AHHAA zinātnes centrā Tartu būs interesanti gan maziem, gan lieliem

Igaunijas pilsētā Tartu, 250 kilometru attālumā no Rīgas, atrodas AHHAA zinātnes centrs. Sākotnēji tas uzsāka savu darbību kā Tartu Universitātes projekts. Pēc tam zinātnes centra atrašanās vieta tika vairākkārt mainīta, taču kopš 2011. gada tas atrodas jaunās telpās Sadama ielā 1. AHHAA šobrīd ir lielākais un modernākais zinātnes centrs Baltijā, un ik gadu uzņem viesus no visas pasaules.

Zinātnes centrs piedāvā dažādas gan pastāvīgas, gan pagaidu izstādes. Interesanti eksponāti un aktivitātes atradīsies gan maziem, gan lieliem. Turklāt, zinātnes centra objektu apraksti pieejami ne tikai igauņu un angļu, bet arī latviešu valodā.

Zinātnes centra apmeklētāji tiek iesaistīti dažāda veida aktivitātēs. Piemēram, ieejot iekšā zinātnes centrā, priekšā ir novietoti vairāki trenažieri, kuri piedāvā iespēju aprēķināt, cik daudz jāsporto, lai sadedzinātu uzņemtās kalorijas. Uzsēžoties uz trenažiera, apmeklētājs uz displeja izvēlas no vairākiem piedāvātajiem ēdieniem, kas ir līdzvērtīgs iepriekš notiesātajam. Uzsākot lietot trenažieri, tiek parādīts, cik ilgi jāsporto, lai atbrīvotos no visām ēdienreizes laikā uzņemtajām kalorijām.

Apmeklētāji var arī paviesoties spoguļu istabā. Tā ir izveidota kā labirints, kuram, ejot cauri, iespējams viegli apmaldīties vai pat ieskriet sienā, jo spoguļi ir izkārtoti tā, lai radītu ilūziju, ka telpa turpinās, lai gan patiesībā priekšā vēl ir siena. Tāpat arī citā telpā izvietoti greizie spoguļi, kuru neparastie izliekumi, rada iespēju cilvēkiem sevi redzēt gan resnu vai tievu, gan īsu vai garu.

Zinātnes centra tehnoloģiju zālē apmeklētāji varēs izbraukt ar divriteni pāri trosei, kas novilkta virs zāles. Lai gan divritenis ir stabils un zem troses ir drošības tīkls, taču šāds brauciens ir visai ekstrēms, jo pārbrauciens notiek vairāku metru augstumā. Bez tam, tiek piedāvāta iespēja, izmantojot savu fizisko spēku, uzvilkt sevi līdz griestiem, lai pēc tam augšā, atlaižot virvi, izjustu brīvo kritienu. Šādu aktivitāti veic, sēžot uz krēsla, izmantojot tikai roku spēku. Pie tam, to var veikt arī divatā.

Turklāt, zinātnes centra dabas zālē iespējams ne tikai ielūkoties 50,000 ziemeļu mežskudru ikdienas gaitās un apskatīt 6,000 litru lielo akvāriju, kurā mitinās Sarkanās jūras zivis, bet arī paviesoties Šanhajas mājā. Tā ir telpa, kura veidota no šķībām sienām un šķību grīdu, radot sajūtu, ka istaba kustas. Apmeklētāji, ejot cauri šai telpai, bieži vien sāk grīļoties, jo sajūta kā šūpojošā kuģī.

Līdzīgs sajūtas rada arī apaļais tunelis, kuram pa vidu izveidots tiltiņš. Tunelis nepārtraukti griežas uz riņķi, sniedzot iespēju pārbaudīt savu līdzsvaru, jo atkal tiek radīta sajūta, ka tiltiņš kustas.

Bez tam, zinātnes centrā AHHAA ir iespējams nofotografēties ar sprāgstošu gaisa balonu, iemūžināt savu ēnu, ar liftu doties zemes dzīlēs vai gulēt naglu gultā. Ūdens pasaulē laiku jautri pavadīt varēs ikviens  –  būs iespējams pašiem mēģināt izraisīt viesuļvētras, šaut no ūdens lielgabala un darīt vēl daudz un dažādas aizraujošas lietas.

Zinātnes centrs ir piepildīts ar simtiem dažādu atrakciju, eksponātu, izstāžu un eksperimentu darbnīcām, tāpēc jāņem vērā, ka, lai apskatītu un izmantotu visas centra piedāvātās iespējas, nepieciešams veltīt teju visu dienu.

Pēc zinātnes centra apmeklējuma iespējams apskatīt arī pašu Tartu. Tartu tiek uzskatīta par Igaunijas intelektuālo un kultūras centru. Pilsētā varat aplūkot vecpilsētu un slaveno Šķībo namiņu, kurā šobrīd atrodas Tartu mākslas muzejs un tautā tiek dēvēts par Tartu Pizas torni. Varat aplūkot arī Tartu Universitāti, Tartu Doma baznīcu un citus apskates objektus.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Estravel Latvia
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43523288sec.