Desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju tic, ka pēc Ziemassvētkiem būs lielākos parādos nekā jebkad agrāk

Šī gada laikā, saskaroties ar inflācijas straujo kāpumu un no tā izrietošajām sekām, daudzi Latvijas iedzīvotāji ir piedzīvojuši finansiālus izaicinājumus. Kā liecina Eiropas vadošā kredītu pārvaldības uzņēmuma Intrum ikgadējais Eiropas patērētāju maksājumu ziņojums, vairāk nekā desmitā daļa jeb 14 % Latvijas iedzīvotāju paredz, ka pēc Ziemassvētkiem būs lielākos parādos kā jebkad, kas ir pieaugums, salīdzinot ar 10 % iepriekšējā gadā.

Salīdzinājumā ar citām Baltijas valstīm Lietuvā šis rādītājs ir nedaudz lielāks (16 %), savukārt pozitīva tendence ir novērojama Igaunijā, kur tikai 9 % iedzīvotāju ir bažas par savu finansiālo situāciju pēc-svētku periodā. Eiropā vidēji nedaudz vairāk nekā piektdaļa jeb 21 % iedzīvotāju paredz lielākas parādsaistības kā jebkad agrāk.

Kaut gan Ziemassvētki vienmēr ir asociējušies ar priekpilnu cerību laiku, šogad Latvijas sabiedrībā ir manāmi nomākts noskaņojums. 41 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Ziemassvētki vairs nekad nebūs tādi kā pirms pandēmijas neparedzamās ekonomiskās, ģeopolitiskās un arī epidemioloģiskās situācijas dēļ. Starp Baltijas valstīm lietuviešiem ir vispozitīvākais skats uz svētkiem, tikai nepilnai trešdaļai (31 %) atzīstot, ka Ziemassvētki vairs nekad nebūs tādi kā agrāk, kam seko igauņi ar 36 % ( Eiropā vidēji 40 % ).

“Cilvēkus satrauc cenu kāpums, ģeopolitiskā neskaidrība un jaunu Covid-19 ierobežojumu iespējamība, tāpēc arī svētku laiks vairs nav tik gaidīts kā iepriekš. Kaut gan mēs esam ļoti atbildīgi patērētāji, Ziemassvētku laiks neatceļ visus pārējos maksājumus un finansiālās saistības, ko uzkrājam gada laikā. Dāvanas tuviniekiem, svētku maltītes izmaksas un citi ar svētku sezonu saistītie tēriņi rada papildus izdevumus un var ietekmēt regulāro rēķinu kavēšanu. Situācija, kad uzkrājas neapmaksāti rēķini, kas summējas ar nākamā mēneša regulārajiem maksājumiem, var radīt lieku stresu un grūti pārvaldāmas parādsaistības. Ja tā saucamais “drošības spilvens” jau ir iztērēts gada laikā, Ziemassvētkos ir īpaši grūti atlikt līdzekļus parādu segšanai vai uzkrājumu papildināšanai,” norāda “Intrum” ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika.

Eiropas patērētāju maksājumu ziņojuma dati liecina, ka, lai mazinātu inflācijas radīto finansiālo spriedzi mājsaimniecību budžetā, vairums iedzīvotāju plāno vairāk iepirkties zemo cenu un atlaižu preču veikalos (61 %), mazāk apmeklēt kultūras pasākumus un restorānus (57 %) un meklēt izdevīgākus darījumus internetā (45 %), kam seko taupīgāka naudas tērēšana dāvanām (37 %), mazāka ienākumu daļas atlikšana uzkrājumos (24 %) un labdarībai (20 %).

“Kā redzams, patērētāji meklēs lētākas alternatīvas un mazinās izmaksas uz savas sociālās dzīves rēķina, kas attiecīgi varētu ilgtermiņā ietekmēt arī uzņēmumus izklaides un atpūtas nozarē. Diemžēl arī ziedojumi ir tas, uz kā rēķina vairums centīsies ekonomēt,” skaidro eksperte.

Par pētījumu:

Eiropas patērētāju maksājumu ziņojums 2022 (European Consumer Payment Report 2022) ir balstīts uz pētījumu, ko vienlaicīgi 24 Eiropas valstīs 2022. gada jūlijā un augustā veica starptautiska pētījumu kompānija Longitude, Financial Times grupas uzņēmums, apkopojot iegūtos datus no 24 011 patērētāju, kas galvenokārt vai daļēji atbild par finanšu un maksājumu jautājumiem savā mājsaimniecībā.

Ar pilno Eiropas patērētāju maksājumu ziņojuma 2022 tekstu (angļu valodā) var iepazīties www.intrum.lv/ecpr2022

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53741503sec.