Daugavpilī atklāta piemiņas plāksne Andrejam Pumpuram

22. septembrī Daugavpilī notika jaunas piemiņas plāksnes atklāšanas pasākums, lai godinātu un pieminētu dzejnieku Andreju Pumpuru 180. gadadienā.  Dzejniekam veltīta piemiņas plāksne atklāta A. Pumpura ielā 99, pie mājas,  kurā viņš strādāja Daugavpilī. Plāksnes izgatavošanas idejas autors ir Daugavpils Latviešu biedrība. Piemiņas plāksne tapa ar Daugavpils pilsētas domes sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda finansiālu atbalstu, un tās autors ir Romualds Gibovskis. Atklāšanas pasākumā piedalījās Daugavpils pilsētas pašvaldības, Daugavpils Latviešu biedrības, Daugavpils Kultūras pārvaldes pārstāvji, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja, Daugavpils pilsētas tūrisma informācijas un attīstības aģentūras pārstāvji, kā arī citi viesi.

Andrejs Pumpurs (1841 – 1902) ir viens no izcilākajiem 19.gs. latviešu tautas dzejniekiem, kurš no tautas dziesmām, teikām un pasakām 1888.gadā radīja tautas eposu “Lāčplēsis”. Ar Daugavpili ir saistīti dzejnieka mūža pēdējie seši gadi. 1896. gadā A. Pumpurs ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Daugavpilī, kur strādāja kara intendantūrā – iestādē, kas apgādāja armiju ar mantām un nodrošināja armijas sūtījums uz citām valstīm. Daugavpilī viņš ir ieguldījis savu darbu latviskās kultūras un nacionālās pašapziņas veidošanā, bija viens no Latviešu biedrības dibināšanas iniciatoriem. Pumpura vārdā Daugavpilī nosaukta iela un skvērs, kurā uzstādīts tēlnieces Jeļenas Volkovas darināts krūšutēls.

Tieši 22. septembrī,  vienam no spilgtākajām personībām latviešu kultūras vēsturē – tautas atmodas darbiniekam, karavīram, ievērojamam latviešu 19. gadsimta dzejniekam un spilgtam tautiskā romantisma pārstāvim Andrejam Pumpuram aprit 180 gadi. Lai godinātu dzejnieku, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā ir atklāta ceļojošā izstāde “Andrejs Pumpurs”, kura būs skatāma līdz 30. novembrim. Izstāde apskatāma Rīgas ielā 8.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90796113sec.