Zane Driņķe: Mazā, indīgā zivs

Latvijā lielākajā daļā īpatsvarā ir mazie un vidējie uzņēmumi. No kuriem īpatsvarā ir mazie mikro uzņēmumi. Līdz lielam uzņēmumam ir jātiek.

Atšķirību starp mazo, vidējo un lielo uzņēmumu regulē likums, kas paredz konkrētu darbinieku skaitu, finansiālo apgrozījumu, saimnieciskās darbības attiecinātību no mazā, vidējā uz lielo uzņēmumu, norāda Biznesa augstskolas Turība Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe.

Mazā zivtiņa lielajā okeānā

Mazam, vidējam uzņēmumam kā mazai zivtiņai lielajā okeānā starp spēcīgām haizivīm ir jāspēj tik galā ar to izaicinājumiem pilno dzīvi, kas tur ir. Izaicinājums ir kļūt par tik mazu, indīgu zivi, lai Tevi lielās haizivis neaiztiek. To mēs mācām mūsu studentiem – nebaidīties riskēt, bet arī – drosmīgas idejas. Tas ir praktisks process, kā esot mazā, vidējā uzņēmējdarbības sektorā, Tu vari kļūt par lielo.

Būtībā ir skaidrs, ka nekāda draudzēšanās un sadarbība nepastāv šādā konkurencē. Arī citas taktiskās rīcības nestrādās, jo mēs katrs strādājam par sevi. Līdz ar to, izaicinājums ir – kā kļūt par mazu, bet indīgu, lai ar Tevi rēķinās lielie spēlētāji.

Start-up dinozauri

Tas ir stāsts par stratēģijas izvēli, par to virzienu, ar kādiem inovatīviem risinājumiem mēs savus produktus pilnveidojam, ar ko mēs ienākam tirgū. Kopumā, Latvijā ar šiem izaicinājumiem mazie un vidējie uzņēmumi ir tikuši galā. Lieliski paraugi ir start-up uzņēmumi. Piemēram, Printful. Tas ir pilnvērtīgs veiksmes stāsts, kas no maza, start-up uzņēmuma kļuvis par pasaulē atpazīstamu dinozauru un kvalitatīvi konkurētspējīgu uzņēmumu, sekmīgi radot arī patīkamu vidi saviem darbiniekiem.

Talants ir talantu vadīt

Vidēji cilvēks savu potenciālu darbā realizē ap 40%, bet vajadzētu ap 70%. Tas lielā mērā ir atkarīgs no vadītāja. Līdz tam, protams, uzņēmumā ir jāizaug, bet tas ir īstais ilgtermiņa attistības virziens.

Kopumā, Latvijā uzņēmumi negrib mainīties – esam ieslīguši rutīnā. Mēs neskatāmies kā vizionāri, bet dzīvojam šodienai. Neredzam savu produktu pēc 15 – 20 gadiem, bet tikai to, kas notiek šobrīd. Principā, tur ir gan psiholoģiskie, gan digitālie apsvērumi. Mums vairāk ir jāizmanto jau esošie resursi produktīvāk.

Resursu izmantošana un pārvaldība ir ikdienas uzņēmējdarbības pamats. Un ir jāvērtē, kā uzņēmums izskatās attiecībā pret citiem uzņēmumiem, ir jāsalīdzina, tas palīdz atkal virzīties uz priekšu.

Spēja konkurēt

Konkurētspēja nozīmē, ka mums ir iespēja vairāk konkurēt, mums ir šī spēja. Tā ir jāizmanto katram uzņēmumam, ir jāatrod savas stiprās puses, mazās un efektīvās nišas.

Vai mēs zinām, kas ir krīze un risku vadība? Vai mēs efektīvi komunicējam ar personālu? Vai ir atgriezeniskā saite un divvirzienu komunikācija? Šiem un līdzīgiem jautājumiem ir jāseko līdzi nepārtraukti. Savs potenciāls ir jāizmanto ar pilnu atdevi.

Ģeniālisma vienkāršība

Ģeniālisms uzņēmumā ir tad, kad Tev ir tūkstošiem mainīgās klientu prasības, bet Tu izfiltrē tās prasības, kas Tev pēc iespējas ilgākā laika posmā var palīdzēt uzlabot kvalitāti produktam. Jābūt elastīgiem, visu laiku ir jāpielāgojas tam, par ko patiesībā klients ir gatavs maksāt. Ir jākomunicē gan ar potenciālajiem, gan esošajiem klientiem – nepārtraukti. Tad arī saprotam, kur jāveic uzlabojumi un kas reāli jāuzlabo.

Pats svarīgākais – saprats, ko klients vēlās un tieši to arī viņam piedāvāt!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.00336003sec.