Dodies pa muižkungu un baronu pēdām Gulbenes novadā

Laikā, kad ikviens tiek aicināts pēc iespējas mazāk apmeklēt publiskas vietas, Gulbenes novada pašvaldības aģentūra "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" piedāvā ļauties izzināšanas priekam un jaunām atklāsmēm!

Gulbenes novads ir bagāts ar pilīm un muižām. Vai esi viesojies Gulbenes novada muižu kompleksos, aplūkojis katras muižas/ pils neatkārtojamo arhitektūru un iepazinis to ainavisko apkārtni?

Stāmerienas pils

Tūristu iecienīts apskates objekts ir Stāmerienas pils. Pils sākotnējo celtniecību var datēt ar 19. gadsimta sākumu. Vēlākajos gados tā vairākkārt pārbūvēta un šo darbu rezultātā pils kļuva par vienu no spožākajiem franču neorenesanses paraugiem starp Latvijas muižām. 1905.gadā Stāmerienas pils tika nodedzināta, bet pēc rekonstrukcijas ieguva jaunu izskatu – neoklasicisma un jūgendstila iezīmes. Pils ilgu laiku ir piederējusi baronu fon Volfu dzimtai. Vēlākajos gados tur darbojās lauksaimniecības tehnikums, padomju saimniecības kantoris un ciema padomes izpildkomiteja. Šobrīd Stāmerienas pils ir atguvusi savu spožumu – ir atjaunota tās fasāde un jumts. Uz pils ziemeļu sienas vakara stundās skatāma multimediāla ekspozīcija par muižas un baronu fon Volfu dzimtas vēsturi.

Vai tu zini, cik pilij ir torņu un tornīšu? Dodies saskaitīt! Noteikti aplūko arī Mīlestības ozolus pils parkā, kas joprojām glabā muižas dārznieka un barona meitas mīlestības stāstu.

Lizumā muiža

Lizumā muiža jau esot bijusi vēl pirms poļu laikiem. 1836.gadā par muižas īpašnieku kļuva fon Volfu dzimta.  Muižas greznākā celtne – pils celta 19.gadsimta vidū historisma stilā. Pils kompleksā ietilpst saimniecības ēkas, kurās šobrīd izvietotas dažādas pagasta iestādes, piemēram, muižas klētī iekārtots kultūras nams, bet zirgu stallī – sporta zāle.

Vai zini, cik stūru ir Lizuma pils tornim? Dodies izzināt! Aicinām arī doties pastaigā pa aptuveni piecus hektārus lielo parku, kas ieskauj kompleksu.

Vecgulbenes muiža

Vēl viens fon Volfu dzimtas īpašums ir Vecgulbenes muiža. Baronu fon Volfu rokās tā nonāca 1802.gadā. Šajā laikā veidojusies Vecgulbenes muižas apbūve, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām. Tajā ietilpst divas pilis – Baltā un Sarkanā.

Baltā pils celta 19. gadsimta 40.gados un savulaik bijusi viena no krāšņākajām historisma stila celtnēm Baltijā. Pils vairākas reizes tika izpostīta ugunsgrēkā un šobrīd nav atjaunota.

Sarkano pili barons Heinrihs fon Volfs 19. gadsimta otrajā pusē cēlis savai mīļotajai sievai Marisai. Tā ir sarkano ķieģeļu celtne ar neogotikai raksturīgu torni, fasāžu apdari un skulptūrām nišās. Mūsdienās ēka pieder pašvaldībai. Projekta "Dārza pērles" gaitā  tika labiekārtota Sarkanās pils teritorija, sakārtoti gājēju celiņi, izveidoti koku, krūmu un puķu stādījumi, izvietoti galdiņi un krēsli, lai ikvienam šeit būtu iespēja baudīt romantisku noskaņu.

Muižas kompleksa teritorijā ir saglabājušās arī muižas saimniecības ēkas – manēža, siernīca, oranžērija, kūtis un lopu virtuve, kalpu māja. Atjaunotajā manēžas ēkā šobrīd ir izvietota Vecgulbenes muižas viesnīca un restorāns. Siernīcas ēkā izvietota apartamentu māja. Šīs ēkas, tāpat kā Baltā pils ir privātīpašums. Klēts un oranžērijas ēkās ir izvietots Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs. Savukārt pils parks veidots ainavu stilā – tajā ir trīs mākslīgi rakti dīķi un vairāki paaugstināti pauguri – uzbērumi.

Vai zini kādā formā ir saliņa vienā no Pils parka dīķiem? Dodies apskatīt!

Litenes muiža

Līkumotās Pededzes upes ūdeņos balta spoguļojas Litenes muiža. Arī par šīs muižas īpašniekiem 19. gadsimtā kļuva fon Volfu dzimta, kuras saimniekošanas laikā notika galveno muižas ēku celtniecība un parka iekārtošana. Apbūves centrālā ēka – pils celta klasicisma stilā 19. gadsimta pirmajā pusē.

Emocionāli izteiksmīgs ir lokveida parādes pagalms pils priekšā ar vecu koku grupām un regulāru plānojuma centru. Pededzes stāvajā krastā esošo muižas ēku ieskauj ainavu stila parks ar izteiksmīgu liepu aleju, ko tautā dēvē par Liepceliņu.

Pils tuvākajā apkārtnē saglabājušās gandrīz visas saimniecības ēkas – gan koka, gan mūra. Tās atrodas pilij abās pusēs un kopā ar pili veido pusloku ap parādes pagalmu. Ir klētis, stallis ar arkādi, divstāvīga vešas māja, kučiera māja, kalpu mājas, vagara māja, šķūņi. Šobrīd klēts ēkā atrodas kultūras nams, veļas mājā – sporta zāle.

Kad izstaigāts muižas komplekss, var doties uz "Parkalīci" baudīt nesteidzīgu pastaigu pa Pededzes upes zaļo promenādi un pasapņot par muižas un baronu laikiem simpātiskajā Rotondā jeb tējas namiņā, kas uzcelts 2016.gadā. Pēc vēsturnieku nostāstiem Litenes muižas teritorijā, parka līcī pie ozoliem, reiz jau esot atradusies lapene, kas diemžēl nav saglabājusies līdz mūsdienām.

Vai zini, kas attēlots uz granīta plāksnēm, kas rotā rotondas grīdu? Dodies un uzzini!

Jaungulbenes muiža

Senākās ziņas par Jaungulbenes muižu ir no 18.gadsimta, kad tā vēl bija Vecgulbenes muižas daļa. Tā bijusi grezna Tjūdoru neogotikas stila celtne. 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā Jaungulbenes pils ir pārbūvēta, piešķirot romāņu neorenesanses stila iezīmes, kas redzamas līdz pat mūsdienām. Pils torņa fasādē redzams īpašnieku fon Tranzē-Rozeneku dzimtas ģerbonis. Ap pili ir apmēram 25 hektārus liels parks, kuru papildina dažādas sīkās arhitektūras formas un tēlnieciski darinājumi. Tuvākajā apkārtnē ir vairāk nekā 10 bijušās muižas saimniecības ēkas.

Vai tu zini, cik daudz apskates objekti ir saglabājušies kompleksa teritorijā? Dodies un izpēti!

Beļavas muiža

Beļavas muižas centrālā ēka – pils celta ap 1750.gadu un tā ir viena no vecākajām kungu dzīvojamām ēkām Gulbenes novadā, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām. Ēka labi saglabājusi savu 18.gadsimta barokālās arhitektūras tēlu – taisnstūra celtne uz laukakmens mūra pamatiem, ar krusta velvēm segtu cokola stāvu un sarkano kārniņu mansarda jumtu. Kompleksā ietilpst arī vairākas saimniecības un dzīvojamās ēkas, kā arī aptuveni sešus hektārus plašs parks ar dīķiem un dažādu svešzemju koku un krūmu sugu stādījumiem.

Vai zini, kam veltīts piemineklis, kas atrodas muižas parkā? Dodies un noskaidro!

Druvienas muiža

Druvienas muižas pirmsākumi ir meklējami 17.gadsimta beigās. Tagad redzamā apbūve ir veidojusies 19.–20.gadsimtā. Līdz mūsdienām ir saglabājusies muižas pils (celta 1898.gadā) un saimniecības ēkas – klētis, kūtis, kalpu mājas. Kungu māja atrodas muižas parkā, kam piekļaujas skaistas ozolu alejas. Viduslaiku noskaņu muižai piešķir kvadrātveida tornis. Ēka pa daļai celta neoromānikas stilā. Līdz šodienai praktiski neskarts un autentisks ārēji saglabājies tikai pils tornis – tā jumta segumā joprojām ir oriģinālie dakstiņi un skatu tornīši. 2017.gadā veikti torņa atjaunošanas darbi.

Vai zini, kas šobrīd atrodas Druvienas muižas kungu mājā? Dodies pārbaudīt!

Rankas muiža

18. gadsimta vidū celtā Rankas muiža laika gaitā ir piedzīvojusi daudzu īpašnieku maiņu. Pēc 2. Pasaules kara pils, kas atradās gandrīz drupu stāvoklī, tika piešķirta Rankas Lauksaimniecības skolai, kas mēģināja ēku atjaunot, taču divos ugunsgrēkos –1986. un 1990.gadā pils tika izpostīta.

Kopš 2003.gada Rankas muiža ir privātīpašums, kas mērķtiecīgi un veiksmīgi tiek atjaunots un padarīts par vietu, kur izzināt ne tikai kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī gūt baudījumu dvēselei. Muižas saimnieki šo gadu laikā iekārtojuši parku, uzbūvējuši akmens tiltu un atjaunojuši saimniecības ēkas: muižnieku laiku klētī iekārtota bibliotēka, mākslas galerija un antīko automašīnu izstāde, kā arī stallim uzlikts jumts un Jaunajā pilī iesvētīta Lurdas Dievmātes un Sv. Bernadetes Romas Katoļu Kapela. Rankas muižas teritorijā atrodas plašs ainavu, skulptūru parks 10 hektāru platībā ar iekārtotām skatu vietām, veselības taku, dīķi, kuru visu vasaru izdaiļo ūdensrozes.

Vai zini, cik dīķu ir Rankas muižas parka teritorijā un kā tie tiek dēvēti? Ja esi nolēmis iepazīt atdzimušo Rankas muižu un izbaudīt nesteidzīgu pastaigu muižas parkā – iepriekš sazinies ar saimniekiem pa tālruni 29435542.

Lai pastaigām labvēlīgs laiks! Taču atceries – esi atbildīgs un ievēro valstī šobrīd noteiktos piesrdzības pasākumus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72772408sec.