Fotogrāfs Egons Lācis atklāj mobilo fotogrāfiju trikus, kurus izmantot pat naktī

Nakts stundām ir savs šarms – viss izskatās nedaudz savādāk, maģiskāk un noslēpumaināk nekā dienā. Lai šo noskaņu iemūžinātu, nav nepieciešama profesionāla kamera – vien pāris vienkāršas iemaņas un viedtālruņa kameras īpašais nakts režīms. Mobilais fotogrāfs Egons Lācis, kurš fotogrāfijas uzņem tikai ar Samsung Galaxy S22 Ultra kameru, dalās ar pāris trikiem, kā iemūžināt nakts fotogrāfijas un atrast interesantus attēlu leņķus, lai iegūtu izcilus foto pat nakts stundās.

Unikāla attēla noslēpums – interesanti leņķi un pārsteidzoši objekti

Lai veiksmīgi veidotu neparastas kompozīcijas, fotogrāfs noteikti iesaka izmantot režģa līnijas un meklēt interesantus leņķus. Piemēram, nofotografēt iespaidīgu baznīcu no nelielas sānu ieliņas. Drošākais veids, kā tikt pie kvalitatīviem attēliem naktī pat iesācējam, ir doties fotografēt plaši apgaismotus objektus un ielas. Rīgas centrā fotografēšanai pateicīgas būs krāšņi izgaismotās Jūgendstila ēku fasādes vai Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs – gaismu un krāsu spēles iedos attēlam nepieciešamo nakts noskaņu. Jāņem vērā, ka fotografējot pilsētvidē, nereti attēlos iespraucās arī kāds nevēlams objekts – atkritumu urna, ceļa zīme. Te lieti noderēs S Pen jeb digitālais irbulis, ar kuru iespējams īpaši precīzi rediģēt attēlu, izdzēšot nevēlamos objektus.

Priekšnosacījums – sagatavošanās foto uzņemšanai

Fotografējot naktī vai krēslā jāatceras, ka katra kustība traucēs kameras fokusam. Tomēr kvalitatīvas bildes var uzņemt arī bez speciāla statīva. “Fotografējot neizmantoju statīvu un par atbalstu izmantoju apkārtējo vidi – sienu, koku vai pat stabu. Ar visu ķermeni atspiežos pret atbalstu un tādējādi, pirms bilžu uzņemšanas, varu nostabilizēt rokas un attēli būs, es teiktu, pat uz pusi asāki,” stāsta Egons Lācis. Viņš arī norāda, ka mobilais statīvs tomēr būs nepieciešams, ja ir vēlēšanās fotografēt priekšmetus sākot no 30 līdz 100 reižu optiskajā pietuvinājumā, savukārt pietuvinot trīs līdz trīsdesmit reizes, statīvs nebūs vajadzīgs un tāpat iegūsi viskvalitatīvākos attēlus.

Piena ceļš tavā kamerā

Protams, viens no galvenajiem mērķiem, dodoties fotografēt naktī, visticamāk būs zvaigžņotā debess. Lai izdotos to noķert visā dabiskajā krāšņumā, svarīgi, lai apkārt būtu pilnīga tumsa. Šoreiz būs jālieto mobilais statīvs vai telefons jānovieto stabilā vietā, pavēršot kameru uz debesīm un uzliekot taimeri. Piemēram, telefonu var novietot uz automašīnas jumta. ”Zvaigžņotās debess bildes izdosies labāk, ja kameras iestatījumos gaismas jutīgums jeb ISO būs 3200, “Speed” – 30, fokuss manuāli tiks pieregulēts uz 0,7, bet toņu balanss – 4300. Pavisam noteikti iesaku izmēģināt uzņemt foto pēc šiem parametriem kādā siltā pavasara vakarā,” iedrošina fotogrāfs.

Izcils fokuss arī tumsā

Izmantojot portreta režīmu, tuvplānā lieliski izdosies iemūžināt cilvēku portretus, gaismas laternas, kā arī vasaras naktīs ziedošās puķes un košumkrūmus. “Ja nakts ainavā vēlaties nofotografēt konkrētu objektu, tad, lai nofokusētu to un kameras lēca nepārslēgtos uz citiem objektiem, nepieciešams uzspiest un aptuveni divas sekundes paturēt pirkstu uz telefona ekrānā redzamā objekta, līdz fokusa aplītis kļūst dzeltens,” iesaka fotogrāfs.

Zibspuldzi naktī lieto tikai ļoti retos gadījumos

Fotografējot attālus objektus vai pilsētas ainavas, noteikti nevajadzētu slēgt zibspuldzi. Zibspuldze lietošanai naktī domāta tikai, ja vēlaties fotografēt, piemēram, cilvēkus ļoti lielā tumsā, kādu dokumentu vai autobusu sarakstu.

Lietus radīs neticami skaistu noskaņu

Vēl viens palīgs tiešām iespaidīgiem nakts kadriem ir lietus. Tā dēļ fotografēšanu noteikti nevajadzētu atcelt, gluži pretēji – doties ārā un uzņemt attēlus. Kā min Egons, tieši lietus laikā vai tūlīt pēc tā attēli sanāk vislabākie. Krāsas ir dzīvīgākas, pilsētas gaismas iespīdas pilnīgi citā košumā un lietus peļķu atspulgā izdodas fantastiski simetriski attēli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48702312sec.