Tikai katrs sestais iekļaujas plānotajās ceļojuma izmaksās

Vairums Latvijas iedzīvotāju ceļojumu laikā regulāri pārsniedz tā plānotās izmaksas, un teju katrs trešais ceļojumam atvēlēto budžetu aplēš tikai aptuveni, noskaidrojies bankas Citadele un pētījumu aģentūras Norstat veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Baltijas valstu vidū visbiežāk ceļojumam paredzēto izmaksu slieksni pārkāpj Latvijā, kur pārtērēties mēdz 40 % tūristu. Igaunijā plānotajā budžetā grūtības iekļauties ir 37 % ceļotāju, bet Lietuvā šī problemātika ir aktuāla 27 % respondentu.

Tiem iedzīvotājiem, kuru ceļojumu izmaksas ierasti pārsniedz plānoto, pārtēriņš vairumā gadījumu veido ne vairāk par 10 % no plānotā budžeta – šādi atbildējuši 23 % Latvijā, 20 % Igaunijā un 15 % Lietuvā.

Vienlaikus pietiekami liela sabiedrības daļa, proti, gandrīz katrs desmitais ceļojuma laikā mēdz iedzīvoties pārtēriņā, kas mērāms 11 – 30 % no izbrauciena tēriņiem – šādās situācijās nonākuši 13 % Igaunijā un pa 11 % Latvijā un Lietuvā. Neliela daļa jeb 4 % Latvijā un 2 % Igaunijā un Lietuvā mēdz iztērēt vairāk par 30 % no plānotājām izmaksām.

Zīmīgi, ka teju katrs trešais iedzīvotājs jeb 29 % Latvijā atklāj, ka, plānojot ceļojumu, izmaksas aprēķina tikai aptuveni un precīzus tēriņu plānus neveido. Igaunijā un Lietuvā aptuvenas, nevis konkrētas izmaksu aplēses izmanto vēl vairāk ceļotāju, attiecīgi, 36 un 33 %.

“Skaidrs, ka ceļotāja rokassomā vienmēr jābūt pasei un mūsdienās, visticamāk, arī Covid-19 sertifikātam, taču arī kredītkartes nozīme ceļojuma laikā var nospēlēt svarīgu lomu. Protams, ka primāri tā kalpos kā drošības spilvens neparedzētiem izdevumiem, un tam ir pamats, jo, kā liecina aptauja, tad teju puse jeb 40 % iedzīvotāju Latvijā ceļojuma plānotajās izmaksās mēdz neiekļauties, turklāt vēl 29 % precīzu budžetu pirms izbrauciena neaprēķina. Tas arī saprotami, jo cilvēks ceļojumā vēlas atpūsties, nevis plānot izdevumus. Kredītkaršu lietotājiem būtu jāatceras pirms izbraucieniem pārbaudīt, vai karte nav noformēta kopā ar ceļojumu apdrošināšanu – tā ir standarta prakse, par ko iedzīvotāji dažkārt piemirst, un tas arī var izrādīties noderīgi, ceļojot pandēmijas laikā. Citadeles X prime karšu lietotāju pieredze apliecina, ka ceļojumu apdrošināšana palīdz atgūt naudu, ja kāds no ģimenes locekļiem inficējas ar Covid-19 gan pirms ceļojuma sākuma, gan arī situācijās, kad ar Covid-19 infekciju nākas sastapties jau ārpus valsts robežām - tādā gadījumā iespējams atgūt līdzekļus par Covid-19 saistītajiem medicīniskajiem izdevumiem, kā arī par transporta biļešu pārreģistrāciju, ja saslimšanas dēļ nav iespējams atgriezties paredzētajā laikā,” teic Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Stingri iekļauties ceļojumam plānotajos izdevumos izdodas katram sestajam jeb 16 % starp Latvijā aptaujātajiem. Visbiežāk tie ir iedzīvotāji vecumā no 60 - 74 gadiem, kuru

ikmēneša ienākumi ir robežās starp 551 – 750 eiro. Igaunijā no finanšu perspektīvas disciplinēti ceļot izdodas 14 %, bet Lietuvā katram trešajam – 29 %.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Baltijas iedzīvotāju prasmi iekļauties ceļojuma plānotajā budžetā banka Citadele veica janvārī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, katrā Baltijas valstī aptaujājot vismaz 1000 iedzīvotājus vecuma grupā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.49546385sec.