmu iemācījies kaut ko, tad tas ir, ka nekad nevajadzētu jauniešus novērtēt par zemu. Viņi ir ideju pilni, un sliktākais, ko vecāki vai kāds cits var darīt, ir ignorēt viņu idejas un vajadzības.

Atbildīgi panākumi
Es strādāju IT uzņēmumā Benteler, lielā automašīnu detaļu ražotājā, kuram ir rūpnīcas visā pasaulē. Tā kā es joprojām mācos, man bija iespēja apmeklēt vairākas nodaļas, lai atrastu to, kas man patīk visvairāk. Visiespaidīgākā bija “Uzņēmumu arhitektūras pārvaldība”, kur pamatā tika analizēts, kādi rīki tiek izmantoti uzņēmumā, cik tie maksā, kurš šos rīkus izmanto un kādas citas lietojumprogrammas, procesi un pakalpojumi tiktu ietekmēti, ja mēs mēģinātu šos rīkus aizstāt. Citā nodaļā man bija jāprogrammē dažas saskarnes SAP ietvaros. Bet tad pavisam nesen es strādāju projektu vadībā, un domāju, ka atradu sev ideālo nodaļu. Tā bija pārsteidzoša pieredze, plānojot, kā projekts izdosies, sazinoties ar projektā iesaistītajiem cilvēkiem visā pasaulē un pārkārtot lietas, ja kaut kas noiet greizi. Bija patīkami uzņemties atbildību par projektu un redzēt, ka tas galu galā izdodas.

Pats galvenais - uzticēties
Es domāju, ka nākotne tiks digitalizēta vēl vairāk un ka lielākajai daļai cilvēku būs atļauts strādāt no mājām. Lielākā daļa elektroenerģijas tiks iegūta no atjaunojamiem avotiem, piemēram, saules vai vēja. Cilvēki jutīsies atbildīgi par savu rīcību un būs piesardzīgi attiecībā uz to, kā viņu izvēle attiecībā uz produktiem var ietekmēt citas dzīves jomas, piemēram, klimatu vai izturēšanos pret dzīvniekiem.

Runājot par nākotni, es esmu vairāk optimists, es tikai ceru, ka ar visu digitalizāciju mēs kā cilvēki neaizmirsīsim tādas cilvēku mijiedarbības prasmes kā empātija, pacietība un pats galvenais: uzticēšanās.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.96816111sec.