Katram desmitajam ceļotājam nepieciešama palīdzība ceļojumu laikā

Neraugoties uz kārtējo Covid-19 uzliesmojumu Latvijā, gaidāmajā skolēnu brīvlaikā paredzama liela ceļošanas intensitāte uz ārzemēm. Kā liecina AAS BALTA (PZU grupa) dati, salīdzinot ar 2019. gada deviņiem mēnešiem, šogad līdzīgā laika posmā gandrīz visos populārākajos galamērķos ir pieaudzis atlīdzību gadījumu skaits par dažādām veselības problēmām ceļojuma laikā, un par aptuveni 38% palielinājies arī izmaksāto atlīdzību apmērs. Bet Covid-19 dēļ no sapņu ceļojuma nākas atteikties divreiz vairāk ceļotājiem nekā pagājušogad.

Ceļojums beidzas, vēl nesācies

Tādu gadījumu, kad ceļojumu nācies atcelt vai pārtraukt veselības problēmu dēļ, kļūst arvien vairāk: BALTA pieredze rāda, ka šobrīd jau katram desmitajam klientam nepieciešama palīdzība ceļojuma laikā, un viens no biežākajiem iemesliem līdzās lauztām kājām vai akūtām saslimšanām ir Covid-19. Šī vīrusa dēļ ceļotāji nonāk pašizolācijā viesnīcās un lūdz apdrošinātāja palīdzību karantīnas laikā, ārstējas ambulatori un pat nokļūst stacionāros ar vīrusa izraisītu pneimoniju. Tomēr sarežģītie apstākļi neattur cilvēkus no ceļošanas. Starp ceļotāju iecienītākajiem galamērķiem pavasarī bijusi Ēģipte un Kanāriju salas, vasarā pievienojusies Turcija un Grieķija. Kā rāda vairāku gadu pieredze, paredzams, ka ziemas periodā daudzi plānos doties uz slēpošanas kūrortiem Itālijā, Francijā un Austrijā, ja vien ceļošana vispār būs iespējama strauji pieaugošās Covid-19 saslimstības dēļ.

“Ceļošanas apsīkums bija vērojams 2020. gada aprīlī un maijā, kad bija slēgtas valstu robežas, un ceļotāju plūsma krietni samazinājās arī pirms pagājušajiem Ziemassvētkiem saistībā ar pandēmijas dēļ slēgtajiem starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem. Šī gada sākumā, neraugoties uz visai skarbajiem ierobežojumiem pandēmijas dēļ, cilvēki atkal labprāt ceļoja. Šobrīd ceļošanas intensitāte joprojām nesasniedz 2019. gada līmeni, bet kopumā cilvēki ceļo krietni vairāk nekā pērn,” stāsta BALTA Personu produktu vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

BALTA eksperte arī norāda, ka risku ziņā ceļotājiem jābūt uzmanīgākiem nekā jebkad iepriekš. “Salīdzinājumā ar  2020. gadu šogad ir dubultojies ceļojumu atcelšanas un pārtraukšanas riska iestāšanās faktors. Lielākais gadījumu skaits ir konstatēts tepat Latvijā, kad cilvēks nevar izlidot no valsts, jo pirms ceļojuma Covid-19 tests izrādījies pozitīvs, un Turcijā, kur ceļotājiem no Latvijas jāpaliek karantīnā, jo konstatēta saslimšana pirms atgriešanās mājās,” norāda L. Ščegoļeva.

BALTA vidējās izmaksātās ceļojumu atlīdzības pieaugums pret 2019. gadu 9 mēnešiem ir aptuveni 54%, un par 34% palielinājies kopējais izmaksāto atlīdzību apjoms. To ietekmē gan Covid-19 nosacījumi, jo daudzās valstīs saņemt medicīnisko palīdzību var tikai ar Covid-19 testu, gan biežāka ceļojumu atcelšana, bagāžas bojājumi utt. Vienlaikus BALTA eksperte uzsver – apdrošināšanas segums šobrīd ir maksimāli iespējamais, ko var nodrošināt pandēmijas laikā.

Uzmanīgi jāseko līdzi ieceļošanas nosacījumiem

Kaut arī Eiropas Savienībā ceļošanas nosacījumus ir atvieglojusi iespēja uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu, katrā valstī var būt savi ieceļošanas nosacījumi, tāpēc tam ir jāpievērš īpaša uzmanība.

Tiem, kuriem nav sadarbspējīga sertifikāta, joprojām jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts atkarībā no valsts noteiktajām prasībām ne vairāk kā 48 vai 72 stundas pirms izbraukšanas no savas mītnes zemes. Šāds tests jāuzrāda, arī atgriežoties Latvijā, tāpēc jārēķinās, ka ceļojuma laikā būs jāveic tests valstī, kurā atrodaties, jāiepazīstas ar noteikumiem, kā šo testu iespējams veikt, un jārēķinās ar papildu izdevumiem.

BALTA pieredze liecina, ka biežākais negadījums ceļojumu kontekstā iestājas tad, kad vēl mājās pirms izlidošanas tiek konstatēts pozitīvs Covid-19 testa rezultāts un visiem draudzīgi jāsēž karantīnā.  

“Obligāts ieteikums – sekot Ārlietu ministrijas tīmekļa vietnē publicētajai informācijai gan pirms ceļojuma, gan tā laikā, jo informācija mēdz mainīties. Otrs būtisks aspekts ir izvēlēties uzticamu apdrošinātāju un saslimstot uzreiz sazināties ar palīdzības dienestu, lai izvairītos no lieka stresa un izdevumiem,” iesaka Ludmila Ščegoļeva.

Vai ir vērts apdrošināt ar Covid-19 saistītos ceļojuma atcelšanas un pārtraukšanas riskus?

Tā kā ir gadījumi, kad Covid-19 var noritēt bez simptomiem, daudziem pozitīvs tests pirms ceļošanas var izrādīties nepatīkams pārsteigums, kas pārvelk svītru ceļojuma plāniem. Tāpēc pirms ceļošanas ieteicams savlaicīgi iegādāties ceļojuma apdrošināšanu, kas ietver ceļojuma atcelšanas vai pārtraukšanas risku Covid-19 gadījumā.

Ceļojuma atcelšana Latvijā, ja šis risks ir iekļauts polisē, paredz atlīdzību par ceļojuma atcelšanu (viesnīcas, biļetes, ceļazīmes), ja klients saslimst vai tiek ievietots karantīnā pirms ceļojuma sākuma (polise jānoformē vismaz 120 stundas pirms paredzētā ceļojuma sākuma). Ja, esot ārvalstīs, klientam tiek konstatēta inficēšanās ar Covid-19, vai bijusi saskarsme ar inficētu personu un nepieciešams doties karantīnā, tiek segti izdevumi par uzturēšanos karantīnā un transporta izdevumiem, lai atgrieztos mājās. Atsevišķi segumi paredz atlīdzību arī situācijās, kad veselības stāvokļa dēļ (piemēram, paaugstinātas temperatūras vai citu iespējamo Covid-19 simptomu gadījumā) klientu neielaiž lidmašīnā, prāmī vai autobusā, vai tiek liegta iebraukšana valstī. Tomēr dažādiem apdrošinātājiem ir dažādi noteikumi, tāpēc, izvēloties apdrošināšanas kompāniju, noteikti jāpārliecinās, ko tieši un cik lielā apmērā segs izvēlētā polise.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45079899sec.