5 padomi, kā uz grila iegūt sulīgu gaļu

Gaļas grilēšana ir viens no populārākajiem maltītes sagatavošanas veidiem vasarā. Ja pieredzējušākie grilēšanas meistari apgūst aizvien jaunas metodes un knifus sulīgas gaļas iegūšanai, ar izjūtu spēj noteikt grilēšanas optimālo ilgumu, tad iesācējiem vērts atcerēties dažus būtiskus pamata ieteikumus – no tiem galvenais – pamēģināt, iesaka gaļas pārstrādes uzņēmuma NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

“Neatkarīgi no tā, vai esat ģimene, kas vasarā vakariņas regulāri gatavo uz grila dārzā, vai draugu kompānijā  gaļu grilējat tikai izbraukumos pie dabas, svarīgākais, lai tā izdotos sulīga un garda! Ja grilēšanas pieredze mazāka, labāk sākt ar grildesiņu, marinētas gaļas gabaliņu, šašlika grilēšanu, attiecīgi pieaugot meistarībai, būs iespēja arī palepoties ar steika u.tml. delikatešu grilēšanas meistarību,” iesaka NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Marinēta gaļa gatava ātrāk

Gaļas marinēšana ir gaumes lieta, un galvenokārt tiek saistīta ar to, ka garšvielas un attiecīgi marinādi, var izvēlēties katrs pats, tomēr reizēs, kad laika maz, jāpaveic vēl daudzi citi darbi, vērts paļauties uz profesionāļu marinētu gaļu, lai maltīti pasniegtu noteiktā laikā un kvalitātē. No vienas vai otras marinādes ir arī atkarīga ne tikai gaļas garša, bet arī, cik tā būs mīksta pēc grilēšanas – kāda būs tās struktūra. Ja gaļa nav trekna un tai nav izmantota eļļas marināde, tad tās apslacīšanai pirms grilēšanas var izmantot augu eļļu – gaļa nelips pie grila restēm.

Grilē gaļu, kas ir istabas temperatūrā

Ja marinētā gaļa atradusies ledusskapī, tad stundu pirms grilēšanas to vajadzētu paturēt brīvi virtuvē – ja laukā, tad ēnā. Svarīgi, lai nepieļautu strauju temperatūras maiņu! Gaļa, kuras temperatūra ir vienāda, arī izcepsies vienmērīgāk! Gaļu grilēšanas laikā nevajag bakstīt ar dakšu – pietiks ar gaļas grozīšanu (var izmantot speciālus grila piederumus). Karstumā gaļas poras aizveras, un tajā esošā sula ļauj gaļai izcepties sulīgai un mīkstai. Iedurot gaļā dakšiņu, pa tās atstāto caurumu gaļā esošā sula iztek ārā, padarot gaļas gabaliņu sausu.

Sāli pieber beigās

Pirms cepšanas gaļas marinādi var nedaudz nosusināt, ļaut notecēt marinādei, lai liekais šķidrums netek grilā. Cepot gaļu uz pannas, sāli pievieno cepšanas beigās – šis pats noteikumus jāievēro grilēšanā, tā nodrošinot sulīgāku gaļu. Ar dažādiem iepriekš samitrinātiem garšaugiem, kas novietoti uz oglēm, iespējams iegūt grila ēdiena īpašo aromātu – te noderēs rozmarīns, baziliks, timiāns u.c. Ir pieejamas dažādas garšas speciālās glazūras – gaļu pārklāj dažas minūtes pirms noņemšanas no grila. Tas ir arī viens no knifiem, kas ēdienu padara gluži kā restorānā gatavotu, tomēr jāuzmanās, lai glazūra nepiedeg! Gatavo gaļu liek bļodā, pārsedz ar vāku vai šķīvi, kamēr gaļa nedaudz padziest un ievelkas.

Grilē uz iesmiņiem vai folijā

Grilēšanai paredzēto gaļu apsmērē ar eļļu, kas pasargās no piecepšanās, piemēram, pie grila restēm. Ja gaļu grilē uz iesmiņiem (koka iesmiņus pirms tam izmērcē ūdenī), vēlams, lai gaļas gabaliņi ir cieši viens pie otra, tā novēršot apdegšanu. Lielākiem gaļas gabaliem jāļauj vienmērīgi apcepties no abām pusēm. Gaļu var ietīt folijā, piemēram, kopā ar dārzeņu gabaliņiem, bet 5 minūtes pirms gaļa gatava vēlams to apgrilēt uz karstām oglēm, piešķirot gaļai apetelīgo zeltainumu. Ja gaļas gabals ir ar atsegtiem kauliņiem, tos katru var ietīt folijā. Līdzīgi pirms cepšanas var aptīt katra vistas stilbiņa kauliņu, kas atvieglos arī ēšanas procesu.

Galvenā loma grilēšanas meistaram

Pārceptu un apdegušu gaļu neglabās ne labākā marināde, ne ideālā mērce – gaļa, visticamāk, būs sausa un bezgaršīga. Vislabāk, ja par gaļas grilēšanu ir atbildīgs viens cilvēks, kas ir kā garantija, ka grilā visu laiku būs nodrošināta vienmērīga temperatūra, kādā brīdī gaļa neaizdegsies no atklātas liesmas vai arī elektriskajam grilam būs noregulēta atbilstoša temperatūra, gaļa tiks savlaicīgi noņemta un pasniegta ēšanai. Sagatavošanas un citos darbos gan aiciniet palīgā ģimeni vai draugus – kopā gatavot ir ātrāk un jautrāk!

Ražoti Latvijai preču zīmola NOO Cepeškungs produkti top netālu no Tartu, gaļas pārstrādes uzņēmumā Nõo Lihatööstus,  kas ir dibināts pirms 30 gadiem, nu kļuvis par Baltijas lielāko un modernāko gaļas pārstrādes uzņēmumu ar vietējo kapitālu un nodrošina gandrīz 200 darbavietas. Produktu sortimentā ir vairāk kā 400 dažādu produktu to starpā grilgaļas, šašliks, grilribiņas, grildesiņas u.c. Rūpnīcā tiek ražoti augstas kvalitātes produkti no augstvērtīgas cūkgaļas, liellopu un vistas gaļas. Produktos ir liels gaļas īpatsvars. Saražotā gaļas produkcija tiek iepakota ērtos un patērētājam ikdienas ritmam piemērotos iepakojumos. Produkcijas ražošanā izmantotas tikai svaigas un augstvērtīgas izejvielas. Kvalitatīvi, veselīgi un garšīgi produkti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46523094sec.