Olimpiete Gunta Vaičule dalās ar skriešanas padomiem

Ikdienā uzkrātās negatīvās emocijas bieži rada stresu ne tikai emocionālā līmenī, bet arī fiziski ietekmē mūsu ķermeni, radot palielinātu nogurumu un pat trauksmi. Regulāru fizisko aktivitāšu ieviešana ikdienas paradumos var sekmēt veiksmīgāku negatīvo emociju pārvarēšanu un reizē arī uzlabot fizisko labsajūtu. Arī Latvijas olimpiete Gunta Vaičule atzīst, ka viņai, kā sportistei un mammai, ir svarīgi atvēlēt laiku sev, tāpēc regulāri treniņi palīdz saprast personīgos mērķus un atbrīvoties no ikdienā uzkrātā noguruma  un sakārtot domas.

“Visiem zināms, ka treniņu laikā izstrādājas “laimes hormoni” – endorfīni, kas ļauj atbrīvoties no negatīvām emocijām. Patiesībā jebkura fiziska aktivitāte maina uzmanības fokusu, tāpēc nedomājam tik daudz par to, kas notiek apkārt vai kas ir noticis tajā dienā. Skriešana ir diezgan liela fiziskā slodze, tāpēc attiecīgi arī mūsu prātam un muskuļiem nav laika pievērsties nomācošām domām, tādējādi koncentrējot domas un spēku uz sinhronu darbību veikšanu,” dalās sportiste.

Svarīgi soļi pirms skriešanas uzsākšanas

Kaut gan skriešana ir salīdzinoši demokrātisks sporta veids, kas neprasa lielu ieguldījumu atbilstoša aprīkojuma iegādē, ir pāris lietas, kas jāņem vērā pirms skriešanas uzsākšanas.

“Pirmais solis viennozīmīgi ir inventāra sagatavošana – piemērots apģērbs un apavi. Latvijas laikapstākļi mēdz krasi mainīties, taču skriet var kā lietainā, tā saulainā laikā. Aukstā, vējainā vai lietainā laikā apģērbam ir jābūt pietiekoši nosedzošam un arī elpojošam, lai nerastos pārlieku lielas svīšanas diskomforts un apaukstēšanās risks. Savukārt, karstā laikā ir svarīgi nepārkarst vai dabūt saules dūrienu, tāpēc ļoti ieteicams ir uzvilkt cepuri vai kādu citu galvas segu, lai pasargātu sevi no tiešiem saules stariem. Lielākā uzmanība ir jāpievērš sporta apaviem, lai skriešana būtu ērta neatkarīgi no veicamās distances,” uzsver Gunta.

Nākamais kritērijs, kam sportiste vērš uzmanību, ir skriešanas maršruts. It īpaši nepieredzējušiem sportistiem būtu jāizvēlas jau konkrēts maršruts nevis jāpaļaujas uz instinktiem, lai treniņa laikā varētu pilnvērtīgāk koncentrēties uz personīgo fizisko sniegumu un izvairītos no papildu stresa. “Gan skriešanas iesācējiem, gan profesionāļiem atbilstoša trases izvēle ir būtisks sagatavošanās process. Lai katram sportistam nodrošinātu ērtas un precīzas navigācijas iespējas, Huawei Watch GT Runner ir iestrādāta uzlabota navigācijas satelītu sistēma un pozicionēšanas ātrums, tādējādi sniedzot pārredzamus datus un norādes reālajā laikā,” skaidro Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Kad atbilstošs aprīkojums un skriešanas maršruts ir izvēlēts, ir svarīgi iesildīties pirms paša treniņa. Ja plānotais skrējiens nav pārāk ātrs vai garš, tad iesildīšanās var būt lēnāka skriešana. Gunta īpaši uzsver, ka pēc treniņa ir tik pat svarīgi atsildīties jeb veikt stiepšanās vingrinājumus, kas palīdz muskuļu atjaunošanās procesam un mazina muskuļu sāpes nākamajā dienā.

Kā “iemīlēties” skriešanā?

Parasti cilvēki pārtrauc skriet ārējo faktoru ietekmē – kad ikdienā ir pārāk liela darba slodze vai citi veicamie mājas uzdevumi ņem virsroku, treniņi un fiziskās aktivitātes ir pirmās, kas tiek izņemtas no dienas plāna. Vienlaikus sportiste uzsver, ka atbrīvojot laiku skriešanai kaut pāris reizes nedēļā, produktivitāte var celties, jo būs vairāk enerģijas un pozitīvo emociju.

“Protams laika trūkumus ir biežākā atruna. Taču daudzi cilvēki ir pamēģinājuši skriešanu un vienkārši konstatējuši, ka tas nav viņu sporta veids. Arī manā draugu un paziņu lokā ir cilvēki, kam nepatīk skriet, bet ir tikpat daudzi, kas nu jau ir iemīlējuši skriešanu. Atbildes “atslēga” slēpjas spējā atrast to, kas mūs visvairāk motivē un padara skriešanu interesantāku. Kādam ir vajadzīga interesanta apkārtne, kuru vērot skriešanas laikā, citam piemērotāka būs orientēšanās, kur motivācija slēpjas uzdevumu meklēšanā un veikšanā. Vēl daudziem atbilstošs motivators varētu būt pareizā kompānija. Pareizā vide un gaisotne ir būtiska, lai pārvarētu stresu. Saprotot, ka šos apstākļus var uzlabot, pilnveidot un pielāgot savām vajadzībām, skriešana sagādās īsto prieku, motivējot rūpēties par sevi, būt aktīviem un gūt baudu no regulāriem skriešanas treniņiem,” uzsver Gunta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.79281211sec.