Cietums Viļņā, pateicoties «Netflix» seriālam, pārtop par kultūras centru

Viļņa, Lietuvas galvaspilsēta ir atvērusi zināmāko cietumu, zināmu arī kā Netflix seriāla Stranger Things filmēšanas lokāciju - Lukišķu cietumu. Pārveidots par kultūras centru, kas spēj uzņemt 250 māksliniekus, projekts “Lukiškės Cietums 2.0” ir oficiāli uzsācis savu darbību un vasaras sezonu ar unikālām tūrēm, koncertiem, festivāliem, mūzikas pasākumiem un citām aktivitātēm.

Lukišķu Cietums, zināmākais Lietuvas galvaspilsētas Viļņas centrā esošais cietums ir atvēries no jauna kā kultūras centrs, pēc tā aizvēršanas kā cietuma, no 2019. gada. Gadsimtu senais cietums, kas zināms arī kā Netflix seriāla Stranger Things filmēšanas vieta, tagad ir pārveidots par vietu, kas uzņem un organizē kultūras pasākumus, koncertus, festivālus, aicina ekskluzīvās tūrēs vismaz tuvāko 2 gadu laikā. Jaunā izklaižu vieta, kas nosaukta par “Lukiškės Cietums 2.0” tika atvērta ar grupas “Solo Ansamblis” koncertu, kurš pulcēja vairāk nekā 1000 klausītāju, pirmo reizi 9 mēnešu laikā, atskatoties uz karantīnas nosacījumiem.

Kopš pandēmija apturēja lielāko daļu kultūras un izklaides pasākumus, šovasar 250 māksliniekiem tiks sniegta iespēja nodot mākslinieciskās ziņas un jaunizveidojumus Viļņas iedzīvotājiem un viesiem. Šī iemesla dēļ, viesmākslinieki ir iekārtojuši savas darbnīcas, studijas  un radošās telpas “Lukiškės Cietums 2.0” teritorijā.

Viena no “Lukiškės Cietums 2.0” māksliniecēm, Jolita Vaitkute savu studiju iekārtoja bijušajā ēdnīcā. Pēc mākslinieces teiktā, darboties starp tik daudziem un dažādiem māksliniekiem, tik unikālās telpās, neskatoties uz to pagātni, ir kas īpašs.

“Mākslinieki ir lielisks dzinējspēks, ja runājam par telpu un vides pārvēršanu iekš kaut kā negaidīta. Laiki, kad Lukišķu cietums bija tikai cietums jau sen ir pagājuši, jo mēs, kā makslinieku kopiena, sniedzām tam jaunu nozīmi,” dalās Vaitkute.

Šī unikālā vieta vasaras sezonu uzsāka ar piesātinātu kultūras programmu, kuru izveidojusi “8 Days a Week,”, lietuviešu mūzikas aģentūra, projekta “Lukiškės Cietums 2.0” autore. Grupas “Solo Ansamblis” atvēršanas koncerts sevī iekļāva dejas tumsā, sintezatorus un dzeju, kā arī pulcēja vairāk nekā 1000 klausītāju pie pašizveidotas, unikālas skatuves. Nākošo pasākumu starpā ir festivāli, atvērtais arhitektūras pasākums, filmu sesijas, aktīvā brīvā laika pasākumi, nacionāli atzīti šovi.

“Mēs ticam, ka kultūrai ir spēks veicināt izmaiņas un transformēt Viļņu, tāpēc mums ir jāizveido emocionālas saites ar bijušo cietumu. Lukišķu cietums pilsētai var piedāvāt tik daudz un otrādi. Tieši tāpēc mēs strādāsim, lai izveidotu labāko cietuma versiju, kas nomāks tā pagātni,” saka Martynas Butkevičius “8 Days a Week” partneris.

Pēc Butkeviča teiktā “Lukiškės Cietums 2.0” kļūs par mūzikas, modernās mākslas, dizaina un kultūras akseleratoru.

“Simtiem mākslinieku ir atsaukušies uz atvērto aicinājumu un iekārtojuši savas mākslas rezidences, studijas un radošās darbnīcas Lukišķu cietumā, lai kopēji veidotu, radītu un iedvestu dzīvību bijušā cietuma teritorijā. Mēs visi esam noguruši no pandēmijas un tās izraisītajām sekām, tāpēc nav labāka laika kā tagad, lai uzsāktu šo kulturālo sarunu,” piemetina Butkevičius.

“Lukiškės Cietums 2.0” ir atvērts katru dienu no pēcpusdienas līdz pusnaktij, kā arī piedāvā divas unikālas tūres. Dienas laikā tūre iepazīstina ciemiņus ar cietuma vēsturi, arhitektūru un cietumnieku ikdienu, kamēr nakts tūre, ar lukturīšu palīdzību sniedz adrenalīna devu pašiem drosmīgākajiem apmeklētājiem.

Lai piedalītos apmeklētākajos “Lukiškės Cietums 2.0” ir nepieciešama imunitātes, vai citādi sauktā iespēju pase. Teritorijā ir arī savs testēšanas punkts, kurā viesi var nokārtot ātro antigēnu testu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46477318sec.