Eksperte iesaka kā nostabilizēt miega režīmu pēc pārejas uz ziemas laiku

Vairāk nekā puse (63%) Latvijas iedzīvotāju diennaktī guļ 6 līdz 7 stundas, bet bez pamatota iemesla bieži nogurumu izjūt daudzi, liecina Samsung Electronics Baltics veiktā aptauja*. Nekvalitatīvs miegs, pulksteņu rādītāju griešana un no tā izrietošie miega – nomoda režīma traucējumi tiek asociēti ar dažādām saslimšanām. Naktī uz 30. oktobrī pulksteņa rādītājus griezīsim stundu atpakaļ, pārejot uz ziemas laiku. Pulksteņa rādītāju pagriešana destabilizē mūsu bioloģisko ritmu. Eksperte dalās ar padomiem, kas palīdzēs pielāgoties jaunajam režīmam, kā arī atgādina, kāpēc jāpievērš uzmanība savai miega kvalitātei.

Standarta laiks, pie kura mūsu ķermenis ir pieradis, saskan ar cilvēka cirkadiāniem jeb bioloģiskiem ritmiem. Lai gan pulksteņu rādītāju pagriešana izjauc mūsu līdzsvara sistēmu, šāda pāreja ir nepieciešama, jo tiek samazināts elektrības patēriņš, ar to saistītās izmaksas un tiek pasargāta vide. Organisms pārejai uz standarta laiku vai vasaras laiku būtu iepriekš jāsagatavo. Tas var prasīt pat pāris nedēļas, pielāgojot gulēt iešanas laiku jaunajam režīmam.

“Pielāgošanās periods pēc pulksteņa rādītāju griešanas un tā negatīvas sekas ilgst piecas līdz septiņas dienas1. Pēc adaptācijas perioda miega – nomoda režīms būs nostabilizējies. Vispareizāk būtu ikdienā pielāgot gan gulēt iešanas laiku, gan celšanās laiku. Ideālajā gadījumā būtu jāiet gulēt un jāceļas vienā un tajā pašā laikā darba dienās un brīvdienās. Sestdien, pirms laika maiņas, ieteicams iet gulēt 15-20 minūtes agrāk un līdz ar to arī modinātāju likt 15-20 minūtes agrāk nekā ierasts,” iesaka Dr. Natālija Bērziņa, psihiatre, miega traucējumu speciāliste.

Miega fāzes

Miegs ir noteikts fizioloģisks cilvēka organisma stāvoklis, kurā organisms funkcionē citādāk. Atbilstoši miega fāzēm, miega laikā mainās asinsspiediens, sirdsdarbības ritms, elpošanas intensitāte, kā arī smadzeņu elektriskā aktivitāte. Iemiegot, kad miegs ir pavisam viegls, cilvēka ķermenis atslābinās, palēninās elpošanas frekvence un pulss, samazinās asinsspiediens, smadzeņu elektriskā aktivitāte mainās, atslābinās muskulatūra, jūtama siltuma sajūta, lēnīgums. Vēlāk, ieejot dziļajā miega fāzē, sirdsdarbība ir lēna, asinsspiediens ir pazemināts, bet muskuļi – atslābuši. Savukārt, kad mēs ieejam ātro acu kustību fāzē (REM jeb rapid eye movement), novērojamas ātras acu ābolu kustības, palielināts pulss un asinsspiediens, taču muskulatūra paliek, tā teikt, “paralizēta”. Padziļinātāku izpratni par sava miega kvalitāti un miega fāzēm var iegūt, izmantojot viedpulksteni. Viedpulkstenis nakts laikā reģistrēs visus mērījumus un sekos līdzi izmaiņām organismā. Līdz ar to katru rītu viedpulksteņa lietotājam būs pieejami dati par aizmigšanas un pamošanās laiku, kopējo miega ilgumu, tā kvalitāti un miega fāzēm.

Kāpēc miega kvalitāte ir svarīga

Organismā miega laikā notiek ļoti daudz un dažādi procesi. Piemēram, emociju procesēšana jeb pārstrādāšana, dienas laikā apgūtā materiāla un informācijas apstrāde, tiek strukturētas atmiņas, notiek muskuļu un citu audu atjaunošanās procesi. Bērnībā un jaunībā tieši aktīvie augšanas procesi notiek miegā. Tāpat miega laikā ātrāk dzīst brūces, tiek regulēti metabolisma un endokrīnie procesi, izstrādāts sāta hormons, kurš regulē sāta sajūtu un apetīti dienas laikā. Svarīgi arī atzīmēt, ka miegā tiek ražoti specifiski proteīni, kas nepieciešami imunitātes darbībai.

Miega eksperte uzsver, ka ilgstoša miega deprivācija vai saīsināts miegs ilgtermiņā negatīvi ietekmēs sirds un asinsvadu sistēmas darbību, palielinās diabēta risku, paaugstinās asinsspiediena līmeni, veicinās aptaukošanos, kā arī traucēs domāšanas procesiem un smadzeņu darbībai. Tātad – radīsies koncentrēšanās grūtības, problēmas noturēt uzmanību, kā arī saskarsimies ar grūtībām augstākās kognitīvās funkcijās – problēmu risināšanā, cietīs arī radošā domāšana. 14% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka sliktā miega kvalitāte bieži (3-5 reizes nedēļā) apgrūtina koncentrēšanos darbam, bet 5% ar šo problēmu saskaras gandrīz vienmēr.

Vidējais miega ilgums veselam pieaugušajam ir no 7 līdz 9 stundām. Tas nozīmē, ka vairumā gadījumu mēs iekļaujamies šajā stundu intervālā. Optimālais miega ilgums katram ir ļoti individuāls. Ja cilvēks, kurš guļ 7 stundas, jūtas labi, aktīvi, ir mundrs un vesels, tad šim cilvēkam nav mākslīgi jāpagarina savs miegs un jāguļ 9 stundas. Katram savs miega ilgums būtu jāpielāgo individuāli pēc vajadzības.

*Tiešsaistes aptauju 2022.gada septembrī veica Samsung Electronics Baltics sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat. Pētījuma laikā tika aptaujāti 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.74077392sec.