Polārās ekspedīcijas dalībnieces 7 ieteikumi ziemas pārgājienam

Lai gan zemi joprojām klāj bieza sniega sega, pavasara saule tā vien aicina pie dabas. Maiju Lunekunda, kura vada izbraucienus ar suņu pajūgiem Zviedrijā un 2019. gadā piedalījās polārajā ekspedīcijā “Fjällräven Polar”, sniedz padomus kvalitatīvam ziemas pārgājienam - kā ģērbties, dodoties mežā, un ko ņemt līdzi, lai pasargātu sevi no aukstuma.

Sākumā neģērbieties pārāk silti

Lieliski, ja pārgājiena sākumā jums ir mazliet vēsi. Kustoties ķermenis ražos siltumu, un pēc kāda laika jutīsieties ideāli – jums nav nedz auksti, nedz karsti. Ja jau uzreiz uzvilksiet mugurā daudz drēbju, jūs visai ātri sāksiet svīst, un nāksies apstāties, lai novilktu lieko apģērbu. Pusdienu pārtraukumā uzvelciet kādu papildu apģērbu gabalu, lai nenosaltu.

Velciet nepieguļošu apģērbu

Maiju norāda, ka daudzi pārgājienu apģērbu izvēlas pēc sava izmēra, lai labāk izskatītos. Taču kāda jēga no jakas, ja zem tās nevarat pavilkt vairākas papildu apģērbu kārtas? “Mums ir silti, pateicoties gaisam starp apģērbu kārtām, nevis pašam audumam. Jo vairāk kārtu, jo siltāk. Nianse tāda - ja visas kārtas cieši pieguļ augumam un viena otrai, tad starp tām nav gaisa, tāpēc salā kļūst auksti,” skaidro Lunekunda un aicina nekautrēties aizņemties nepieguļošu apģērbu no citiem – tēva, vectēva, drauga.

Atcerieties par vairāku kārtu principu

Ja ārā temperatūra ir tuvu nullei vai zem tās, tad atcerieties virs vidukļa apģērbt trīs kārtas (siltu apakšveļu, flīsu un jaku). Ja jaka ir pietiekami bieza, apakšējās kārtas var būt plānākas, lai kustoties nekļūtu karsti. “Ja pastāv sniega un lietus iespējamība, tad apaviem noteikti jābūt ūdensizturīgiem, jo parasti vispirms nosalst kāju pirksti. Vēlams, lai pārgājienu apavi būtu pietiekami brīvi, lai tajos varētu ievilkt vilnas zeķi. Ja laukā ir ļoti slapjš, tad var vilkt arī gumijas zābakus, jo mūsu mērķis ir nesaslapināt kājas,” stāsta Maiju.

Izmantojiet taukainu sejas krēmu

Ziemā ārkārtīgi svarīgi ir maksimāli aizsargāt sejas ādu. Ja gaisa temperatūra ir -5, tad pat pie neliela vēja tā var šķist -10, tāpēc uz ūdens bāzes veidoti krēmi lietošanai ārā ziemā nav īpaši piemēroti - tie var radīt aukstuma bojājumus.

Aukstā laikā ir ļoti svarīgi saglabāt ādas dabisko tauku barjeru. Dodiet priekšroku krēmiem uz tauku bāzes. Pārgājiena dienas rītā vēlams nemazgāt seju un nelietot tīrīšanas līdzekļus. Ar pavasara iestāšanos neaizmirstiet papildināt savu ādas kopšanas līdzekļu arsenālu ar krēmu ar augstu SPF, jo, saulei atspīdot pret sniegu, āda saņems dubultu starojuma devu.

Ja iespējams, atpūtu reizēs kuriniet ugunskuru

“Dzīva uguns paceļ pārgājienu pieredzi pilnīgi jaunā līmenī,” apliecina Maiju, piebilstot, ka ugunsgrēku mežā vajadzētu kurināt tikai tam paredzētās vietās. “Iesaku no mājām paņemt līdzi malku. Pirmkārt, ugunskura vietas tuvumā ne vienmēr atrodama sausa malka, bet, otrkārt, ja ikviens ap šo vietu sāks vākt malku, tad tā ātri vien izmainīsies līdz nepazīšanai. Ja dodaties pārgājienā sniegotā laikā, malkas transportēšanai ņemiet līdzi nelielas ragavas – ja vēlaties, varat tajās ievietot ar pārgājiena mugursomu.

Speciāliste uzskata, ka ugunskura kurināšanai visi līdzekļi ir labi: “Droši iegādājieties iekurināšanas tabletes un izlietojiet kaut pusi iepakojuma. Galvenais, lai ugunskuru tomēr izdodas iekurt. Iekurināšanai noder arī vasks – vienkārši paņemiet līdzi gandrīz izdegušas sveces un uzklājiet vasku uz malkas, lai tas aizdegšanās brīdī sāktu tecēt. Dodoties prom, pārliecinieties, ka ugunskurs ir nodzisis.”

Svaigā gaisā jebkurš ēdiens garšīgāks

“Ja es kopā ar ģimeni dotos pārgājienā bez nakšņošanas, es ņemtu līdzi zefīrus un mazas desiņas – abus šos produktus iespējams uzspraust uz zariņa un uzcept uz ugunskura. Vēl es arī mājās pagatavotu šķiņķa un siera sviestmaizes, maizi dāsni apsmērējot ar sviestu, un arī tās uzsildītu uz uguns,” teic pārgājienu eksperte, piebilstot, ka svaigā gaisā jebkurš ēdiens ir garšīgāks.

Pārgājienos Maiju ēd daudz sviesta (un pat to piena vietā pievieno kafijai), jo trekni ēdieni palīdz ķermenim labāk saglabāt siltumu. Ja jums nav tūristu plīts, Maiju iesaka ņemt līdzi verdošu ūdeni termosā, lai jūs varētu pagatavot kafiju vai tēju. Protams, ūdeni iespējams uzvārīt arī uz uguns, taču tad katliņš kļūs kvēpains, un būs vajadzīgs ilgs laiks tā notīrīšanai, pirms varēsiet to likt atpakaļ mugursomā.

Pastaiga līdz ugunskura vietai arī ir pārgājiens

Maiju ir pārliecināta, ka cilvēki un daba ir radīti viens otram, un uzsver, ka pat 20 minūtes svaigā gaisā ik dienu ir pietiekamas, lai mazinātu trauksmi un pārslodzi. Dažreiz pietiek tikai aiziet no autostāvvietas līdz ugunskura vietai, paskatīties uz dzīvu uguni un paelpot svaigu gaisu - uzskatiet, ka pārgājiens ir izdevies.

“Mēs dzīvojam ļoti mākslīgā vidē, bet mūsu smadzenes nevēlas pastāvīgi atrasties četrās sienās – mums ir jāredz horizonts un jāsajūt plašums. Tāpēc cilvēkiem patīk būt pie jūras un skatīties uz kalniem – skats uz horizontu ir nomierinošs,” stāsta Lunekunda.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11302114sec.