Marjus, ceļotājs no Lietuvas: Traķu teātra festivālā «Kanapė» – reibinoša paralēlā realitāte

Saka, ka stipru valsti nevar iedomāties bez spēcīgas kultūras, kura ir tautas savdabības un pašvērtības garants. Varbūt no daudzām Eiropas valstīm Lietuva atpaliek lieluma ziņā, tomēr tajā netrūkst talantīgu radošu cilvēku, kas gadā par valsts stiprības pavarda uzturēšanu.

Apmeklējot Traķos notiekošo tradicionālo amatierteātru festivālu «Kanapė», bija viegli pārliecināties, cik spēcīga un dzīvīga ir Lietuvas amatieru skatuves mākslas tradīcija, cik daudz cilvēku patiesi “slimo” ar teātri, kurš tiem ir kļuvis par neatņemamu ikdienas vajadzību.

20220602-Trakai-02

Un tas, protams, sakāms ne tikai par pašiem rampas gaismā starojošajiem aktieriem, bet arī par publiku, jo viens bez otra tie vienkārši nepastāvētu.

20220602-Trakai-03

Nedaudz vēstures. Uz pirmo lietuviešu komēdijas festivālu «Kanapė» Traķu Karaliskais teātris aicināja jau 1992. gadā. No tā laika šis pasākums tiek rīkots ik pēc diviem gadiem.

Pirmais festivāls ilga divas dienas, tajā Traķu Karaliskais teātris parādīja divas izrādes. Jau pēc diviem gadiem pasākums kļuva starptautisks – Lietuvas teātra trupām no dažādām pilsētām pievienojās arī teatrāļi no Polijas, Igaunijas un Latvijas. Tad festivālā uz ilgu laiku izveidojās arī eksotiskā tradīcija rīkot nakts seansus, kurus publika aizvien ļoti gaida.

20220602-Trakai-04

Nav pat jāsaka, ka pēc pandēmijas ierobežojumu samazināšanas sarīkotais festivāls “Kanapė” nekomerciālā radošā žanra cienītājiem kļuva par īstiem teātra gardēžu svētkiem. Trīs dienu programmā varēja redzēt dažādu žanru teatrāļu darbus – izrādes un monoizrādes nomainīja viena otru, savā paralēlajā realitātē ieraujot arī publiku, kuras sajūsmu un pārsteigumu pavadīja ovācijas un ''bravo'' saucieni.

20220602-Trakai-05

Tik tiešām, vai var būt vēl lielāka iedvesma radošai personībai par ideālu abpusēju enerģijas apmaiņu starp aktieri un skatītāju?

Atgādne ceļotājam

1991. gadā izveidotajā Traķu Karaliskajā teātrī uzvests vairāk nekā pussimts izrāžu, trupa aktīvi piedalās viesizrādēs Lietuvā un ārzemēs. Teātra rīkotais festivāls «Kanapė» gadu gaitā ir radījis sev solīda starptautiska pasākuma reputāciju, bez šiem teātra svētkiem Traķu novada kultūras dzīvi vairs nevar iedomāties. Plašāka informācija par šo un citiem pasākumiem – https://eventstrakai.lt/ru.

20220601-Trakai-07

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.21998sec.