Vilnis Veinbergs: Tiesisko regulējumu pielāgošana nespēj tikt līdzi straujajai tehnoloģiju attīstībai

Nesenie notikumi saistībā ar liela apmēra laupīšanu Stopiņu pusē un slepkavību Purvciemā liek aizdomāties par drošības līmeni valstī un to, kā to būtu iespējams uzlabot. Videonovērošanas sistēmas darbība sekmē drošības uzlabošanu valstī, bet jautājums, cik efektīvi. Biznesa augstskolas Turība docētājs Vilnis Veinbergs uzsver, ka, lai sekmētu noziedzības apkarošanu un kārtības uzturēšanu, būtu jāpilnveido videonovērošanas sistēma valstī. Tā šobrīd atpaliek ne tikai no citām Eiropas valstīm, bet arī no tām tehnoloģiju izmantošanas iespējām, kas tiek radītas te pat – Latvijā.

Trūkst tehnisko iespēju

Šobrīd, lai Valsts policija veiktu ātru un kvalitatīvu darbību ir jāsaskaras ar vairums šķēršļu, viens no tiem - ierobežota kontrole pār notiekošo. Liela problēma ir arī tehnisko iespēju trūkums. Valsts policijas rīcībā esošās tehnoloģijas un tīkli fiziski noveco un atpaliek no laikam līdzi ejošo tehnoloģiju ieviešanas. Šodien mēs runājam gan par analogā tipa, gan par IP tipa videonovērošanas sistēmām un kamerām. Vecās analogā tipa videonovērošanas kameras nav tik efektīvas un tās nevar sasaistīt vienotā tīklā ar IP sistēmām, kā arī nav pieslēdzamas pie analītiskām programmatūrām. Turpretim jaunās digitālās videonovērošanas kameras paver daudz plašākas iespējas gan datu apstrādē, gan to uzglabāšanā. IP tipa videonovērošanas tehniskajos un programmatūras risinājumos ir iespējams pat izveidot progresīvu mākslīgā intelekta tehnoloģiju, kas spētu pilnveidoties no tiem datiem, kas gūti no IP videonovērošanas sistēmām. Sabiedrībā virmo satraukums, ka videokameru tīkla “izmešana” varētu ierobežot personu tiesības, tomēr jāapzinās to, kādu ieguvumu no šāda tīkla varam gūt.

Tiesību aktu pielāgošana

Papildus tehniskām niansēm, kas laika gaitā ir stipri mainījušās, mainījies ir arī tiesiskais regulējums, kas paredz stingrus noteikumus attiecībā uz datu gūšanu un to pārvaldīšanu, tajā skaitā arī datus no videosistēmām. Šie tiesību akti faktiski liedz vai būtiski ierobežo visu, kas skar fizisku personu privātumu. Šos tiesību aktus būtu jāpilnveido atbilstoši dažādām situācijām, tad tiktu sekmēta ātrāka noziedzīgu nodarījumu atklāšana vai pat novēršana.

Datu gūšana plašākā videokameru novērošanas sektorā

Lai sekmētu ātrāku un efektīvāku noziegumu izmeklēšanu, fiziskām personām ap privātīpašumu būtu nepieciešama plašāka teritorijas novērošana. Pašlaik tiesiskais regulējums ierobežo novērot teritoriju ārpus īpašuma vai pārvaldāmās teritorijas. Proti, ja videonovērošanas sistēmas kameru datu gūšanas sektors būtu plašāks, kas sniedzās ārpus tiesību aktos noteiktajai teritorijai – stāvošas vai garām braucošās automašīnas, gājēju kustība un cita veida notiekošā fiksēšana un notiekošā kontrolēšana tiešsaistes režīmā, tad Valsts policijai vai deleģētām citām organizācijām būtu savlaicīgāka iespēja veikt nepieciešamās darbības un izsekot noziedzīgas darbības pašā tās iedīglī. Tas nozīmē, ka izmantojot speciālās programmatūras ir iespējams vai nu pašām videokamerām vai sistēmā gūtajiem datiem uzlikt ierobežojumus pārredzamajā sektorā, kas, savukārt, būtu pilnā apjomā vai arī, lai neierobežotu fiziskās personas brīvību. Šo videonovērošanas sistēmu tehniskā puse būtu uzticama apsardzes nozares komersantiem, kas saņēmuši licences apsardzes komercdarbībai tehniskajā apsardzē.

Ieguldījums drošības uzlabošanā

Protams, iespēju ir daudz, bet, lai šīs videonovērošanas sistēmas, to, pie kam, dažādu uztveršanas spektru videokameras uzturētu ir nepieciešams papildus finansējums. Tādēļ  valdībai būtu jāplāno un jāparedz nepieciešamais finanšu ieguldījums videonovērošanas sistēmas uzlabošanā. Vairākām pašvaldībām  esošās videonovērošanas sistēmas ir novecojušas un tās nespēj sniegt nepieciešamos datus atbilstošā kvalitātē un ātrumā. Turklāt arī šīs videonovērošanas sistēmas nav vienotā datu pārvaldības tīklā, kas būtiski ierobežo tā apstrādes ātrumu.

Neatkārtojot deviņdesmitos

Pēdējā laikā risinājušies atgadījumi, cilvēkiem atgādina deviņdesmitos gadus, kas bija un būs atpazīstami ar reketa un bandītisma zenīta laikiem. Mums jāsaprot, ka šādi nesenie gadījumi var atkārtoties un vairoties. Lai ātri un efektīvi atrisinātu noziedzīgus nodarījumus, vai pat glābt cilvēka dzīvību ir jārīkojas operatīvi. Risinājums ir meklējams kvalitatīvā un regulāri modernizējamā videonovērošanas sistēmas būvniecībā un tās attīstībā visā valsts teritorijā esošajam vienotam tīklam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70658588sec.