Andris Rasiņš: Augļu alus un pat smūtiju alus – kas šobrīd «modē» alus pasaulē?

Pēdējā pusgada laikā lielu aktivitāti piedzīvo dažādi alus festivāli visā Eiropā – pēc pandēmijas ierobežojumiem alus darītavas ir aktīvas un cenšas izmantot katru iespēju, lai pastāstītu par jaunākajām tendencēm. Cilvēki kļūst aizvien atvērtāki jaunām idejām un produktiem, tāpēc aizvien lielāku popularitāti iegūst augļu alus, smūtiju alus, kā arī alus, kas nogatavināts ozolkoka mucās. Lai gan daudzviet pasaulē ir iecienīts arī skābais alus, Latvijas patērētāji pagaidām dod priekšroku saldākam alum, tostarp medalum (mead), pauž “Mežpils alus” someljē Andris Rasiņš.

Jo vairāk ogu un augļu, jo labāk

Kopumā Latvijā un pasaulē joprojām pieprasītākie alus veidi ir Lager tipa, bet nesen Rīgā notikušajā starptautiskajā amatalus festivālā “Rīga Pours” bija iespējā iepazīties un nobaudīt arī jaunas alus tendences. Viena no tām ir augļu ali – viegli un ļoti piesātināti ar augļu un ogu garšām. Patiesībā, runājot par šo alus veidu, ir spēkā princips, jo vairāk ogu un augļu, jo labāk.

IPA par rūgtu, bet NEIPA tieši laikā

Cilvēku uztvere un gaume mainās – ja kādreiz šķita, ka Latvijas patērētājiem nepatiks IPA rūgtuma dēļ, taču izrādījās, ka Jaunanglijas IPA jeb saīsināti NEIPA, kas ir salīdzinoši nesen paradījušais alus veids, garšo arī mūsu alus cienītājiem. Šis alus nav tik rūgts kā klasiskais IPA – tas ir salīdzinoši saldens, augļains un sulīgs. Lielai daļai Latvijas alus entuziastu šobrīd tā ir izvēle Nr.1. Interesanti, ka daži Latvijā brūvēti Jaunanglijas IPA šobrīd tiek uzskatīti par vieniem no labākajām Eiropā!  

Paradumus ietekmē arī gadalaiks

Patērētāju paradumus ietekmē arī laikapstākļi un šobrīd, kad laiks aiz loga vairs nav tik gaišs, arī alus mūsu glāzēs kļūst tumšāks. Rudenī pieaug interese par porteriem, turklāt, tendences liecina, ka daudzi portera baudītāji izvēlas alu, kas ilgstoši nogatavināts ozolkoka, piemēram, viskija mucās, tāpēc arī šajā rudenī “Mežpils alus” turpinās savu speciālo līniju ar jaunu sezonālo produktu: Imperial Baltijas porteri, kas noturēts “Jim Beam” ozolkoka mucās.

Alus, kas izskatās un garšo kā smūtijs

Lai gan jēdziens “smūtijs” daudziem saistās tikai ar krāsainiem dzērieniem sulu bāros, šī tendence iezagusies arī alus pasaulē un ļoti augļainie smūtiju ali kļūst aizvien populārāki. 50% un pat vairāk no šī alus veido dažādi augļi un ogas, izmantojot visdažādākās kombinācijas. Tam ir arī biezāka konsistence un šis alus gan pēc smaržas, gan izskata ļoti atgādina smūtiju.

Latvijas medalus potenciāls

Ņemot vērā mūsu vēlmi pēc salda alus, likumsakarīga ir arī medalus (mead) popularitāte. Vasaras izskaņā festivālā Rīgā viesojās viena no pasaules labākajam medalus (mead) darītavām, tomēr jāsaka, ka arī Latvijas aldari negrib atpalikt un ļoti cenšas eksperimentēt šajā virzienā. Latvijai  šajā ziņā ir ļoti liels potenciāls, ko noteikti nepieciešams turpināt attīstīt.

Latviešu atturība pret skābo alu

Ja runājam par garšām un alus veidiem, kas Latvijā vēl nav “iedzīvojušies”, tad jāmin skābais alus (Sour Ale). Lai gan kopumā mums patīk dažādi skābpiena produkti (kefīrs, paniņas), kā arī esam aktīvi skābo kāpostu un skābētu gurķu ēdāji, tiklīdz runa ir par alu, mēs dodam priekšroku saldākai tā versijai. Kopumā pasaulē šī tendence gan sākusi attīstīties tieši pēdējo piecu, desmit gadu laikā. Svarīgi saprast, ka skābs alus, kas kontrolēti ar baktērijām (tādām pašām kā izmanto jogurta ražošanā) tiek padarīts skābs, nav tas pats, kas sabojājies un saskābis alus, tomēr ne visi alus cienītāji spēj noteikt atšķirību. Arī aldari atzīst, ka līnija starp skābo alu un saskābušu miestiņu ir ļoti trausla, un tās noturēšana parāda arī brūvētāja meistarību. Vēsturiski šis alus veids nāk no Beļģijas un Vācijas un tagad tendence sāk pārņemt visu pasauli, tāpēc nākotnē visticamāk arī Latvijā par skābo alu dzirdēsim vairāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16656399sec.