Austrijā atklāta Latvijas mākslinieku - Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas izstāde «Vīzijas un sliekšņi - 2»

Trīs Latvijas mūsdienu māksliniekiem, Sigitai Daugulei, Vinetai Kaulačai un Mārim Čačkam, turpinot savus darbus izstādīt starptautiskajā mākslas telpā, autoru darbi aizceļojuši uz Austriju. Izstāde “Vīzijas un sliekšņi - 2” līdz 6.maijam būs skatāma Veicas pilsētas galerijā “Kunsthaus Weiz”. Izstādes tēmu loks saistīts ar starptautiskajā mākslas telpā aktualizēto  sarunu par glezniecības medija nozīmi un vietu mūsdienu mākslas praksē. Mākslinieki tiecas stāstīt vienotu stāstu, izmantojot mākslas darbus, kuros vienlaikus kopīgajam izgaismojas katra mākslinieka atšķirīgais rokraksts.

Latviešu mākslinieku izstādi Austrijā atklāja Bruseum - Neue Galerie Graz direktors, kurators un mākslas zinātnieks Romans Grabners no Grācas.

V. Kaulača skaidro, ka “Vīzijas un sliekšņi - 2” izstādes īpatnība ir tās mijiedarbība ar Austrijas unikālo, pilnībā stikloto kultūras centra arhitektūru. “ Kunsthaus Weiz tiek izstādīta lielformātu darbu sērija, kas uzlūko telpu, telpiskās attiecības un laiku kā dimensijas, kuras ieraugāmas pateicoties izmaiņām un distancei. Šī darbu sērija vienkopus tiek izstādīta pirmo reizi. Savos darbos esmu pastiprināti pievērsusies telpas un laika pieredzes iespējamiem definējumiem glezniecībā, izmantojot  atsauces publiski pieejamās telpās ar tām raksturīgo arhitektūras valodu. Izstāde Austrijā iedvesmo ar saspēli starp izstādes darbiem un  telpu - ne tikai izstāžu zālēm, bet visu celtni kopumā, kas ir  lielisks laikmetīgās arhitektūras un kultūras būves piemērs, ko īstenojuši  Dietmar Feichtinger Architecte. Pati izstāde nav atraujama no telpas, kurā darbi tiek eksponēti, un šajā gadījumā telpas risinājuma mūsdienīgie un ažūrie paņēmieni, gaisīgais un nepārtrauktais pilna augstuma stiklojums, vedina uz saspēli arī ar ārtelpu un skata punktu dažādību," atklāj māksliniece.

Gleznotāja un mākslas zinātniece S.Daugule savos darbos ietver slāņošanas procesu. “ Pirmo reizi kopā ar Vinetu un Māri izstādījāmies pagājušā gada jūnijā Viļņā un paši bijām pārsteigti par to, cik mūsu darbi labi izskatās kopā. Mēs esam ļoti dažādi kā mākslinieki, tomēr mūsu gleznas savstarpēji "neēdas", tās lieliski papildina viena otru. Veicas izstādes nosaukums ir tāds pats kā Hamburgā - Vīzijas un sliekšņi, tomēr šīs ir divas pilnīgi dažādas izstādes ar dažādiem darbiem. Hamburgas galerijas telpas noteica zināmu horizontālu ritmu, kamēr Veicas pilsētas galerijai ritms ir vertikāls, kas diktē arī izstādāmo gleznu izvēli.” skaidro S.Daugule.

Mākslinieks M.Čačka savos izstādes darbos attēlo aizvadīto gadu sajūtu un vīziju kopumu, kas turpina refleksiju abstraktā valodā par dabas norisēm, dabas ritmiem, cilvēku un to vietu dabā. “Dažādos laikos dabā notvertais un piedzīvotais vēl arvien nosaka ritmu, dinamiku un kolorītu, kas iemājo kā lielformāta kompozīcijās, tā mazākos kvadrāta formas darbos. Darbi ir daļa no mākslinieka “nospiedumiem” un es vēlos, lai šie “nospiedumi” rod sarunu ar skatītāju, veidojot jau citus stāstus. Maniem darbiem ir simboliski, tikai man nodefinēti nosaukumi, tie ir viegli interpretējami. Darbi runā par zināmiem un izsapņotiem cilvēkiem, bet arī par mani, maniem pārvarētajiem, nepārvarētajiem un priekšā esošiem sliekšņiem, par kuriem vēl pat neko nezinu ne es, ne kāds cits,” savus darbus raksturo mākslinieks.

Izstādes "Vīzijas un sliekšņi - 2" kuratori ir Pāvels Terentjevs un Georgs Gratcers, to producē galerija SIVIA kopā ar organizāciju ArtEcon Austrijā. Izstāde apskatāma līdz 6.maijam.

Mākslas projektu atbalsta Veicas pilsētas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Izstādes norises vieta:

Stadtgalerie Kunsthaus Weiz

Rathausgasse 3, 8160 Weiz,

Austrija

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58741307sec.