Vasaras saulgriežu svinēšana un tradīcijas Eiropas valstīs

Vasaras saulgrieži tiek svinēti ne tikai Latvijā, bet arī vairākās citās Eiropas valstīs. Jāņi saistās ar tradīcijām un dažādās valstīs ir savas šo svētku svinēšanas tradīcijas un paradumi. 

Igaunija

Jāņi jeb kā Igaunijā dēvē šos svētkus – Jaanipäev, ir vieni no senākajiem svētkiem. Igauņi, tāpat kā latvieši, vasaras saulgriežus svin 20. vai 21. jūnijā un arī igauņiem Jāņu svinības sākas 23. jūnija priekšvakarā un noslēdzas 24. jūnijā. Šajos svētkos igauņi gandrīz vispār neguļ, bet gan sēž pie ugunskura. Igauņu leģenda vēsta, ka Krēsla un Rītausma ir mīlētāji, kas tiekas tikai vienu reizi gadā, Jāņu vakarā.

Igauņu Jāņu svētku tradīcijas ir ļoti līdzīgas latviešu tradīcijām. Igauņu Jāņu svētku tradīcijas ir: palikt nomodā līdz rītausmai; jaunie mīlnieki dodas meklēt papardes ziedu, kas zied tikai Jāņu naktī; jaunām sievietēm, kuras vēlas ielūkoties nākotnē, iesaka savākt deviņus dažāda veida ziedus un uz nakti novietot tos zem spilvena, lai sapnī redzētu savu nākamo dzīvesbiedru; tiek lekts pāri ugunskuram; kā arī tiek dziedātas dziesma; dejotas dejas un stāstītas tautas pasakas.

Lietuva

Lietuvieši uzskata, ka Jāņi ir atdzimšanas svētki dabai un ikvienai dzīvai radībai.

Lietuvā Jāņu svētku nosaukums ir mainījies trīs reizes. Agrāk Jāņu svētkus sauca par Rasos, kas atvasināts no vārda rasa. Tika uzskatīts, ka sejas mazgāšana ar rasu, kas savākta no rudziem, var atjaunot ādu. Rasa tika izmantota arī, lai samitrinātu slimnieku gultas veļu, uzskatot, ka tā atgriezīs viņus veselībā. Otrs Jāņu svētku nosaukums bija Kupolės, jo vakarā cilvēki tradicionāli lasīja ārstniecības augus un šo darbību sauca par kupoliavimas. Tika uzskatīts, ka šajā naktī ārstniecības augi iegūst savas ārstnieciskās īpašības.

Lietuviešiem Jāņu svinēšanai ir vairākas tradīcijas: neprecētām meitenēm pirms pusnakts ir jāuzpin vainags no deviņiem vai divpadsmit augiem un tiek uzskatīts, ka ar vainagu varēs pievērst patiesās mīlestības uzmanību. Vēlāk vainags tiek ielikts upē, un, jo straume to straujāk nes, jo ātrāk meitene apprecēsies.

Viena no galvenajām tradīcijām ir ugunskura iedegšana. Tradīcija ir lekt pāri ugunskuram, jo tas garantē labu veselību un attīra no grēkiem. Tiek uzskatīts, ja lecat, sadevušies rokās ar savu mīļoto, apprecēsieties tajā pašā gadā.

Viena no galvenajām lietuviešu Jāņu tradīcijām ir papardes zieda meklēšana. Tiek teikts, ka paparde zied pusnaktī, un ikviens, kurš atradīs savu ziedu, kas zied tikai īsu brīdi, iegūs neticamu spēku - viņi sapratīs visus dabas noslēpumus, lasīs domas, redzēs to, kas nav redzams, un iegūs bagātību un paliekošu laimi.

Zviedrija

Zviedrijā Jāņi tiek saukti par Midsommarstång un tie sakņojas pagānismā. Zviedrijā un arī pārējās Skandināvu valstīs šie ir vieni no svarīgākajiem svētkiem visā gadā un apvieno visu vecumu zviedrus.

Svētkos tiek ēsti tradicionālie ēdieni: marinēta siļķe, lasis un kartupeļi. Cilvēki galvā liek pītus ziedu vainagus un tiek dejotas tautiskās dejas, piemēram, Små grodorna.

Kā arī ir teikts, ka ja neprecētas meitenes Jāņos zem spilvena noliks septiņus ziedus, viņas sapņos par savu nākamo vīru.

Spānija

Spānijā, kad tiek svinēti Jāņi, rituālistiski tiek iedegtas īpašas bākas. Jāņi Spānijā ir saistīti ar piederības izjūtām, un daudziem pusaudžiem tas arī iezīmē pāreju uz pieaugušo vecumu. Barselonā un reģionos, kuros runā kataloniešu valodā, populārs ir Jāņu svētku festivāls.

Krievija un Ukraina

Jāņu svinību tradīcijas Krievijā un Ukrainā ir līdzīgas citu Eiropas valstu tradīcijām šajos svētkos. Krievijā un Ukrainā ir paņemta latviešu Jāņu svētku tradīcija – lekšana pāri ugunskura. Vasaras saulgriežu tradīcijas ietver peldošas ziedu vītnes ūdenī un prognozes, ko izdara pamatojoties uz to kustībām. Krievijā un Ukrainā Jāņi tiek saukti par Kupalas nakti vai Ivana dienu.

Austrija

Austrijā, atzīmējot Jāņus, kalnu galos tiek iedegti ugunskuri. Jau viduslaikos šī bija tradīcija kā pielūgt zemi. Mūsdienās, lai redzētu šo maģisko tradīciju, var doties ar kalnu pacēlājiem, un tad ir iespējams šos ugunskurus redzēt no putna lidojuma.


SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13375688sec.