Igaunijā sākas piektais gadalaiks: pavasara plūdi

Tā dēvētais „piektais gadalaiks” ir piemērotākais laiks, lai apmeklētu purvu zemi – Igaunijas Soomaa Nacionālo parku. Plūdu laikā ūdens pārklāj milzīgas teritorijas, un vienīgais pārvietošanās veids ir ar laivām.

Iespaidīgākie plūdi

„Piektais gadalaiks” padara Somaa par tiešām unikālu vietu – pavasara plūdi var izraisīt ūdens līmeņa paaugstināšanos pat par pieciem metriem. Plūdu kulminācijas laikā ūdens pārklātā teritorija var sniegties 7-8 kilometrus tālu, bet ārkārtējos gadījumos noklāt līdz pat 175 km2 Riisas apkārtnes, kas ir lielākā regulāri applūstošā teritorija Igaunijā un visā Ziemeļeiropā.

Izbraucieni ar kanoe laivām ir viens no labākajiem veidiem, lai iepazītu Soomaa Nacionālo parku. Laivošanas sezona sākas aprīlī un ilgst līdz pat oktobrim, bet vislielākie plūdi ir tieši marta beigās un aprīļa sākumā. Šogad „piektais gadalaiks” sagaidāms otrajā un trešajā aprīļa nedēļā, un tad ik dienu gida vadībā var doties kanoe ekskursijās pa appludināto teritoriju.

Tiešraide internetā

Soomaa Nacionālajā parkā ir novietota kamera ar kuras palīdzību var tiešsaistē sekot līdzi ūdens svārstībām: www.looduskalender.ee/en. Kameras attēls atjaunojas ik pēc pāris minūtēm, turklāt drīzumā sagaidāmi arī video ieraksti no mežonīgākajiem plūdu mirkļiem. Tā atrodas pie Raudnas upes, kur līdz pagājušajam gadam ūdens līmeņa kāpums tika atzīmēts koka stumbrā, bet pērn lielie plūdi aizskaloja nokaltušo koku.

Dabas parka vēsture

Vietējie iedzīvotāji jau izsenis ir pielāgojušies šim pavasara fenomenam un prot sadzīvot ar dabas spēkiem: būvē ēkas divos stāvos un, tuvojoties plūdu laikam, arī mājdzīvnieki tiek pārvietoti augstāk. Nereti laiva ir vienīgais veids, kā izkļūt no ēkas un pārvietoties. Šī vēsturiskā tradīcija ir saglabāta, un arī mūsdienās apmeklētājiem ir iespēja izbaudīt neaizmirstamu ceļojumu pa bezgalīgajiem ūdens plašumiem, braucot tradicionālajās haabjas laivās. Haabja ir gara, šaura vienkoču laiva, kas izgrebta no viengabalaina koka. Turklāt haabjas grebšanas tradīcija Soomaa ir saglabājušās līdz mūsdienām, un ikviens apmeklētājs var izmēģināt savas prasmes šādas laivas izveidē.

Soomaa (tulkojumā „purvu zeme”) Nacionālais parks ir izveidots 1993. Gadā. Lai arī parks ir visjaunākais, ar savu 390 km² lielo platību tas ir otrais lielākais dabas parks Igaunijā. Soomaa tika izveidots, lai aizsargātu un saglabātu plašos purvus, palieņu pļavas, mežus un līkumainās upes.

Seko līdzi „piektā gadalaika” norisei Soomaa soomaa.tumblr.com, www.looduskalender.ee/en

Uzziņai par Sooma Nacionālo parku: www.soomaa.ee; www.soomaa.com

Uzzini vairāk par Igauniju: www.visitestonia.com

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5802269sec.