23.marts: Šekltona ekspedīcija atklāj zemeslodes dienvidu magnētisko polu

23.marts: Šekltona ekspedīcija atklāj zemeslodes dienvidu magnētisko polu

Portāls Historynet.com vēstī, ka 1909.gada 23.marts ir tas datums, kad slavenā britu polārpētnieka Ernesta Šekltona (1874-1922) ekspedīcija Antarktīdā atklāja zemeslodes dienvidu magnētisko polu. Tas notika Šekltona otrajā ekspedīcijā uz ledus kontinentu.

20. gs. sākumu dēvē arī par Varonīgo Antarktikas izpētes laikmetu, kura laikā notika septiņpadsmit nozīmīgas ekspedīcijas. Dienvidpols bija tāds kā Svētais Grāls, varonīgie un arī godkārīgie pētnieki sacentās par to, kurš pirmais to sasniegs. Daudzas no ekspedīcijām beidzās traģiski. Episkā sacensība beidzās 1911.gada decembrī ar dižā norvēģa Amudsena uzvaru.

Runājot par E.Šekltonu, lielāku slavu gan iemantoja viņa leģendārā nākamā ekspedīcija 1914.gadā ar kuģi Endurance (Izturība). Šī ekspedīcija bija iecerēta kā Antarktīdas šķērsojums no viena krasta līdz otram, pa ceļam paķerot Dienvidpolu. Ekspedīcija gan ir ievērojama pilnīgi citādā ziņā. Pirmais ekspedīcijas kuģis kontinentu nemaz nesasniedza, jo iestrēga ledū. Ar to sākās izdzīvošanas skola 28 cilvēku komandai, kura mājās nonāca gandrīz 3 gadus vēlāk. E. Šekltona mērķis netika sasniegts, un tomēr viņa vadītā ekspedīcija ir iekļuvusi biznesa augstskolu programmās kā izcilas līderības paraugs.

Ironiski, ka pašam Šekltonam ar biznesu neveicās it nemaz. Laikam jau tomēr viņa īstā stihija bija ledāju spožums un posts, nevis kapitāla pasaules betona džungļi. Atgriezies Anglijā, viņš uzsāka vairākus biznesa projektus, bet pagalam neveiksmīgi. Arī skarbie piedzīvojumi Antarktīdā bija atstājusi iespaidu uz veselību. Ernests Šekltons mira 48 gadu vecumā, aizmirsts un nabadzībā. Atcerējās un novērtēja viņu tikai 20.gadsimta beigās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69019604sec.