Četri ieteikumi kā padarīt terasi mājīgāku

Sākoties siltajai sezonai, dzīve pārceļas ārpus telpām – pusdienas ar ģimeni, dārza darbi vai vienkārša atpūta un svaiga gaisa un saules baudīšana. Tomēr, mēs bieži nepievēršam uzmanību āra terasei un tajā novietojam vecu, nestabilu galdu, kādu nevajadzīgu krēslu un tādas mēbeles, kas nemaz nav piemērotas lietošanai ārpus telpām. IKEA interjera dizainere atklāj, kā uzlabot savu terasi vasarai.

Kam paredzēta terase?  

Vai plāno no rītiem dzert kafiju, ieturēt pusdienas kopā ar savu ģimeni, atpūsties vakaros vai audzēt zaļumus? Lēmuma pieņemšana par to, kādam mērķim tiks izmantota terase, ļaus vieglāk izplānot tās izkārtojumu un izvēlēties nepieciešamās mēbeles.

“Ja vēlies sākt audzēt garšvielas, tomātus vai citus dabas labumus, būs nepieciešami plaukti, kur uzglabāt podus un citus darbarīkus. Izmantojot sienas un griestus, uz terases atradīsies vairāk vietas vajadzīgajam nekā vienkārši novietojot podus uz grīdas. Ja āra zonu pārsvarā paredzēts izmantot maltītēm un atpūtai, pārdomā, kas visvairāk pietrūkst tavai terasei – vai tās ir daudzfunkcionālas ārā mēbeles, pārvietojami uzglabāšanas risinājumi vai piemērots apgaismojums,” ierosinājumos dalās IKEA Latvija dizainere Elīna Kuliša.

Kādas mēbeles piemērotas mainīgiem laikapstākļiem?

Mēbeles, kuras speciāli veidotas izmantošanai ārpus telpām, vannas istabā vai virtuvē, ir izturīgākas un kalpos ilgāk. “Lai aizsargātu āra mēbeles un ļautu tām ilgāk saglabāt savu izskatu, izmēģiniet ūdensnecaurlaidīgus apvalkus. Spilveniem ieteicams izvēlēties mantu glabātuvi,  kas ir ūdensdroša, lai neaizņemtu tik ļoti svarīgo papildu vietu iekštelpās. Ja terase ir neliela, būs noderīgs salokāms un uz āķiem pakarams galds. Tāpat papildu vietu neaizņems salokāmi krēsli, kas novietoti uz sienas pakaramajiem. Vēl viens triks ir paplašināt atpūtas zonu dārzā – papildu ēdamzonai terasē tajā būs iespējams radīt atsevišķu atpūtas vietu ar pāris modulāriem dīvāniem un saulessargu, bērnu stūrīti vai grilēšanai paredzētu zonu,” saka Elīna Kuliša.

Kā padarīt terases omulīgākas?

Piemērots tekstils dara brīnumus gan iekštelpās, gan ārpus tām – tas fundamentāli maina jebkuru telpu un ir pieejams veids, kā ieviest jauninājumus. Tomēr šajā gadījumā ir jāizvēlas audums, kas piemērots lietošanai ārpus telpām -  ir izturīgs pret ūdeni, sauli un dubļiem - un ir viegli kopjams.

“Paklājs padarīs vēsos vakarus ērtākus un siltākus. Tas var arī palīdzēt noslēpt nolietotas grīdas. Āra spilveni ļaus dažādot terases izskatu un padarīs sēdvietu ērtāku. Tā kā vairumam sēdvietu ir maināmi un mazgājami pārvalki, tos nepieciešamības gadījuma iespējams viegli atsvaidzināt. Tāpat kā papildinājums dekorācijām terasē var būt kukaiņu tīkli vai aizkari, kas sniegs privātuma sajūtu,” padomu sniedz dizainere.

Kā apgaismot āra telpu bez elektrības pieslēguma?

Gadījumos, kad terasei vai balkonam nav iespējams nodrošināt elektrības padevi, sveces nav vienīgais risinājums. Lampas un gaismas virtenes ar saules paneļiem piešķirs terasei īpašu noskaņu. Tās ir viegli pārvietojamas, kā arī palīdzēs saudzēt vidi un ietaupīt enerģiju.

“Novieto centrālo gaismekli virs ēdamgalda vai radi ansambli no dažādu izmēru, krāsu un tipu gaismekļiem, kas piestiprināti dažādos augstumos. Šāds rotaļīgs risinājums ļaus ne tikai ātri atjaunot un izmainīt terasi līdz nepazīšanai, bet arī būs energoefektīvāks,” saka IKEA interjera dizainere.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas  un skolēnu brīvdienas Estravel Latvia
Atpūta svētkos un skolēnu brīvlaikā - īsie ceļojumi un atpūta tepat Tartu ar izklaides programmu. Nepalaidiet garām, jo vietas kūst! | Skatīt vairāk
no 222 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 23.03.2024 Satriecošs piedāvājums atpūtai ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Viena no skaistākajām un interesantākajām Āzijas valstīm, kuru ir vērts apmeklēt kaut reizi dzīvē. Šo salu raksturo ārkārtēja dabas un kultūras | Skatīt vairāk
no 793.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16338181sec.