Pētījums: Tallina ir viena no Eiropas zaļākajām galvaspilsētām

Kā liecina nesen publicētā Eiropas Vides aģentūras publikācija, Igaunijas galvaspilsēta Tallina ierindojas Eiropas galvaspilsētu pirmajā desmitniekā, vadoties pēc pilsētas zaļās infrastruktūras risinājumiem. Tallina ieņem septīto vietu zaļās zonas apjoma ziņā un astoto vietu vērtējot pēc koku daudzuma pilsētā.

Eiropas Vides aģentūra norādīja, ka pieejamība zaļajām un zilajām zonām Eiropā atšķiras. Kopumā pilsētām Eiropas ziemeļos un rietumos ir teritoriāli vairāk zaļo zonu nekā pilsētās Dienvideiropā un Austrumeiropā.

Pasaules Veselības organizācija iesaka visiem cilvēkiem izvēlēties dzīvesvietu, kas ir  300 metru attālumā no zaļās zonas. Eiropā apzaļumošanas pakāpe dažādās apkaimēs ir atšķirīga, un vietās ar zemāku sociālekonomisko stāvokli zaļo zonu parasti ir mazāk un tās ir zemākas kvalitātes. Pētījumā atklāts, ka zaļo un zilo zonu pieejamība spēj labvēlīgi ietekmēt cilvēku veselību un labklājību, īpaši stresa mazināšanas un garīgās veselības uzlabošanas ziņā.

Labāka fiziskā un garīgā veselība

Atrašanās zaļā vidē pozitīvi ietekmē bērnus un jauniešus. Zaļā vide saistās ar labāku fizisko un garīgo veselību, stresa mazināšanos, uzmanības un mācīšanās spēju uzlabošanos. Turpretim pētījumi liecina, ka jaunieši un bērni, kuri maz uzturas zaļajā vidē, biežāk cieš no aptaukošanās, redzes traucējumiem un tiek pakļauti oksidatīvajam stresam.

“Gados vecākiem cilvēkiem uzturēšanās pie zaļās infrastruktūras dod priekšrocības, kas ietver paaugstinātu fizisko aktivitāšu līmeni un zemāku depresijas risku”, teikts pētījumā.

Zaļā zona ir arī vieta, kur sociāli mijiedarboties - var novērst sociālās izolācijas riskus. Piemēram, Berlīnē, Londonā un Šefīldā ir atklāts, ka pilsētu zaļās zonas atbalsta sociāli mazaizsargāto personu grupu iekļaušanos un zaļā zona darbojas kā telpa, kur migranti un patvēruma meklētāji var sazināties un kontaktēties ar citiem cilvēkiem.

2018. gadā zaļā infrastruktūra veidoja vidēji 42% no pilsētu platības 38 Eiropas Vides aģentūras valstīs. Eiropas pilsēta ar viszemāko kopējo zaļo zonu nodrošinājumu (6,8% no pilsētas kopējās platības) ir Trnava, Slovākija. Pilsēta ar vislielāko zaļo zonu īpatsvaru (95,8%) ir Kaseresa Spānijā.

Galvaspilsētās galvenokārt ir mazāk zaļo zonu

Pilsētu zaļo zonu  (dārzu, parku, mežu un kapsētu)  īpatsvars Eiropas galvaspilsētās kopumā ir salīdzinoši zems.

Tallinas zaļo zonu īpatsvars ir 10% no kopējās platības, kas kopā ar Vīni ierindo to septītajā vietā starp Eiropas galvaspilsētām – tieši aiz Parīzes. Eiropas galvaspilsēta ar lielāko zaļo zonu īpatsvaru ir Stokholma, kur zaļā infrastruktūra veido 19% no pilsētas kopējās platības. 80% no Zviedrijas galvaspilsētas iedzīvotājiem, parks ir pieejams nelielas pastaigas (300 metru) attālumā.

Koku apjoma ziņā pilsētā ar 43% Tallina kopā ar Rīgu ierindojas astotajā vietā starp Eiropas galvaspilsētām, uzreiz aiz Berlīnes. Vadošā pilsēta šajā rangā ir Oslo - tā kā 72% pilsētas klāj koki.

Sajūtu dārzs

Eiropas Vides aģentūras sanāksmē ir arī parādīti zaļo zonu piemēri, kas tika izstrādāti, lai apmierinātu mazaizsargātu sociālo grupu vajadzības. Tallinas Botāniskā dārza Sajūtu dārzs “Garden for the Senses” izcelts kā paraugs, lai ņemtu vērā cilvēkus ar īpašām vajadzībām, ļaujot augus izjust caur visām maņām. Sajūtu dārzs galvenokārt ir paredzēts cilvēkiem ar īpašajām vajadzībām, kā arī dārzniekiem (profesionāļiem un amatieriem), ārstniecības augu audzētājiem, gardēžiem un skolas vecuma bērniem.

Tallina nesen tika izvēlēta par 2023. gada Eiropas Zaļo galvaspilsētu. Pilsētas valdība norāda, ka pilsēta plāno vēl vairāk palielināt zaļo zonu pieejamību, kā arī aizsargājamo teritoriju skaitu, piebilstot, ka Tallina ir vienīgā Eiropas galvaspilsēta, kuras teritorijā ir atrodas purvs.

Tomēr ne visi ir vienisprātis par pilsētas valdības zaļo progresu. Facebook lapa ar nosaukumu Mitte Tallinn (Ne Tallinna) regulāri norāda uz nepilnībām pilsētas plānojumā un bieži apgalvo, ka Tallinas pilsētas valdība nedara pietiekami daudz, lai Igaunijas galvaspilsētu padarītu par gājējiem un videi draudzīgāku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49047899sec.