23. janvāris vēsturē: Cilvēki pirmo reizi sasniedz dziļāko vietu pasaules okeānos

Uz Zemes dziļākā vieta okeānos ir Marianas dziļvaga, kas atrodas Klusajā okeānā. Tās dziļums var sasniegt pat 11 kilometru atzīmi un to pirmo reizi izpētīja 1960.gada 23.janvārī, kad ASV Jūras kara flotes leitnants Dons Volšs un franču pētnieks Žaks Pikārs ar batiskafu «Trieste» nolaidās 11 512 metru dziļumā (pēc viņu mērījumiem), sasniedzot dziļvagas dibenu.

Salīdzinājumam - pasaules augstākā vieta, Everests, ir 8,8 kilometru augsts, kas nozīmē, ka šī dziļvaga ir dziļāka nekā Everests.

Protams, lielā spiediena un tehnikas īpatnību dēļ, abi pētnieki dziļumā neuzturējās ilgi - aptuveni 20 minūtes. Taču pati nolaišanās aizņēma aptuveni 5 stundas, bet pacelšanās - 3.

Dziļvaga meklējama Starp Japānu, Filipīnām un Guamu, Klusā okeāna ziemeļrietumos. Tā stiepjas 1500 km garumā. Savu nosaukumu tā ir guvusi no Marianas salām, kas ir mazas salas un atrodas dziļvagas tuvumā, nedaudz uz austrumiem un dienvidiem no tās.

Pirmās apstiprinātās ziņas par Marianas dziļvagas esamību tika iegūtas 1875. gadā, kad britu trīsmastu burinieks "Challenger" veica pirmos sistemātiskos Klusā okeāna dziļumu mērījumus. Dziļuma mērījumi, ko veica no burinieka "Challenger" , norādīja, ka Marianas dziļvagas dziļums varētu būt ap 8 - 8,5 kilometriem.

Marianas dziļvagā dzīvo dažādi organismi, kas nav sastopami citviet pasaulē. Tomēr pat dziļvagas dibenā (11,5 kilometru dziļumā) sastopamas zivis.

Precīzāku dziļvagas dziļumu izdevās izmērīt ar japāņu zondi Kaiko (かいこう), kas sasniedza ieplakas dibenu 1995. gada 24. martā. Fiksētais dziļums bija 10 911 m, kas arī mūsdienās tiek uzskatīts par patieso dziļvagas dziļumu.

Līdz šim Čelendžera dzelmē (Marianas dziļvagas zemākajā punktā) nokļūt ir izdevies tikai 3 cilvēkiem - trešais bijis Holivudas filmas “Titāniks” režisors Džeimss Kamerons, kurš nolaidās Marianas dziļvagas dibenā, izmantojot batiskafu “Deepsea Challenger”. Dž. Kamerons kļuva par pirmo cilvēku, kurš vienatnē sasniedzis pasaules okeānu dziļāko vietu. Kamerons pavadīja Čelendžera dzelmē apmēram 6 stundas, vācot paraugus zinātniskiem pētījumiem, fotografējot un filmējot.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.148597sec.