28.marts: Huana Bautista de Ansas ekspedīcija sasniedz Sanfrancisko līci

28.marts: Huana Bautista de Ansas ekspedīcija sasniedz Sanfrancisko līci

1776.gada 28.marts tiek uzskatīts par Sanfrancisko (ASV) dibināšanas datumu, jo šajā dienā viens no dižajiem Amerikas rietumu pirmatklājējiem Huans Bautista de Anza (Juan Bautista de Anza) ar savu ekspedīciju ieradās vietā, kur vēlāk izauga Sanfrancisko.

Huans Bautista de Ansa (1736-1788) savas spāniskās izcelsmes dēļ mūsdienu ASV ir mazāk zināms un populārs, tomēr patiesībā viņa nopelni Amerikas kontinenta apgūšanas vēsturē ir ne mazāki kā viņa slavenajiem kolēģiem, kā Lūisam un Klārkam, Džonam Frementam un Kītam Kārsonam. Dzimis Meksikā (toreizējā Spānijas kolonijā), militārista ģimenē, pievienojies armijai 17 gadu vecumā, septiņus gadus vēlāk ieguvis kapteiņa pakāpi, izcēlies ar militāra līdera dotībām. Interesanti, ka atrast zemes ceļu uz ziemeļu piekrasti bija neīstenots sapnis de Anzas tēvam, kurš gāja boja sadursmēs ar vietējo indiāņu ciltīm, kad Huans Bautista bija vien trīs gadus vecs.

Savā pirmajā ekspedīcijā no Meksikas ziemeļu virzienā de Ansa devās 1772.gadā, kad veiksmīgi izveidoja zemes ceļu no Sonoras štata Meksikā uz Ziemeļkaliforniju. Pēc šī panākumam viņam tika uzticēta nākamā ekspedīcija. Lai gan spāņu jūras braucēji burāja gar Ziemeļkalifornijas krastu jau 16. un 17.gadsimtā, izdevīgais iekšzemes līcis pie vēlākās Sanfrancisko tika atklāts tikai 1769.gadā. Spāņi nekavējoties apjauta šīs vietas stratēģisko nozīmību, un sūtīja turp savus kolonistus ar mērķi nodibināt pilsētu.

Tālajā un bīstamajā ceļā caur tuksnešaino apvidu devās 247 cilvēki – ģimenes ar bērniem, līdzi ņemot aptuveni tūkstoti dažādu sugu mājlopu. Kolonistu etniskais sastāvs bija raibs – gan vietējo indiāņu pēcteči, gan eiropeiskas un afrikāniskas izcelsmes pārstāvji, bet visus vienoja drosme un avantūristu gars. Var tikai apbrīnot tā laika cilvēku spēku un uzņēmību. Ekspedīcija ceļā pavadīja 6 mēnešus, veicot aptuveni 1800 kilometru. Laimīgi nonācis galā, de Ansa pussalas galā uzcēla militāru fortu un izveidoja apmetni. Sešus mēnešus vēlāk fortā ieradās spāņu franciskāņu priesteris, nodibināja tur misiju, ko nosauca Asīzes Svētā Franciska vārdā. Dzīve pamazām gāja uz augšu, solījumi par labāku dzīvi un iespējām, ko kolonistiem bija devis de Anza lielā mērā izrādījās patiesi. Daudzi vietvārdi mūsdienu Sanfrancisko un apkārtnē glabā drosmīgo pirmatklājēju dzimtu uzvārdus - Alviso, Berryessa, Bernal, Peralta un Moraga. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15043616sec.