Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews
It kā tam, lai ēstu, būtu
nepieciešama īpaša diena, bet 6. novembrī pasaulē īpaši izceļ načos čipšu dienu un tam par godu galdā ceļ šos gardos un nedaudz pikantos gardumus.
Načo
(angliski - "nachos") čipši Latvijā nav tik populāri kā parastie
kartupeļu čipši, tomēr arī načo cipši ir iekarojuši veikalu plauktus un
teju regulāri atrod savu ceļu līdz ballītēm. Īpaši iecienīti šie čipši
ir ballītēs, kurās ir kāda noteikta tematika - piemēram, spāņu,
meksikāņu, latīņamerikāņu. Būtībā vārds "načos" apzīmē ne tikai šos
čipšus, bet gan pašu ēdienu, kura sastāvdaļā ir arī čipši. Parasti
ēdiens tiek gatavots ar dažādiem produktiem (parasti maltās gaļas mērce,
siers, dārzeņi) pārliekot čipšus un tad tos cepot cepeškrāsnī,
pagatvojot karstu un gardu uzkodu.
Reklāma
Un jā - načo čipši patiešām
nāk no Latīņamerikas, kur tos grauž tikpat strauji kā Latvijā "Ādažu
čipšus". Tomēr načo čipši tiek uzskatīti par veselīgākiem nekā kartupeļu
čipšiem. Tomēr, cik gan veselīgs var būt kas cepts lielā eļļas
daudzumā... Načo čipšus gatavo no kukurūzas miltiem, to sastāvdaļas 80%
ir kukurūzas milti, kā arī saulespuķu eļļa un sāls. Tos var pasniegt kā
piedevas ēdienreizē vai kā atsevišķas uzkodas. Načo čipšus arī var cept
ar siera pārklājumu cepeškrāsnī vai pavisam vienkārši mērcēt kādā no
daudzajām mērcēm (īpaši populārs ir gvakamole un dip mērces).
Paši
načo čipši pirmo reizi "pie apvāršņa" parādījās ap 1943.gadu, kad tos
pagatavoja un pasaulē "palaida" Ignacio "Nacos" Anaja. Viņš tortiljas
čipšus sagrieza, pārkaisīja ar sagrieztiem halapenjo pipariem un sieru -
un cepa krāsnī. Kopš tā laika šis ir kļuvis par vienu no populārākajiem
"Tex-Mex" (Teksasas-Meksikas) ēdieniem pasaulē.
Dalāmies ar kādu ballītēs populāru recepti:
Sastāvdaļas
125 g tortiljas čipsu
1 paprika
1/2 čili pipara (ja vēlas)
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
šķipsna piparu
100 g melno pupiņu
olīveļļa cepšanai
lociņi
pētersīļi
Mērcei
150 ml saldā krējuma
150 g labi kūstoša siera (es izmantoju Čederas)
1 1/2 tējkarotes kartupeļu cietes
1/2 tējkarotes maltas paprikas
Pagatavošana.
1. Katliņā uz vidējas uguns liek sildīties saldo krējumu, kam pievieno sarīvētu sieru, kartupeļu cieti un malto papriku. Visu nepārtraukti maisa apmēram 5 minūtes, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce. Sagaida, līdz mērce uzsit pirmo burbuli, un noņem no uguns, bet atstāj katliņā, lai tā neatdzistu.
Padoms – ja nesagaida, līdz mērce uzsit burbuli, būs jūtama cietes miltainā garša.
2. Pupiņām nolej šķidrumu, noskalo un nosusina papīra dvielī.
3. Sīpolu un papriku smalki sagriež, ķiploku izspiež caur ķiploku spiedi. No čili izņem sēklas un ļoti smalki sagriež.
4. Pannā uz vidēji lielas uguns uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu, tad pievieno ķiploku, papriku un čili. Apcep, līdz sīpols kļūst zeltaini brūns. Pievieno piparus un noņem no uguns.
5. Lēzenā cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un ieber čipsus, tos izkārtojot pēc iespējas plānākā kārtā. Pārber ar pupiņām un sīpolu masu. Liek krāsnī uz dažām minūtēm, lai uzsilst.
6. Visu pārlej ar siera mērci un pārber ar sagrieztiem lociņiem, pētersīļiem. Pasniedz siltu.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.