Ceļošana 2022. gadā – vai ir vērts tērēties?

Kopš 2019. gada decembra, kad Ķīnas provincē Uhaņā uzliesmoja jauns pneimonijas vīruss, pasaule ātri mainījās. Esošie ikdienas ieradumi, tai skaitā ceļošana, ieņēma ne tik otršķirīgu lomu, bet palika gandrīz pēdējā svarīgo lietu sarakstā. Daudzas valstis slēdza robežas, ierobežojot gan iekšzemes, gan ienākošo tūrismu.

Drīz vien pasaulē tika ieviests ES Covid digitālais sertifikāts, kas stabilizēja ceļošanas iespējas. Tūrismam nācās strauji pielāgoties un cilvēki arvien vairāk pārdomāti plānoja ceļojumus. Apdrošināšanas firmas ieviesa saslimšanas vai karantīnas risku apdrošināšanas polises gadījumā, ja ceļojuma plāni mainās līdz ar esošo vīrusa saslimšanu.

Vai pasaule ir atguvusies no pandēmijas krīzes tūrismā un 2022. gads sola plašas ceļojuma iespējas?

Kas notiek ar ceļošanu pasaulē?

Globālais tūrisms 2021. gadā piedzīvoja 4 % pieaugumu, salīdzinot ar 2020. gadu, kad pasauli visskarbāk skāra pandēmijas pirmais vilnis. Saskaņā ar UNWTO (Pasaules tūrisma organizācija) aprēķiniem starptautisko tūristu skaits uz vienu nakti joprojām bija 72 % mazāks nekā 2019. gadā, kad pandēmija pasauli vēl nebija skārusi.

UNWTO scenāriji liecina, ka starptautisko tūristu skaits 2022. gadā varētu pieaugt par 30 % līdz 78 %, salīdzinot ar 2021. gadu. Tomēr tas joprojām būtu par 50 % līdz 63 % zemāks par pirmspandēmijas līmeni.

Šobrīd katra valsts izstrādā savus ieceļošanas nosacījumus, kas balstoties uz vīrusa attīstību valstī, var strauji mainīties. Pandēmija tūrismu un ceļošanu ir padarījusi strauji mainīgu un nedrošu, piemēram, iegādājoties ceļojumu šodien - nav garants, ka galamērķa valsts pēc mēneša nebūs uzstādījusi jaunus ierobežojumus.

Daudziem visbiedējošākie šķiet starptautiskie ceļojumi, jo ikkatram nākas pielāgoties galamērķa valsts ieceļošanas likumiem - vienā valstī Covid ieceļošanas tests ir derīgs 24 stundas, citā 48 stundas, bet vēl citās tās ir 72 stundas. Šie noteikumi ne vienam vien sagādā lieku satraukumu atvaļinājuma laikā, jo lielākoties jauni testi ir jātaisa arī pirms izceļošanas.

Vēl sarežģītāk ir ar valstīm, kuras ir noteikušas ierobežojumus ieceļošanai vai obligātu 14 dienu pašizolāciju.

Trīs risinājumi, lai ceļojumā ieguldītā nauda būtu drošībā

Covid pandēmijas laikā arvien vairāk cilvēku izvēlas drošības balstu, jo ne mazums raižu rada katras valsts iknedēļas pieņemtie ierobežojumi. Tomēr šie ierobežojumi bieži vien ir mazākais drauds - jebkurš pirms vai ceļojuma laikā var saslimt ar Covid-19 vīrusu, pabojāt visus brīvdienu plānus.

Ko darīt?

-    Izvēlēties tūrisma aģentūras vai tūroperatorus;

-    Ceļojuma laikam sevi apdrošināt, iekļaujot riskus, kas saistās ar Covid-19 saslimšanu pirms vai ceļojuma laikā;

-    Iegādājoties naktsmītnes ārvalstīs, izvēlēties tikai tādas, kuras atgriež naudu, ja ceļojuma plāni kardināli mainās.

Apdrošinātāji, tūroperatori un ceļojuma aģentūras uzņemas daudz riskus, nodrošinot ceļotājam ne tikai elastīgus nosacījumus ceļojuma plānu maiņas gadījumos, bet arī sniedz garantijas, kas pasargā klientu no finanšu zaudējumiem.

Vai ceļojot uz siltajām zemēm ir vērts piemaksāt vairāk?

Ne par velti ir teiciens - “skopais maksā divreiz”, tāpēc lieku reizi ir vērts padomāt par papildu finanšu drošību vai ērtībām, ja ceļojums ieplānots tālu no mājām, piemēram, uz siltajām zemēm.

Ērtības un pilns serviss, protams, maksā dārgāk, tāpēc to var uzticēt tūrisma profesionāļiem, kuri parūpēsies ne tikai par lidojumu, bagāžu un naktsmītni, bet visai iespējams (vienmēr jālasa līgums vai pakalpojumu klāsts!) nodrošinās naudas atgriešanu, ja galamērķa valsts pieņem lēmumu par tūrisma slēgšanu vai ceļotājam - klientam ir veselības problēmas. Šobrīd vairākas aģentūras piedāvā arī iespēju vismaz vienu reizi ceļojuma datumus pārcelt. Neskatoties uz to, ka šim mērķim varētu būt nepieciešams ceļojuma kredīts, vienalga ir ieteicams netaupīt.

Tūrismā ir dzirdēti arī vairāki termini, kas dažādo arī cenu kategorijas, piemēram, “all inclusive” un “ultra all inclusive”. Ceļotāji, pērkot ceļojumu, nereti nezin, kas ir šie termini, turklāt vienā valstī cena mēdz būt lētāka, bet citā daudz augstāka.

Kādi ir plusi, ja dodoties uz siltajām zemēm ir vēlme saglabāt saprātīgus tēriņus, ar “all inclusive” vai “ultra all inclusive” tūroperatora ceļojuma paku?

●    Tūroperatoram tiek samaksāta noteikta summa, kas iekļauj gan lidojumu, gan bagāžu, ēdināšanu, apmešanās vietu un bieži vien arī dzērienus. Tas ļauj daudz vieglāk saplānot budžetu, īpaši, ja ceļo lielākā grupā, kurā katram ir savas vēlmes un intereses. Ceļojumā lielas finanses paņem ēdināšana, tāpēc izvēloties konkrētu tūroperatora paku, atpūtniekam nav vajadzības domāt par atsevišķu ēdināšanu;

●    Ja tiek ceļots ar bērniem, bieži vien tie ir niķīgi un izvēlīgi. Atrodoties svešā valstī, ir grūtāk parūpēties, lai bērni būtu paēduši, tāpēc šādas pakas bērniem nodrošina ne tikai izklaides viesnīcā, bet arī dažādību ēdienkārtē;

●    Ja ceļošanas pieredze nav liela un ir nedrošība kā ceļojums var noritēt, drošību sniegs ne tikai tūrisma aģentūras sniegtais atbalsts, bet arī apdrošināšanas kompānija, ja radīsies kādas problēmas. Negaidītas ceļojuma problēmas var skart jau lidostā, ja kāds no lidojumiem kavējas, atceļas vai tiek nokavēts.

Cik aktuāli ir ceļojuma kredīti?

Situācijas dzīvē ir dažādas. Nereti ilgi lolotais ceļojums izmaksu ziņā jākrāj ilgi, tam varētu būt nepieciešams papildfinansējums. Lai šo procesu atvieglotu un lielajā piedāvājumā neapmaldītos - iespējams ir izmantot Sortter kredītu salīdzināšanas bezmaksas rīku starp Latvijā oficiālām finanšu iestādēm.

Ceļošana, protams, prasa ne tikai pamatlīdzekļus ceļojumam, bet arī rezervi, ja nu gadījumā kaut kas notiek ceļojuma laikā. Tam talkā var nākt arī patēriņa kredīts, kurš kļuvis gana ērts un populārs, savu elastīgo un izdevīgo nosacījumu dēļ.

Ceļošana ir lieliska investīcija, kur ieguldīto neviens nekad nevarēs atņemt!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.452353sec.