4. augusts vēsturē: Dzimšanas dienu svin iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama

Baraks Obama bija prezidents no 2009.gada līdz 2017.gadam un iegājis vēsturē kā viens no iemīļotākajiem prezidentiem, kurš spējis saglabāt gana augstus popularitātes reitingus.

Baraks Obama ir dzimis 1961. gadā Honolulu, Havaju salās. Viņa tēvs ir tādā pašā vārdā dēvēts ieceļotājs no Kenijas – Baraks Obama vecākais, bet māte ir Anna Danhema (Ann Dunham), baltādaina amerikāniete, kura vietējā universitātē studēja antropoloģiju. Obamas tēvs bija ārzemju apmaiņas students, kas bija ieguvis stipendiju un varēja mācīties Havajās. Obama arī ir pirmais ASV prezidents, kas dzimis Havaju salās.

Obama bērnībā četrus gadus dzīvoja Indonēzijā, bet vēlāk atgriezās ASV. Koledžu viņš beidza Losandželosā, bet 1983. gadā Kolumbijas universitātē ieguva bakalaura grādu politoloģijā. Pēc universitātes beigšanas strādāja par sabiedrisko darbinieku (community organizer) Čikāgā. 1988. gadā iestājās Hārvarda universitātē un 1991. gadā ar izcilību (magna cum laude) ieguva doktora grādu jurisprudencē. No 1993. līdz 2004. gadam, kad tika ievēlēts ASV Senātā, pasniedza konstitucionālās tiesības Čikāgas universitātē.

No 1997. līdz 2004. gadam B. Obama uz trim termiņiem tika ievēlēts Ilinoisas senātā. 2000. gadā viņš neieguva vietu ASV Pārstāvju palātā, toties 2004. gadā novembrī B. Obama tika ievēlēts ASV Senātā. Kampaņu par ievēlēšanu ASV prezidenta amatā viņš uzsāka 2007. gada februārī. Pēc sīvas cīņas ar citu demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni, Obama tomēr uzvarēja un vispārējās vēlēšanās sacentās ar republikāņu kandidātu Džonu Makeinu. Arī šajās vēlēšanās Obama uzvarēja un tika ievēlēts par prezidentu. Viņa inaugurācijas ceremonija notika 2009. gada 20. janvārī.

2009. gadā Baraks Obama saņēma Nobela miera prēmiju par "centieniem stiprināt starptautisko diplomātiju un sadarbību starp cilvēkiem". Nobela prēmiju komiteja īpašu uzmanību pievērsusi Obamas vīzijai par pasauli bez atomieročiem.

Baraka Obama ir precējies un viņa dzīvesbiedre ir Mišela Obama, kas Obamas prezidentūras laikā bija gandrīz tikpat redzama personība, cik pats Baraks. Pārim ir divas meitas – Malija Anna un Nataša.

Pēc savas prezidentūras beigām, Obama sacīja, ka kādu laiku atpūtīsies, bet vēlāk pievērsies labdarībai un dažādiem publiskiem pasākumiem. Obama arī sarakstījis divas grāmatas, kas devušas lielāko daļu no viņa uzkrājumiem (aptuveni 2-5 miljonu ASV dolāru apmērā). 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14699697sec.