Pirms un pēc: teju 30 gadus sena, mantota kafejnīca kļūst mājīgāka un viesmīlīgāka

Kafejnīcām un restorāniem pēdējie gadi bijuši izaicinājumu pilni. Daudzas kafejnīcas pacietīgi gaidīja ierobežojumu mazināšanu, kas ļautu atkal pilnvērtīgi uzņemt savus iecienītos klientus iekštelpās. Iespējams, daži no viesmīlības industrijas pārstāvjiem  izmantoja šo periodu, lai veiktu nepieciešamās izmaiņas interjerā. Profesionāla interjera dizainere palīdzēja atjaunot senu un iemīļotu ģimenes kafejnīcu Dobeles novadā, kas mantojumā saņemta no tēva. Dizainere dalās ar padomiem, ko būtu lietderīgi ņemt vērā citiem uzņēmumu īpašniekiem – ar ko sākt un kas jāpatur prātā, atjaunojot īpašumu un vienlaikus saglabājot cieņu arī pret tā vēsturisko veidotāju.

Kafejnīca Kaprīze dibināta 1994. gadā visai zīmīgā datumā – 18. novembrī, kad tiek svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas diena. Sākotnējais kafejnīcas saimnieks pārdeva savu žiguli un nopelnītā nauda kalpoja kā starta kapitāls. Viņš iegādājās vietu, kas vēlāk tika pārveidota par kafejnīcu. Iepriekš te atradās frizētava un šūšanas salons. Diemžēl nesenā pagātnē īpašnieks devās mūžībā un tagad biznesu pārņēmusi viņa ģimene. Viņi ir gatavi turpināt to, kas bija tik svarīgs viņu tēvam, un šādā veidā saglabāt piemiņu par viņu. Vadīt kafejnīcu pēdējos gados ir bijis gana sarežģīti, tomēr ģimene dara visu iespējamo, lai sekmīgi turpinātu iesākto.  Viens no jaunā sākuma soļiem, ko viņi bija gatavi darīt, bija kafejnīcas interjera atjaunošana. Dažas telpas viņi nolēma atstāt tādas, kādas tās ir, lai atgādinātu par vecajiem laikiem un viņu tēvu.

Interjera dizaineres uzdevums bija atjaunot kafejnīcas telpu, kura tiek izmantota arī dažādām viesībām. Tās interjers bija novecojis, telpa izskatījās tumša. Īpašnieku vēlme bija izveidot gaišu, mājīgu un viesmīlīgu telpu, kas atspoguļotu jaunos saimniekus, vienlaikus stāstot arī par šīs vietas seno vēsturi.

Ar ko sākt pārvērtības

Pirms sākt plānot, svarīgākā lieta, kas jāņem vērā, ir budžets. Budžeta aplēses ļaus saprast, cik lielas izmaiņas un apjomīgs renovācijas process var būt. Arī vēlamais laika grafiks ir nozīmīgs – cik ilgi uzņēmums var būt slēgts vai ierobežota to pakalpojumu sniegšana, lai īstenotu visas plānotās pārmaiņas. Tas palīdzēs ne tikai saplānot pārējās lietas – izveidot jauno plānojumu, piesaistīt darbaspēku remontam, pasūtīt mēbeles un plānot piegādes, visu aprīkot un uzstādīt, bet arī savlaicīgi informēt klientus par gaidāmajām izmaiņām.

Kad laika grafiks un budžeta rāmis izveidots, var pāriet pie plānošanas procesa un veidot arī vēlmju sarakstu un noskaņu kolāžu. Vizualizējiet, kādas pārmaiņas vēlaties ieviest telpā, ko pārveidosiet – telpas stils, krāsas, materiāli, kā arī tās galvenie elementi un dekori. Meklējiet iedvesmu dažādos tiešsaistes resursos, kā arī izziniet jaunākajās dizaina tendences. Viens no svarīgākajiem aspektiem – funkcionalitāte. Piemēram, šajā kafejnīcā diezgan bieži tika organizētas privātas svinības un pasākumi, tāpēc mēbelēm bija jābūt ērti pārvietojamām, lai telpas izvietojumu īpašnieki varētu pielāgot atbilstoši situācijai un vajadzībām.

“Ja šajā posmā jums ir vairāk šaubu nekā atbilžu – meklējiet profesionāļu padomus un palīdzību. IKEA ir īpaša komanda, kas strādā ar biznesa segmenta klientiem un palīdzēs katrā posmā – no idejām līdz to īstenošanai. Un, ja iegādāsieties vismaz 70% projektā iekļauto IKEA mēbeļu un interjera priekšmetu, interjera dizaina pakalpojumi būs bez maksas,” padomā dalās IKEA interjera dizainere Linda Ribaka-Orlova.

Saimnieki bija atvērti dizaineres risinājumiem, kā aizstāt leti, saglabājot norobežojumu. Jau sākumā paši bija teikuši, ka tik liela un masīva lete telpai nav vajadzīga. Vēl viens būtisks faktors – saimniekiem bija nepieciešamas ērtas un funkcionālas mēbeles, kuras būtu viegli pielāgot dažādām izklaides vajadzībām. Zona, kur iepriekš atradās bāra lete, tika paplašināta, parocīgi nomainot to pret virtuves darba virsmu ar skapīti. Tas ļāva ierīkot vēl divas papildu vietas, kur apmeklētājiem apsēsties un baudīt maltīti. Pasākumu laikā šī vieta var kalpot, lai izvietotu ēdienu. Telpā pārsvarā dominē koka mēbeles, jo kafejnīca atrodas lauku reģionā un īpašnieki vēlējās interjeru, kas tur visatbilstošāk iederētos. Īpaši moderns interjers kafejnīcā neiekļautos, tāpēc tika izvēlētas dabiskākas mēbeles no koka.

Ja nepieciešams tikai atsvaidzināt interjeru

Interjera dizainere stāsta, ka reizēm telpas interjeru atsvaidzināt palīdz ātras un vienkāršas pārvērtības. Tās var sākt, nomainot sienas krāsas – pats vienkāršākais veids, kas uzreiz var radīt pavisam citu sajūtu. Tas pats ir ar apgaismojumu – tam ir milzīga ietekme uz atmosfēru un mājīgumu, tāpēc vērts padomāt par pilnīgi jauniem vai papildus apgaismojuma risinājumiem. Izvērtējiet, vai esošās mēbeles joprojām labi iederas telpas interjerā vai arī dažas no tām nepieciešams nomainīt. Tāpat uzmanību pievērsiet jauniem aizkariem, spilveniem krēsliem, galda tekstilam un piederumiem, traukiem, vāzēm un citiem dekoriem. Augi – gan īstie, gan mākslīgie, atdzīvinās jebkuru telpu.

“Izmantojiet brīvās sienas – tās ir lieliski piemērotas dekorācijām. Pie tām novietojiet dažādus plauktus – tas radīs mājas sajūtu. Kafejnīcā saglabāju dažas detaļas no vecā interjera un kombinēju tās ar jaunām,  izvietojot pie sienām – tas piešķir telpai autentisku izskatu un turpina stāstu par šīs vietas seno vēsturi. Vēl viena oriģināla ideja – koka krēsli tika izvietoti pie sienām un kļuva par aksesuāru, kas arī palīdz justies kā mājās,” stāsta L. Ribaka-Orlova. Lai telpas vienmēr izskatītos stilīgas un modernas, dizainere iesaka mainīt dekorus un tekstilizstrādājumus divas reizes sezonā – vasarā un ziemā. Tas ļaus radīt pilnīgi atšķirīgu un patīkamu atmosfēru gan darbiniekiem, gan apmeklētājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.04.2024 - 30.04.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.70244789sec.