8.maijs vēsturē: 1886.gadā tiek izgudrota «Coca-Cola»

Kokakolu izgudroja farmaceits Džons Stits Pembertons, no Atlantas pilsētas Džordžijas štatā, Amerikas Savienotājās Valstīs. Īpatnēji, bet pasaulē vispopulārākais dzēriens, kas nav ūdens, tika izgudrots kā ārstniecības līdzeklis – oriģinālās kokakolas galvenās sastāvdaļas bija trīs kokas lapu daļas (no tām iegūst arī narkotisko vielu kokaīnu) un viena daļa tropiskā kolas rieksta.

Dzēriena patents skaidroja, ka tas ir paredzēts "pret jebkādiem viegliem nervu sistēmas traucējumiem" un tika pārdots dzērienu automātā aptiekā, Atlantā. Uzņēmuma grāmatvedis, Frenks Robinsons, nosauca dzērienu par "Coca-Cola", jo domāja, ka divi C izskatītos labi reklāmās.

Pirmajā kokakolas gadā tika pārdoti vidēji deviņi dzērieni dienā un produkts ne tikai nenesa peļņu, bet gan radīja zaudējumus. Taču popularitātei un pieprasījumam augot, kokakola kļuva par pelnošu produktu.

Šobrīd kokakolu var nopirkt 135 valstīs, tostarp vistrūcīgākajos reģionos, kur to uzskata par progresa un labklājības simbolu. Ik dienu pasaulē tiek izdzerti aptuveni 240 miljoni pudeļu. The Coca-Cola Company zīmols, kurš 2006. gada bija pats dārgākais zīmols pasaulē, ir viens no populārākajiem un atpazīstamākajiem pasaulē, turklāt kompānija apgalvo, ka dzēriens tiek pārdots vairāk kā 200 pasaules valstīs. Tāpat kompānija apgalvo, ka kokakolas sastāvā vairs nav sastopamas kokas lapas.

Pasaulē ir ārkārtīgi daudz kokakolas atdarinātāju ar dažādiem zīmoliem un jau kopš tās izveides bijuši vairāki simti tiesas procesu par zīmola un dzēriena atdarināšanu.

Lai arī kokakolas recepte ir viens no pasaulē vislielākajā slepenībā turētais komercnoslēpums, aptuvenais klasiskās kokakolas dzēriena sastāvs ir šāds:

Ūdens, cukurs (apt. 11%), oglekļa dioksīds, krāsviela (brūnais cukurs, E150), ortofosforskābe (170 ppm fosfora), kofeīns (140 ppm), aromatizators: vanilīns, kanēlis, muskatriekstu eļļa, citrona eļļa.

8.maijā arī atzīmē starptautisko "Have a Coke" jebšu "Paņem kokakolu" dienu. Šajā dienā, īpaši ASV, novērojams neliels kokakolas iegādes apjoma pieaugums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.0829711sec.