3. janvāris vēsturē: Apvienotā Karaliste savā īpašumā «savāc» Folklenda salas

Folklenda salas ir Apvienotās Karalistes kolonija Atlantijas okeāna dienvidrietumos, netālu no Argentīnas. Īpatnēji, bet tas nozīmē, ka Folklenda salas ir arī Eiropas Savienības teritorija - vismaz pagaidām, līdz Lielbritānija pametīs ES.

Salas arhipelāgs, kas atrodas 483 km attālumā no Dienvidamerikas piekrastes - jau minētas Argentīnas. Tā kā salas atrodas Argentīnas tuvumā un būtībā vienmēr ir savā ziņā bijušas atkarīgas no Argentīnas, arī Argentīna vēl arvien pretendē uz šo teritoriju.

Tomēr 2013. gadā Folklenda salu iedzīvotāji referendumā nobalsoja par palikšanu Apvienotās Karalistes aizjūras teritorijas statusā.

Pirmais, kas atklāja šo arhipelāgu 1591. -1592. gadā, bija britu pirāts Džons Deiviss, kurš savu kuģi komandējis pirātu flotē. Aptuveni 150 gadus vēlāk salas izpētīja francūži, kas arī pretendē uz salu pirmatklājēju statustu - jo viņi to darīja oficiāli, veidojot ekspedīciju. Vēlāk salas par savu īpašumu pasludināja Spānija, kas pa Atlantijas okeānu regulāri kuģoja ar savām konkistadoru flotēm.

1816. gadā salas no Spānijas teritorijas tika iekļautas jaundibinātās Argentīnas teritorijā. Taču jau 17 gadus vēlāk - 1833. gada 3.janvarī tās ar bruņotu spēku anektēja Lielbritānijas impērija. Strīdi par teritoriju turpinās vēl arvien, jo Argentīna turpina uzskatīt šo teritoriju par savu.

Savu taisnību pēdējo reizi tā centās pierādīt vēl 1982.gadā, kad Argentīnas militārā hunta sarīkoja iebrukumu Folklenda salās. Lai šo teritoriju atgūtu, Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere pret uzbrucējiem vērsa kara flotes spēkus - un pēc 74 dienām Argentīnas spēki kapitulēja. Kaujās bojā gāja aptuveni 650 argentīnieši un 250 briti.

Pats arhepelāgs, saukts arī par Malvinu salām, sastāv no divām lielām salām (Rietumu un Austrumu) un aptuveni 200 mazākām saliņām un klintīm.

Salās dzīvo tikai aptuveni 3000 iedzīvotāju, bet vairāki simti tūkstošu pingvīnu. Folklenda salās ir ļoti savdabīga daba, kas nav atrodama nekur citur pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7750411sec.