22. augusts vēsturē: Pasaulē atzīmē hamburgeru dienu

22. augusts daudzviet pasaulē tiek atzīmēts kā Hamburgera diena, kad ikviens, izvēloties sev tīkamāko burgera veidu, var to gardi notiesāt bez mazākās vainas apziņas par kaloriju kopumu, jo - ir taču Hamburgera diena!

Par burgera izcelsmi joprojām strīdas. Daži uzskata, ka tie radušies Baltijas valstīs, kur nokasīt no kaula atlikušo gaļu un cept to kā mazas kotletītes senos laikos bija ierasta prakse. Ar vācu emigrantu palīdzību burgeru cepšanas tradīcijas izplatījās arī Vācijā, no kurienes jūrnieki recepti aizveda arī uz Ameriku.

Savukārt citi saka, ka hamburgeru gatavošanas tradīcijas attīstījās Vācijas pilsētā Hamburgā, kur kūpināta hamburgeru gaļa ir pieminēta jau 18. gadsimta avotos. Taču hamburgeru gaļa bija izplatīts apzīmējums kūpinātai zirga gaļai arī citā reģionā, kam nebija nekādas saistības ar iecienīto liellopu burgeru.

Lai arī kā un kur būtu radies hamburgers, ASV ir vieta, kur burgers ir attīstījies līdz tādam, kādu to zinām šodien. 19. gadsimta sodas veikalos, kuros tirgoja gāzētus dzērienus, sāka tirgot arī vienkāršus ēdienus, tādus kā liellopu gaļas kotlete uz apceptas maizes šķēles. Kad tieši cilvēki sāka ēst kotleti starp divām maizes šķēlēm, nav zināms, bet ir skaidrs, ka hamburgers, kādu to ēdam vēl šodien, tika pasniegts Pasaules izstādē (World's Fair) Sentluisā 1904.gadā. Pēc tam šis ēdiens kļuva populārs visā valstī.

Pēc  II Pasaules kara beigām ASV hamburgeru un ātro maltīšu restorānu popularitāte strauji pieauga. Dzīves līmenis uzlabojās, un darba stundas tika saīsinātas. Cilvēkiem bija vairāk brīva laika, ko tie steidza izmantot aktīvāk, aizstājot tradicionālās mājas maltītes ar ēdieniem, kurus bija ērti ēst pa ceļam, tai skaitā hamburgeri.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65923595sec.