29. jūnijs vēsturē: Rīgas Svētā Pētera baznīcā tika iesvētīts jaunradītais altāris

Pirms sešdesmit gadiem Sv. Pētera baznīca Rīgas centrā piedzīvoja vienu no sava mūža drūmākajām dienām – Otrajam pasaules karam ienākot Latvijā, tika nopostīts Latvijas galvaspilsētu simbolizējošais tornis un ugunsgrēkā izdega pati baznīca, bojā gāja arī 1853.gadā Ķelnē izgatavotais altāris. 2001.gada 29.jūnijā – Rīgas 800. jubilejas gada Pēterdienā — baznīcu atkal rotā un tai sāk kalpot neogotiskā stilā veidots iepriekšējā altāra līdzinieks. Tieši tāds, kāds Pēterbaznīcai piederas un pienākas.

Jaunais altāris tapis daudzu cilvēku un organizāciju pašaizliedzīgā kopdarbā. Tā tapšanas ideja pieder latviešu — vācbaltiešu centram “Domus Rigensis”. Tie paši cilvēki, kas pirms vairākiem gadiem atbalstīja Pēterbaznīcas kanceles atjaunošanu, deva pirmo mērķziedojumu arī altāra veidošanai. Ideju īstenot uzticēja Rīgas Amatniecības vidusskolas Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļai. Izvēle nebija nejauša — skolas pedagogi un audzēkņi kopš 1998.gada ar panākumiem jau realizējuši deviņus līdzīgus projektus — atjaunotas un izgatavotas no jauna baznīcas iekārtas Priekulē, Liepupē, Straupē, Strutelē un citur Latvijā.

Piedāvājums savu meistarību apliecināt Rīgas centra baznīcā bijis īpašs, atzīst projekta māksliniece, Rīgas Amatniecības vidusskolas Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas pasniedzēja mag. art. Maija Avota. Ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Dr. Jāņa Vanaga, Sv. Pētera baznīcas īpašnieku SIA “Rīgas nami”, kā arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas pilsētas pieminekļu aizsardzības inspekcijas piekrišanu tika nolemts jauno altāri veidot apjomā un formās tuvu iepriekšējam, par kuru liecības bija saglabājušās tikai dažās senās fotogrāfijās.

Lai to izdarītu, projekta autoriem bija rūpīgi jāiepazīstas ar līdzīgiem neogotiskiem veidojumiem citās Latvijas un Eiropas baznīcās. Viens no altāra izgatavošanas sarežģītākajiem posmiem bija divpadsmit apustuļu skulptūru izgatavošana, kas tika darinātas, rūpīgi sekojot fotogrāfijās fiksētajiem Nirnbergas Sv. Zēbalda baznīcas apustuļu tēliem.

Tomēr, neraugoties ne uz projekta apjomu — ozolkokā darinātā altāra augstums ir 18 metru, svars — 5,9 tonnas —, ne uz daudzajiem galvenokārt finansiāla rakstura sarežģījumiem tā tapšanas gaitā (organizācijas “Domus Rigensis” ziedotā nauda ne tuvu nav bijusi pietiekama), darbs ir pabeigts laikā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58813906sec.