Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – Mini Zoo Mežiņi saimniece Inguna Valdmane

Maijs tradicionāli ir laiks, kad ekskursijās dodas skolēnu kolektīvi. Viens no pievilcīgākajiem Valmieras novada galamērķiem skolēnu grupām ir Mini Zoo Mežiņi, kur saimnieko Inguna Valdmane ar savu ģimeni.

Mini Zoo Mežiņi ik sezonu cenšas savus viesus pārsteigt ar ko jaunu. Šobrīd lauku sētā iespējams aplūkot Angoras šķirnes trušus, alpakas, ponijus, kazas, dažādus eksotiskos putnus, kā arī saimniecības lepnumu – Latvijas cukurvistiņas. Sarunas laikā mums pievienojas arī visai sabiedriskā un draudzīgā kaķene Pindzele jeb Otiņa un mājas dvēsele kucīte Rasa, kā arī ik pa laikam mūs priecē eksotisko putnu balsis.

Ingunai 25 gadus sirdij tuvs bijis treneres pamatdarbs, tomēr kādā brīdī saprata, ka ļoti, ļoti gribas mājās. Mežiņos ģimene ienākusi pirms desmit gadiem, un pirmie septiņi gadi pagāja atjaunojot, remontējot un iekārtojot vidi tā, lai pašiem būtu patīkami šeit dzīvot. Interesants ir fakts, ka Inguna ir izaugusi Rīgā, bet vasaras pavadījusi laukos, kur jau tad lauku darbus mēģināja pārvērst rotaļā. Inguna atzīst, ka viņai māju sajūtu rada ne tikai ēka, bet visa apkārtne, jo ļoti daudz laika sanāk pavadīt tieši ārā. Tūrisma uzņēmējdarbības sākums un pamats bija Angoras šķirnes trušu audzēšana, bet pamazām saimniecībā sāka audzēt arī dažādus citus dzīvnieciņus un putnus. Uz Mežiņiem interesenti brauc aplūkot ne tikai Mini Zoo iemītniekus, bet arī iepazīt vilnas cirpšanas un apstrādes procesus. Amatniecības piedāvājums bija tas, kas ļāva pārvarēt garo ierobežojumu posmu, kad Mini Zoo apmeklētājiem bija jāslēdz.

Visa infrastruktūra, kas redzama saimniecībā, ir veidota pašu rokām un spēkiem, nopelnīto naudu mērķtiecīgi ieguldot attīstībā. Sākumā visgrūtākais bijis pilnas slodzes darba savienošana ar tūrisma saimniecības attīstīšanu un vadīšanu, kas, saimnieces prāt, principā nav iespējams. Inguna smej, ka Mini Zoo ir viņas hobijs, nevis pārējo ģimenes locekļu, tāpēc ģimene netiek spiesta iesaistīties Mini Zoo uzturēšanas darbos, tomēr reizēm palīdzība ir nepieciešama un netiek atteikta, saprotot, ka tas ir darbs kopējā labuma vārdā. Arī Mini Zoo sociālos tīklus pārvalda pati Inguna, tomēr viņai šķiet, ka informāciju par saimniecību apmeklētāji uzzina, pateicoties no mutes mutē reklāmai. Viņa atzinīgi novērtē arī divas vietējās meitenes, kurām patīk darboties ar dzīvniekiem un, sekojot savai iniciatīvai, ir izveidojušas TikTok kontu, kurā publicē video ar Mini Zoo dzīvniekiem.

Saimniece cenšas aprunāties ar gandrīz katru, kurš ir atbraucis uz Mežiņu saimniecību. Īpašu prieku viņai sniedz iespēja lielākām interesentu grupām stāstīt par dažādām trušu šķirnēm un to audzēšanas procesu. Lai arī viesu uzņemšana paņem ļoti daudz enerģijas, jo jāspēj būt uz viena viļņa ar katru viesi, Inguna atzīst, ka lielākoties dienas beigās ir sajūta – bija forši! Tūrisma uzņēmējdarbības galvenais mērķis nav sasniegt pēc iespējas lielāku apmeklētāju skaitu, bet gan veikt tieši izglītojošo procesu. Lūgta raksturot savu viesi, Inguna stāsta, ka galvenokārt tās ir latviešu ģimenes ar bērniem. Nereti ir viesi arī no citām Eiropas valstīm, tostarp ārzemju latvieši, kuri vēlas saviem bērniem dot iespēju būt kontaktā ar dzīvniekiem, tos samīļojot un pabarojot ar saimniecības sarūpētajiem kārumiem dzīvniekiem.

Mežiņu saimniece nebaidās teikt, ka Mežiņi ir lielākā Angoras šķirnes trušu audzētava Latvijā. Laba sadarbība izveidojusies arī ar citiem Angoras šķirnes trušu audzētājiem gan Latvijā, gan arī Eiropā. Laiku pa laikam sanāk doties uz dažādām izstādēm ārvalstīs, no kurām nereti mājās atved eksotiskākus dzīvniekus, ar ko pārsteigt savus viesus.

Jautāta par sadarbību ar citiem tūrisma uzņēmējiem, saimniece bilst, ka ļoti izjūt to, ka tuvākajā apkārtnē nav pieejams ēdināšanas pakalpojums, bet galvā jau raisās dažādas idejas, kā reaģēt uz šo pieprasījumu. Šobrīd Mežiņu viesi var izmantot saimniecībā pieejamo atpūtas vietu, lai ieturētos ar līdzņemtajām uzkodām. Ja visu atkal varētu sāk no sākuma, Inguna atzīst, ka saimniecības plānojumu izvēlētos tādu, lai viesu plūsma neietu caur ģimenes mājas pagalmu.

Sarunas nobeigumā Mini Zoo Mežiņi saimniece ikvienam novēl savā dzīvē darīt to, kas pašam patīk. Inguna saka: “Es sevi uzskatu par laimīgu cilvēku, jo visu mūžu esmu darījusi to, kas man patīk. Lai darbs, ko dari ikdienā, ir hobijs, par ko vari saņemt pozitīvu novērtējumu!”

Nākamajā Valmieras novada Tūrisma uzņēmēju veiksmes stāstā būs iespējams iepazīties ar lāzerparka SHOOTER saimniekiem un uzzināt par viņu ceļu uz tūrisma uzņēmējdarbību.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60990405sec.