18. janvāris vēsturē: Džeimss Kuks atklāj Havaju salas

1778. gada 18. janvārī, jau būdams visai slavens ceļotājs un atklājējs, angļu jūrasbraucējs Džeimss Kuks, meklējot jaunus Ziemeļamerikas apceļošansa ceļus, atklāja Havaju salas - mūsdienās zināmas kā Amerikas Savienoto valstu teritoriju.

Kuks ir viens no atpazīstamākajiem pasaules atklājējiem tās vēsturē. Visvairāk atpazīstams viņš ir tieši ar Havaju salu atklāšanu, Jaunzēlandes apkuģošanu, kā arī Aļaskas pētīšanu. Havaju salas gan sākotnēji netika nodēvētas par Havaju salām, bet gan par Sendviča salām. Tieši Kuks izlēma par šādu nosaukumu, jo viņa vadītā ekipāža deva viņam šīš tiesības. Nosaukums tika dots nevis slaveno sviestmaižu dēļ, bet gan kāda lorda Sendviča dēļ - viņš bija Kuka atbalstītājs un lielā mērā tieši viņš palīdzeja Kukam sasniegt tādus galamērķus, kādus viņš dzīvē sasniedza, jo Kuks bija dzimis nabadzīgā ģimenē.

1778. gada 18. janvārī Kuka ekipāža piestāja pie vēl nezināmām salām - tā kā nevienā kartē šajā teritorijā nebija atzīmēta zeme, viņi saprata, ka ir atklājuši kaut ko jaunu un pasludināja sevi par jaunatklājējiem. Ceļotājiem arī paveicās, jo viņu ierašanās notika laikā, kad iezemieši gaidīja vietējo Dievu zīmes - un Kuks kādu laiku tika uzskatīts par auglības Dieva inkarnāciju cilvēka ķermenī. Līdz ar to, šajā laikā viss norisinājās labi, taču pēc aptuveni gada, atgriežoties Havaju salās, ar vēlmi labot kuģi, pēc neveiksmīga mēģinājuma apceļot Ziemeļamerikas ziemeļus, vietējie iedzīvotāji sāka svešos jūrasbraucējus apzagt un uzvesties kā pret okupantiem.

Lai arī kapteinis Kuks bija īpaši saprātīgs cilvēks, vienmēr cenšoties meklēt risinājumus, brīdī, kad vietējie iedzīvotāji nozaga angļiem kādu kuģa laivu, viņš pavēlēja sagrābt vietējās cilts vadoni par gūstekni, kas aizsācis milzīgu konfliktu. Kāds no angļiem esot izšāvis uz iezemiešu pusi un vietējo iedzīvotāju pārsvars ātri vien pārspējis angļus, nogalinot kapteini Kuku.

Daļa angļu jūrasbraucēju gan konfliktu pārdzīvoja un atgriezās jūrā, kā arī Anglijā. Savas dzīves laikā Kuks apceļoja teju visu pasauli.

Havaju salas ir ap 2400 km gara salu virkne (arhipelāgs) Klusajā okeānā, Polinēzijā. Tās atrodas okeāna ziemeļu daļā ap 3000 km no tuvākās kontinenta piekrastes, salas ir Havaju zemūdens grēdas virsūdens daļa. Lielākā arhipelāga daļa ietilpst ASV Havaju štatā, izņemot Midveja atolu, kas ir neinkorporēta ASV teritorija un statistiski tiek pieskaitīta ASV Mazajām Aizjūras Salām. Te dzīvo aptuveni 1,4 miljoni iedzīvotāju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30164504sec.