Saulgriežu laikā Lūznavā skanēs ērģelnieces Ivetas Apkalnas nakts koncerts

Jau šajā svētdienā, 19. jūnijā, Lūznavas muižas parkā, iezīmējot saulgriežu gaišo laiku, skanēs ērģelnieces Ivetas Apkalnas brīvdabas nakts solokoncerts “Baltā nakts mūzika”. Koncertā, kas muižas parka dabas skatuvē izskanēs ar moto “Dabas simfonija”, tiks atskaņoti Johana Sebastiāna Baha, Ferenca Lista un Šarla Marijas Vidora skaņdarbi.

Ideja par brīvdabas koncertu Lūznavas muižas parkā radusies pirms diviem gadiem, kad Iveta viesojusies Lūznavas muižā. Pērn jūlija sākumā Apkalnas koncerts muižas parkā notika pirmo reizi. Cerot, ka līdz ar otro reizi ērģeļmūzikas koncerts kļūs par tradīciju, Iveta Apkalna saka: “Man ļoti gribētos, lai šī tradīcija iesakņojas. Ļoti labi jūtos Lūznavas muižā un priecājos, ka šoreiz mēs tiekamies tieši pirms vasaras saulgriežiem. Daudzi šeit, Eiropā, šo laiku pazīst un dēvē par baltajām naktīm, taču es šīs naktis un gaišos, vēlos vakarus vairāk redzu tādos rozā-violetos toņos, un man tas atgādina par Marģera Zariņa, viena no neparastākajiem latviešu rakstniekiem, prozaiķiem, komponistiem, stāstu “Saulrietu violetās ērģeles”. Tādās rozā-violetu debesu krāsās es redzu arī savu programmu, ko spēlēšu šonedēļ Lūznavas muižā.”

“Baltā nakts mūzika” koncerta moto šogad ir “Dabas simfonija”, kura izvēli ērģelniece raksturo ar vēlmi, lai starp notīm un ērģeļu skaņām, kas izskanēs muižas parkā, visi kopā saklausītu arī mūziku, kuru rada daba. Apkalna stāsta: “Tieši tādēļ koncertu sākšu ar Johana Sebastiāna Baha brīnišķīgo “Pastorāli”, kas pati par sevi jau nosaukumā vilina mūs uz tādu pastorālu noskaņu dabā. Turpināšu ar Ferenca Lista “Svētā Franciska no Asīzes lūgšanu putniem”, kas, starp citu, kad šis skaņdarbs izskanēja Saullēkta koncertā Dzintaru jūrmalā, vienoja neskaitāmas putnu balsis. Tas bija skaņdarbs, uz ko atsaucās putni, tā no tiesas bija sava veida lūgšana putniem ar tik daudz putnu dziesmām, kuras Lists nebija rakstījis partitūrā, bet tās tur bija. Komponists tiešām zināja, kā caur mūziku lūgt, kā caur mūziku runāt dabā un kā caur mūziku uzrunāt putnus. Ļoti gaidu un ar interesi vērošu un klausīšos, ko teiks putni Lūznavas muižas parkā, kad šis skaņdarbs tiks atskaņots. Noslēgumā lielākais smagsvars šajā programmā būs Šarla Marijas Vidora Piektā simfonija ērģelēm solo – apjomīgs, piecdaļīgs skaņdarbs, kurš savā nosaukumā jau ietver formu “simfonija”. Domāju, ka pats Vidors nespētu iedomāties, kas viss vēl ir iespējams, šai simfonijai atskanot brīvā dabā.”

Iveta Apkalna tiek uzskatīta par vienu no pasaules vadošajām solistēm-instrumentālistēm. Viņas spēlē savienojas perfekta virtuozitāte un nevainojama stila izpratne. Apkalna ir Hamburgas Elbas filharmonijas Goda ērģelniece, saņēmusi plašu starptautisku atzinību, iegūstot balvas un uzvaras vairākos starptautiskajos konkursos, tāpat arī kļuvusi par vairākkārtēju “Latvijas Lielās Mūzikas balvas” laureāti. Tepat blakus, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS jau vairākus gadus notiek Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”, kura rosinātāja un mākslinieciskā vadītāja ir Iveta. Ērģelnieces koncertus translē un ieskaņo radio stacijas Eiropā, Amerikā un Āzijā, viņas diskogrāfijā šobrīd šobrīd ir vairāk nekā 15 CD un DVD, māksliniece ir aizrautīga mūsdienu mūzikas interprete un regulāri tiek aicināta pirmatskaņot mūsdienu komponistu jaundarbus visā pasaulē. Pēdējo gadu laikā Iveta Apkalna regulāri tiek aicināta būt par māksliniecisko konsultanti jaunu ērģeļu tapšanas procesā, kā arī ar savu spēli svinīgi atklāt un ieskandināt šos jaunbūvētos instrumentus. Līdz šim plašu atzinību guvuši ērģelnieces brīvdabas saullēkta koncerti Jūrmalā, bet jau otro reizi Iveta ļausies arī vakara brīvdabas noskaņai Lūznavas muižas parkā uz pērn atklātās muižas parka dabas skatuves.

Lūznavas muiža, kas pērnā gada sākumā ieguva Latvijas Sabiedriskā medija apbalvojuma “Kilograms kultūras” balvu kategorijā “Kultūrvieta”, šovasar sarūpējusi dažādu un plašu notikumu programmu. Vasaras sezona jūnija sākumā tika iesākta ar Vasarsvētku zaļumballi, turpinājās literāro sarunu satikšanās, bet jūlija vidū atkal priecēs mākslu un garšu festivāls “Mākslas pikniks”, kā arī nākammēnes paredzēti ģitāristu dueta Daniele Mammarella (IT) un Reinis Jaunais un ungāru viduslaiku mūzikas grupas “Bordó Sárkány” koncerti, Skygge (FR) elektroniskās mūzikas nakts, bet augusts jau tradicionāli noslēgties ar Baltijas džeza festivālu “Škiuņa džezs”.

Koncerts Lūznavas muižas parkā notiks 19. jūnijā plkst. 21.00. Koncerta biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīze” tirdzniecības sistēmā internetā un kasēs, biļešu cena 12,00 eiro. Apmeklētāji aicināti ģērbties atbilstoši šī brīža mainīgajiem laikapstākļiem.

Koncerta “Baltā nakts mūzika” norisi Lūznavas muižā atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un Valsts kultūrkapitāla fonds. Plašāk informācija par Lūznavas muižu: http://luznavasmuiza.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54114795sec.