1. decembris vēsturē: Futbolā aizliedz ņemt rokās bumbu

Futbols ir spēle, ko spēlē ar kāju (arī tā nosaukums cēlies no vārdiem "foot" un "ball" (kāja un bumba). Tomēr tā bijis ne vienmēr - līdz pat 1863. gada 1. decembrim nebija konkrētu noteikumu, kas aizliedza bumbu ņemt rokās un skriet pa laukumu, to turot, un futbolu spēlēja katrs kā nu mācēja un uzskatīja par pareizu.

Futbolā divas komandas no vienpadsmit spēlētājiem sacenšas, lai dabūtu bumbu pretinieku komandas vārtos (starp stabiem un zem vārtu pārlikņa), tādējādi gūstot vārtus. Spēles beigās uzvar komanda, kur ir guvusi visvairāk vārtus; ja abas komandas ir guvušas vienādu skaitu vārtu, tad spēle ir neizšķirta. Futbola bumbu drīkst aiztikt ar jebkuru ķermeņa vietu, izņemot rokām (kas tika aizliegts minētajā 1863.gadā). Ar rokām atļauts spēlēt tikai vārtsargam viņa sargāto vārtu laukumā. Attīstoties futbola dinamikai un spēlētāju prasmju līmenim, spēlē tiek gūti arvien mazāk vārtu - statistiski vidēji tie varētu būt 2-3 vārti vienā spēlē.

Lai arī bumbas vai kā līdzīga bumbai spārdīšana notikusi jau gadu simtiem - pat tūkstošiem (visagrākais spēles veids, par kuru ir zinātniski pierādījumi, bija tieši šīs prasmīgās tehnikas vingrinājumu iepazīšana tālajā 2. un 3. gadsimtā p.m.ē. Ķīnā (cudžu spēle)), par tādu īstu futbola dzimšanas gadu tiek uzskatīts tieši 1863. gads, kad šis sporta veids strauji attīstījās Lielbritānijā, notiekot aktīvai gan noteikumu izveidei, gan klubu dibināšanas procesiem. Tieši šī gada 19.decembrī tika aizvadīta pirmā oficiālā spēle starp diviem īstiem klubiem - ar jaunpieņemtajiem noteikumiem, kas aptuveni 150 gadu laikā mainīti tikai nedaudz - pielāgojot tos arvien mainīgajai apkārtējai videi.

Pirmie futbola noteikumi tik veidoti jau 1850-tajos gados, taču šajos laikos katrs klubs spēlēja pēc saviem noteikumiem. 1863.gadā, vairāku klubu pārstāvjiem savācoties kopā vienā bārā, tika veidota futbola asociācija, kas arī vienojās par vienu noteikumu izstrādi. Šo noteikumu punkts par to, ka bumbu nedrīkst nest rokās gan ļoti nepatika kāda kluba pārstāvim, kas ar savu klubu pameta jaundibināto asociāciju un pēc aptuveni 8 gadiem nodibināja regbija federāciju

Futbols šobrīd ir viens no populārākajiem sporta veidiem pasaulē, tas tiek dēvēts arī par tautas vai masu sportu - jo viss, kas nepieciešams, lai to spēlētu, ir apavi un bumba. Salīdzinot ar daudziem citiem sporta veidiem, kur nepieciešams bagātīgs ekipējums, futbols ir pieejams cilvēkiem teju ikvienā pasaules nostūrī.

Futbolu starptautiski pārvalda FIFA jeb Fédération Internationale de Football Association (Starptautiskā futbola asociāciju federācija). Visprestižākais starptautiskais futbola turnīrs ir FIFA Pasaules kauss, kurā piedalās valstu nacionālās izlases un kas notiek ik pēc četriem gadiem. Šis turnīrs arī ir visskatītākās sacensības pasaulē, FIFA Pasaules kauss piesaista divreiz vairāk skatītāju nekā Vasaras Olimpiskās spēles (kurās arī futbols ir viena no disciplīnām jau kopš 1900.gada). Klubu līmenī lielākais turnīrs ir Čempionu līga.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59784317sec.