Apslēptās ceļojuma izmaksas - cik patiesībā izmaksā ceļojums ar auto?

Vai esat kādreiz atgriezušies no atvaļinājuma un nožēlojuši, ka pirms ceļojuma nav ticis labi pārdomāts par kopējām izmaksām? Apburti ar azartu un gaidāmo atvaļinājumu, mēs aizmirstam kritiski izvērtēt izmaksas. Plānojot ceļojumus, ir ļoti svarīgi jau laikus domāt, kur un kā mēs vēlamies doties, lai ievērojama daļa no ietaupītās naudas netiktu iztērēta  pirms ierašanās gala mērķī.  

Dārgākais - ceļā pavadītais laiks

Prāmju satiksmes uzņēmuma DFDS komunikācijas vadītājs Baltijas valstīs Vaidas Klumbis atzīmē, ka pandēmijas ietekmē, ceļošana ar automašīnām kļūst arvien populārāka. “Mūsu jaunākie pētījumu dati liecina, ka cilvēki izvēlas ceļot ar savu personīgo automašīnu, lai pēc iespējas mazinātu saslimšanas riskus un izvairītos no cilvēku pūļiem, līdz ar to aktuāla kļūst ceļojumu bilances izvērtēšana – gan finansiālie aspekti, gan pašu ceļotāju labsajūta.”

Ja jūs plānojat doties ar automašīnu no Rīgas uz, piemēram, Berlīni, jums būtu jāveic vairāk nekā 1,200 km. Šāds bez – apstājas brauciens prasītu vidēji 14 stundas, radot katram šoferītim vairākus izaicinājumus gan emocionālajai, gan fiziskajai veselībai. Ir jādomā par papildu pieturām atpūtai, kustībām un maltītes ieturēšanai. Tas viss arī ir saistīts ar izmaksām un laika plānošanu.

Attālumu no Rīgas līdz Berlīnei ar automašīnu veikt nav lēti: ceļošana vienā virzienā ar ekonomisku automašīnu maksātu vidēji 110 eiro. Tas nozīmē, ka turp un atpakaļ maksās vidēji 220 eiro. Ja ceļojuma laikā plānojat apmeklēt apskates vietas - pilsētas, degvielas izmaksas var vēl vairāk palielināties.

Lai izvairītos no ceļošanas noguruma, ceļotāji pārnakšņo viesnīcā vai motelī. Tas arī nav lēts prieks: uzturēšanās Lietuvas un Polijas viesnīcās maksā līdzīgi no 30 līdz 50 eiro par nakti. Dažās viesnīcās var būt jāmaksā papildus par autostāvvietu viesnīcas vai moteļa zonā.

Garā ceļojumā ir grūti izvairīties arī no izdevumiem pārtikai, īpaši, ja ceļojat kopā ar ģimeni. Bieži ceļotāji, lai ietaupītu līdzekļus, izvēlas uzkodas degvielas uzpildes stacijās. Tomēr šāds ēdiens nav ļoti lēts un vēl jo mazāk -  veselīgs. Pārtikas cenas Lietuvas un Polijas  degvielas uzpildes stacijās, kaut arī nedaudz zemākas, maz atšķiras no Latvijas degvielas uzpildes stacijām. Sviestmaize Polijā var maksāt apmēram trīs eiro, Hot-dog ar desu divus eiro, bet kafijas tase - aptuveni 2,20 eiro. Apstāšanās un ēšana restorānos var būt veselīgāka alternatīva, taču atkal izmaksas noteikti būs augstākas. Salīdzinājumam - ceļojot ar prāmi no Klaipēdas, Lietuvā uz Vāciju, internetā pasūtot kompleksas maltītes, ēdiens bērnam maksās - 9,45 eiro, vienam pieaugušajam - 18,90 eiro, bet bērniem līdz trīs gadu vecumam - bez maksas. Savukārt, brauciens līdz Klaipēdai no Rīgas ar personīgo automašīnu prasīs ap 4 stundām un degvielas izmaksas būs ap 30 eiro vienā virzienā.

Neplānoti pārsteigumi: ar ko rēķināties?

Lai sasniegtu Rietumeiropu, būs nepieciešams ceļojums caur Lietuvu un Poliju. Kaimiņos esošā eiro valūtu nesagādā galvassāpes, taču Polijā joprojām ir zloti. Līdz ar to iepērkoties Polijā, būs jāizmanto valūtas maiņas pakalpojumi, kas negaidīti var palielināt ceļa izmaksas. Jāpiemin arī pastāvīgais automašīnu tehnisko ķibeļu risks, no kura mēs neesam pasargāti. Ja transportlīdzeklis “noplīst” uz automaģistrāles, tas ir jāevakuē  un izmaksas ir iespaidīgas: Polijā 30 km automašīnas vilkšana maksā 270 eiro. Turklāt jums būs jāizlemj, kā turpināt braucienu un vai to vispār būs iespējams turpināt.

Ir vērts atzīmēt, ka tranzīta braucieniem ar automašīnu var būt jāmaksā arī par autoceļiem. Nodevas Rietumeiropā ir ļoti izplatītas, ar tām jau varam sastapties Polijā. Lietuvā gan, tāpat kā Latvijā, maskas ceļi vēl nav iesviesti. Summa, kas, iespējams, būs jāiztērē, ir atkarīga arī no automašīnas lieluma un svara, cik dienas plānots braukt pa valsts ceļiem. Polijā ceļa nodevas svārstās no 0,77 eiro centiem līdz 6,55 eiro. Tātad, ja nolemjat pēc iespējas ātrāk nokļūt galamērķī jums, iespējams, nāksies braukt pa maksas ceļiem, kas palielinās ceļojuma izmaksas.

Ceļošana ar prāmi palīdz ietaupīt un atpūsties

Laikā, kad pandēmijas izraisītie ierobežojumi joprojām ir aktuāli, personīgais auto tiešām šķiet ērtākais veids kā doties atvaļinājumos un, ja maršruts liek šķērsot ūdens ceļus, prāmis ir lielisks risinājums.

Vaidas Klumbis ir novērojis, ka pēc visu izmaksu aprēķināšanas, ceļojuma drošuma un ērtuma novērtēšanas, arvien vairāk cilvēku izvēlas prāmju braucienus: “Lai pilnvērtīgi izmantotu katru atvaļinājuma minūti, prāmji noteikti ir laba alternatīva. Cilvēki, kuri izvēlas ceļot ar prāmi, izvairās no nevajadzīgiem izdevumiem, bauda atpūtu uz kuģa, apbrīno skatu uz jūru no klāja un elpo svaigu gaisu. ”

Tāpat prāmju satiksmes uzņēmumam ir elastīga biļešu apmaiņas politika, ņemot vērā tirgus nenoteiktību, un tas ļauj vienreiz mainīt ceļojuma datumu bez papildu maksas, ja tiek mainīti ceļojuma plāni. "Ceļošana ar prāmi ir lieliska daļa no ceļošanas ar automašīnu un izklaides tiem, kas vēlas atpūsties no raizēm, spriedzes un stresa. Tā var būt lieliska izklaide ģimenēm ar bērniem vai romantiķiem, kuri vēlas apbrīnot jūras ainavu, vērot rietošu sauli un malkot kokteili, ”stāsta Vaidas Klumbis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.27027893sec.