5 ieteikumi, kas palīdzēs izplānot veiksmīgu pārgājienu dabā

Brīdī, kad nevaram ceļot ārpus valsts robežām, ir īstais laiks plānot izbraucienus pie dabas, tepat Latvijā. Ikvienam ceļotājam zināms, ka veiksmīgs pārgājiens sākas vēl pirms pašas ceļošanas - veicot izpēti, sagatavojot piemērotāko aprīkojumu, izplānojot pieturvietas un ēdienreizes.

Ieskaties aktīvās atpūtas eksperta "Fjällräven" ieteikumos, kā sagatavoties gaidāmajiem pārgājieniem!

1. Izvēlies pārgājiena mērķi un galamērķi

Plānojot pārgājienu, vispirms jādefinē, kāda veida un cik ilgu piedzīvojumu vēlaties, un tikai pēc tam jāpielāgo tā maršrutu. Viens no populārākajiem mērķiem ir apskatīt dažādus interesantus un līdz šim neiepazītus vides objektus tepat Latvijā. Tādā gadījumā pārgājiena plānošana jāsāk ar kartes apgūšanu, kurā jāatzīmē apskates objektus.  

Pēdējos gados arvien izplatītāks eko tūrisma mērķis ir nokļūt cilvēka neskartās vietās, kur jūtama pēc iespējas mazāka civilizācijas ietekme. Šādā mērķa uzstādīšanas gadījumā īpaša uzmanība jāvelta ēdienreižu plānošanai un atbilstoša ekipējuma izvēlei.

Ja pārgājiena mērķis ir sportisks, proti, pārbaudīt pašam sevi un savu izturību, būtiski ir pārdomāt apģērbu un apavu izvēli, kā arī nepārcensties eksotiska maršruta izvēlē – drošāk atrasties apdzīvotā vai vismaz daļēji apdzīvotā vietā, kur pieejams transports vai nepieciešamības gadījumā arī līdzcilvēku palīdzība. Pārbaudot savu fizisko sagatavotību, piedzīvojumā nav ieteicams doties vienatnē.

Savukārt, ja ceļojuma mērķis ir mierpilni atpūsties un pastaigāties pie dabas, šim nolūkam lieliski kalpos dabas takas ar iepriekš paredzamu maršrutu – nereti tās ir ar daudzveidīgu taku garumu un pat aprīkotas ar speciālām vietām pusdienu pauzēm un nakšņošanai. Parocīgs rīks takas vai dabas parka izvēlē ir mobilā lietotne "Dabas Tūrisms".

2. Veic izpēti par vietu, uz kuru vēlies doties

Domājot par pārgājienu vai ceļojumu, viens no izaicinājumiem ir oriģināla pārgājiena maršruta izveide. Pētot potenciālos galamērķus, jāņem vērā izvēlētais pārgājiena mērķis un tā ilgums – vai tas ir vienas vai vairāku dienu piedzīvojums. Būtiski ir objektīvi izvērtēt savas spējas un veicamo distanci – ja šis ir pirmais pārgājiens dzīvē vai pēc ilgāka laika, veicamo distanci ieteicams plānot ne garāku par 20 kilometriem dienā. Jāizlemj, kā doties uz pārgājiena sākuma punktu un atpakaļ no galamērķa. Ja ar automašīnu, labāk ir plānot apļveida maršrutu - tā, lai pārgājiena sākums un beigas atrastos vienā un tajā pašā vietā.  Neatkarīgi no izvēlētā reģiona, pārgājienu ieteicams uzsākt rīta agrumā, ierēķinot laika rezervi. Iepriekš izpētot vēlamo pārgājiena galamērķi, svarīgi pievērst uzmanību noteiktās teritorijas reljefam, iespējamajām atpūtas un apskates vietām, kā arī tam, cik tālu no apdzīvotām vai daļēji apdzīvotām vietām atradīsieties piedzīvojuma laikā. Ļoti svarīga ir sabiedriskā transporta pieejamība un pārtikas veikalu tuvums. Ja pārgājienā dosieties pirmo reizi, drošāk doties apskatīt dabas takas kādā nacionālajā parkā, tādējādi pārbaudot savu gatavību sarežģītākam apvidum.

3. Izpēti, kāds aprīkojums tev būs nepieciešams

Piemērots (vai nepiemērots) ekipējums būtiski ietekmē pārgājiena kvalitāti. Aprīkojums nav tikai telts, guļammaiss vai uzlādēta telefona baterija, bet arī ērti, ūdensnecaurlaidīgi apavi un apģērbs, maiņas drēbes, galvassega, iepriekš sagatavotas maltītes un dzeramais ūdens, uzticams pulkstenis, nazis, karte un kompass, svilpe un lukturītis. Pārgājienā nekad neej ar jauniem un neievalkātiem apaviem, bet gan izvēlies jau iepriekš iestaigātus zābakus. Būtiski, lai līdzpaņemtā mugursoma nebūtu smaga. Ja tajā daudz vietas aizņem pārtika un dzērieni, plāno maršrutu tā, lai varētu iepirkties vietējos veikalos vai pusdienot kādā kafejnīcā. Ja telts, guļammaiss un siltās nakts drēbes kopā sver ārkārtīgi daudz, labāk atstāj tās mājās un izvēlies nakšņot vietējās naktsmītnēs.

4. Izvēlieties piemērotāko pārgājiena apģērbu

Pārgājieni dabā prasa arī atbilstošas bikses un ūdensizturīgu jaku, lai tie izturētu takas slodzi un jebkurus laikapstākļus. Pareiza trekinga bikšu pāra atrašana var būt pirmais solis ceļā uz daudziem veiksmīgiem pārgājieniem. Skandināvu pārgājienu apģērbu zīmola Fjällräven dizaina un inovāciju vadītājs Henriks Andersons iesaka uzdot sev dažus vienkāršus jautājumus, lai uzsāktu piemērotāko bikšu atrašanu: "Pirmkārt, kādam nolūkam tu tās izmantosi? Otrkārt, kādā klimatā? Visas labākās pārgājienu bikses ir izgatavotas, lai tajās varētu ērti kustēties." Atbildes uz jautājumiem par bikšu izmantošanu un klimatu sniegs priekšstatu par piemērotāko bikšu auduma izvēli. Nākamais būtiskais jautājums ir, kam vēlams viegli piekļūt pārgājiena laikā. Tur būtisks ir kabatu skaits. "Labas bikses ir tādas bikses, par kurām nav daudz jādomā. Tās ir intuitīvas, elpojošas, izturīgas un ērtas," iesaka eksperts.

Tāpat izvēlētajam pārgājiena apģērbam jābūt izturīgam un ilgdzīvojošam ne tikai fiziskā, bet arī emocionālā ziņā – nav vērts investēt pārgājienu apģērbā, kas izgatavots no visizturīgākā auduma, ja tas šķiet morāli novecojis jau nākamajā sezonā pēc tā iegādes.

5. Pirms došanās ceļā, iepazīstieties ar uzticamu laika prognozi

Pat vislabāk sagatavoto ceļotāju var nepatīkami pārsteigt slikti laikapstākļi. Pirms došanās pārgājienā, svarīgi pārbaudīt laika prognozi izvēlētajā ceļojuma reģionā vairākos uzticamos laika ziņu portālos. Par gaidāmajiem laikapstākļiem saistoši un detalizēti informē tādi pašmjāju speciālisti kā Toms Bricis un Jānis Trallis, kā arī noderīgi ir tādi starptautiski atzīti portāli kā, piemēram, weather.com un windguru.com.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44277501sec.