Slīteres Kukaiņu naktīs šogad meklēs gada kukaini – skujkoku dižkoksngrauzi

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar Slīteres Nacionālā parka pārsteidzošo kukaiņu pasauli un skaidrotu to lomu dabas daudzveidības nodrošināšanā, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvaldes) Slīteres Nacionālā parka dabas centrs projekta LIFE FOR SPECIES ietvaros sadarbībā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību 8. un 9. jūlijā interesentus ielūdz uz Slīteres Kukaiņu naktīm.

Piektdien, 8. jūlijā, plkst. 21.30 ikviens aicināts kopā ar pārvaldes vecāko ekspertu, entomologu Kristapu Vilku doties savdabīgā piecus kilometrus garā nakts pārgājienā “Skujkoku dižkoksngrauzi meklējot”, kas veltīts šīgada kukainim. Pārgājienā interesenti ne vien uzzinās vairāk par šīs retās vaboles dzīvesveidu, bet arī mācīsies dabā atpazīt tās dzīvotni un kopumā labāk izprast dabas daudzveidību mežā. Obligāta pieteikšanās pa tālruni 28611079, sūtot īsziņu ar dalībnieku vārdiem un uzvārdiem. Uz pārgājienu pulcējamies Kolkasraga priežu dabas takas stāvlaukumā. Lai labāk orientētos tumsā, pārgājienā nepieciešams lukturis.

“Skujkoku dižkoksngrauzis ir liela, masīva vabole ar slēptu nakts dzīvesveidu. Kukainis Latvijā sastopams reti, jo nedzīvo uz dzīviem, augošiem kokiem, bet gan vecos, saulainos priežu mežos, kur atrodama tam piemērota atmirusī koksne. Viena no retajām tā dzīvotnēm ir Slīteres Nacionālajā parkā. Šeit to iespējams novērot lidojam siltās jūlija un augusta naktīs. Tādēļ pārgājienā, kas sāksies īsu brīdi pēc saulrieta un vedīs cauri vecam skujkoku mežam līdz tā dzīvotnei, pastāv iespēja to satikt. Ceram, ka šīs aizraujošās nakts ekspedīcijas dalībnieki ne vien iepazīs šo kukaini, bet arī būs iedvesmoti sugas jaunatklājumiem un nākotnē iesaistīsies arī citās dabas daudzveidības saglabāšanas aktivitātēs,” pauž pārgājiena autors Kristaps Vilks.

Slīteres Kukaiņu naktis turpināsies sestdien, 9. jūlijā, ar tradicionālo kukaiņu gaismošanu pie Šlīteres bākas plkst. 22.00. Pasākuma pirmajā daļā interesentiem, īpaši ģimenēm ar bērniem, būs iespēja darboties radošajās darbnīcās un piedalīties kukaiņu izziņas aktivitātēs. Romantisko vakara gaisotni, gaidot naktskukaiņu salidojumu, ar dziesmām papildinās dziedātāja Baiba Bite. Pasākuma izzinošajā daļā gaidāmas arī entomologu Kristapa Vilka un Uģa Piterāna lekcijas par naktskukaiņiem un Slīteres Nacionālā parka kukaiņu daudzveidību. Vakara gaitā Šlīteres Ozola namiņā darbosies arī improvizēta kukaiņu laboratorija, tur kukaiņus varēs iepazīt pavisam tuvu – caur mikroskopa “acīm”.

Bet vakara noslēgumā, iestājoties tumsai, pie Šlīteres bākas un Šlīteres dabas takā īpaši spilgtu spuldžu gaismā sāksies skaistākais vasaras priekšnesums – kukaiņu gaismas šovs, galvenajās lomās iejūtoties tauriņiem, vabolēm, sienāžiem un citiem kukaiņiem.

Pasākuma dalībnieki varēs uzkāpt arī Šlīteres bākā, kas parastā dienā šajā laikā apmeklētājiem jau slēgta, un no tās augstumiem noraudzīties uz nacionālo parku nakts noskaņās.

Slīteres Nacionālais parks kukaiņu ziņā ir viena no daudzveidīgākajām vietām Latvijā. Te sastopamas gan dienvidnieciskas Viduseiropas sugas, gan ziemeļnieciski Sibīrijas taigai raksturīgi iemītnieki. Daži kukaiņi, piemēram, skujkoku dižkoksngrauzis vai tik ļoti spožais spīdīgais praulgrauzis, ir dabas retumi, kas simbolizē Šlīteres lomu dabas daudzveidības saglabāšanā. Laiku pa laikam dabas pētniekiem nacionālajā parkā izdodas atklāt kādu līdz šim nezināmu kukaini vai atrast sugu, kas uzskatīta par izzudušu.

Apmeklētājus uz pasākumu līdzi aicinām ņemt lukturi, lai labāk redzētu ceļu naksnīgajā Šlīteres dabas takā, segu, uz kuras apsēsties, klausoties vakara mūziku un entomologu stāstījumus, kā arī labu garastāvokli kukaiņu daudzveidības izzināšanai.

Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Komisijas LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras līdzfinansētā  projekta LIFE FOR SPECIES – “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne” (LIFE19 GIE/LV/000857) finansiālu atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 19.04.2024 Pavasara pārgājiens Bērzpilī Balvu TIC
21.aprīlī 10:00 aicinām doties aptuveni 14 km garā pārgājienā Bērzpils pagastā, ko vadīs vietējā gide Anna Kriviša. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54004383sec.