Rēzekni ieskandinās Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Oktobris Latgales vēstniecībā GORS tradicionāli ir nu jau 6./7. Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi” norises mēnesis, šogad klausītājus Rēzeknē pulcējot no 6. līdz 8. oktobrim. Festivāla mākslinieciskā vadītāja un iedvesmotāja, ērģelniece Iveta Apkalna gatavošanos šī gada festivālam dēvē par pazudušā festivāla meklējumiem, tā kā 2021. gada oktobrī plānotais festivāls “ORGANismi” neizskanēja, jo tieši dienu pirms tā atklāšanas, Latvijā tika atcelti visi publiskie kultūras pasākumi. “Šī šķietami savdabīgā festivāla numerācija - 6./7. “ORGANismi” - noteikti būs mums labvēlīga, tā kā saskaitāmo summa ir maģiskais skaitlis 13, kas man vienmēr bijis laimīgs!”

Festivālā saglabāts tā iepriekš iecerētais tematiskais strāvojums -  “Pēctecība, mantojums, paaudzes”, aicinot  aizdomāties par to, cik vērtīgu mantojumu esam saņēmuši no mūsu priekštečiem, vai protam to novērtēt, akcentējot muzikālo mantojumu kā organismu, kas nav nākamajām paaudzēm nododams lielums nemainīgā formā un saturā.

Iveta Apkalna atzīst: “Pēctecība, mantojums, paaudzes ir tas, ko mēs saņemam no mūsu priekštečiem, nododam tiem, kas ir un būs pēc mums; tas, ko mēs vienmēr ņemam līdzi savā prātā, sirdī un reizēm arī ceļasomā nošu formātā, nododam to tālāk, tomēr katrai notij mēs piešķiram jaunu dvēseli un garu. Komponistu un mūziķu paaudžu pēctecība un mantojums ir iedvesmojis mūs un, es ceru, iedvesmos arī festivāla klausītājus”.

Arī Ivetas biogrāfijā nolasās festivāla pēctecības vēstījums. Viņas dzimtā ir vairākas mūziķu paaudzes. Iveta, kas ir mantojusi savu vecāku un vecvecāku muzikalitāti, turpināja savas mammas pianistes izglītības ceļu, taču vēlāk pievērsās sava vectēva un vecvectēva – ērģelnieka profesijai. Šodien Iveta Apkalna ir pasaulē atzīta ērgeļniece, kura cita starpā ir arī Elbas filharmonijas titulētā ērģelniece, kura rod laiku un enerģiju sadarboties ar savas dzimtās pilsētas, Rēzeknes koncertzāli – Latgales vēstniecību GORS.

Festivāla atklāšanas diena, ceturtdiena, 6. oktobris, būs veltīta jaunās ērģelnieku paaudzes daiļradei, kad ar koncertu plkst. 18.00 festivālu “ORGANismi” uzsāks Vācijā dzīvojošā ērģelniece Mona Rozdestvenskyte. Viņa ir vairāku starptautisku ērģeļmūzikas konkursu laureāte, kopš 2021. gada arī Brēmenes Sv. Johana prāvestu baznīcas mūzikas direktore un ērģelniece. Koncerta iesākumā klausītāji varēs novērtēt arī Rēzeknes ērģelnieku Pētera un Nellijas Sarkaņu dinastijas turpinātāja, Nacionālās Mākslu vidusskolas audzēkņa Oskaru Kalniņu ērģeļspēli un improvizācijas.

Piektdien, 7. oktobrī, plkst. 18.00 koncertizrāde “Ķepas, ūsas un Minkāns” iezīmēs festivāla tēmas sadaļu “Paaudzes”, kur rakstnieces Margitas Gūtmanes sirsnīgajos, labestīga humora piepildītajos stāstos un komponistes Ilonas Rupaines mūzikā, kaķis Minkāns, līdzīgi cilvēkbērnam, sapņos, raudās, dosies lasīt mellenes, ķers rudens lapas, apmaldīsies miglā un piedzīvos daudz citu brīnišķīgu notikumu. Ģimeniskās koncertizrādes stāstu izstāstīs J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērnu koris, Rēzeknes kamerorķestris, ērģelniece Iveta Apkalna, aktieri un leļļu animatori Rūdolfs Apse un Elīna Bojarkina. Izrādes režisors – Edgars Niklasons, māksliniece Evita Bēta, diriģenti Anda Lipska un Jānis Stafeckis.

Festivāla noslēdzošo dienu, 8. oktobri, plkst. 17.00 aizsāks saruna “Mūziķis un viņa skatuves tērps”, kad ar latviešu dizaineri un tērpu mākslinieci Eviju Dāboliņu par mūziķa, īpaši ērģelnieka skatuves tērpa veidošanas, nēsāšanas niansēm un īpatnībām sarunāsies mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Pēc sarunas plkst.18.00 sekos Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā  simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” koncerts GORS Lielajā zālē. Diriģenta Gunta Kuzmas lasījumā koncertā skanēs franču romantiskās mūzikas pārstāvja Aleksandra Gilmāna un amerikāņa Ārona Koplenda ērģeļsimfonijas. Savukārt diriģenta Māra Sirmā vadībā izskanēs Filipa Glāsa 7.simofnija, kā arī komponista Pētera Vaska “Veni Domine” Latvijas pirmatskaņojums.

Festivāla laikā tiks atklāta Evijas Dāboliņas tērpu un gleznu izstāde “Ierakstīts”. Izstādē tiks eksponēti dažādos laikos un dažādiem mūziķiem tapuši tērpi. Izstāde Latgales vēstniecības GORS telpās būs aplūkojama no 6. līdz 23. oktobrim.

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivālu, sadarbojoties ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia” iegāde 2014. gadā, ļaujot Latgales vēstniecībai GORS kļūt par pirmo koncertzāli Latvijā, kurā līdz ar jauno instrumentu bija iespējams atskaņot vēl plašāku muzikālo repertuāru, īstenot jaunas sadarbības formas un skanējumus. Spēlējoties ar vārdiem organ (grieķu val. ērģeles) un organismi, festivāla rīkotāji atklāj vēl nenojaustās ērģeļu un citu mākslu, gadsimtu, stilu saspēles iespējas.

Šo gadu laikā veidotas programmas sadarbībā ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianistu Juri Žvikovu. Festivālā viesojušies ārvalstu ērģelnieki – Ansgars Valenhorsts, Nadži Hakims un Marijas-Bernadete Djuforse, Lāslo Fassangs un Barbara Denerleina, Valentīns Feodorofs, arfiste Jūlija Kristīne Lukana. 2020.gada ORGANismu  koncerts “Apkalna, Pauls un LNSO” saņēma “Kilograms kultūras 2020” balvu kategorijā “Mūzika”. Tāpat katru festivāla reizi tapis jauns uzvedums, piedaloties jaunajiem J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas talantiem – Raiņa gada iedvesmots bija skatāms teatrāls uzvedums “Saule. Bērni. Rainis”, tapa Renāra Kaupera mūzikas iedvesmots uzvedums “Viens prāts ar otru”, klātesot pašam autoram, Shipsea (Jāņa Šipkēvica), Ivetas Apkalnas un JIRMV meiteņu kora “Krelles” saspēlē tapa koncertstāsts “Origin”. Šopavasar GORĀ bija izrādīts pērnā gada festivālam gatavotais koncertuzvedums “Ķiršu koks pēc itāļu rakstnieces Andželas Noreti grāmatas “Mans vectēvs bija ķiršu koks” motīviem, sadarbojoties ar aktieris Gundaru Āboliņu un režisori Inesi Mičuli.

Biļetes uz festivāla koncertiem sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS un “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā. Biļešu cena no 10,00 līdz 17,00 €, GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 10% atlaide.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.38763189sec.