Vīna gatavošana Kvevros – tradīcija izkopta jau 8000 gadus

Māla krūkas Kvevri Gruzijā gadsimtu garumā labi pazīstamas kā īpaši trauki vīna gatavošanai. Pirmās liecības par Kvevri izmantošanu atrodamas pat 8000 gadu senā pagātnē un vēsturiski pēc Gruzijas saimnieku turīgumu vērtēja tieši pēc viņam piederošo Kvevru tilpuma – jo lielāks Kvevrs, jo turīgāks saimnieks. Arī mūsdienās virkne veikalos pieejamā Gruzijas vīna tiek gatavots izmantojot Kvevri. Taču to pagatavošana prasa lielu pacietību un tradīciju ievērošanu. Par to, kāpēc Kvevri izmanto vīna darīšanai un kā tie tiek izgatavoti stāsta Latvijas Vīnziņu Asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Gadsimtu laikā izkoptas tradīcijas

Jau izsenis viena no galvenajām Gruzijas tautsaimniecības metodēm ir vīna darīšana. Par to liecina ne vien šī brīža plašais vīnu piedāvājumus, bet arī Gruzijā veiktie arheloģiskie izrakumi, kuros tika atrastas 8000 gadus senas māla krūkas – Kvevri. Šīs māla krūkas ir ieguvušas īpašu nozīmi, jo šobrīd tikai trīs Rietumgruzijas apgabalos ir pieejami māli, kuru sastāvā ir liels kaļķu daudzums un dažviet arī sudrabs. Šie abi komponenti kalpo kā dabīgs antiseptiķis, kas neļauj vīna sabojāties, padarot Kvevri par labu trauku vīna gatavošanai. Īpašais mālu sastāvs padara Gruzijas vīnu par unikālu, jo šāda māla sastāvs nav plaši pieejams. Taču, tāpat kā māls, arī Kvevri pagatavošana ir unikāls un tradīcijām izkopts process, kuru apguvušas tikai dažas gruzīnu ģimenes.

Ražošanas process vairāku mēnešu garumā

Šobrīd visā Gruzijā ir tikai piecas - septiņas ģimenes, kas gatavo māla Kvevrus, nododot šo amatu nākamajām paaudzēm un saglabājot šīs prasmes gadsimtu garumā. Lai gan laika gaitā vīna darīšanas metodes ir mainījušās un kļuvušas mūsdienīgākas, veidojot Kvevri, tiek ievērotas senas un izkoptas tradīcijas, kuras nedrīkst pārkāpt, savādāk viss trauka gatavošanas process ir jāsāk no jauna.

Kvevri tiek uzskatīts par dzīvu produktu, tāpēc to gatavošanas procesā tiem ir jādod tikai pozitīva enerģija – darbnīcās nedrīkst smēķēt vai izteikt negatīvas lietas. Mūsdienu Kvevra tilpums ir aptuveni 1500 litri, taču, lai šādu krūku izveidotu nepieciešami aptuveni 3 – 4 mēneši, kuros Kvevrs tiek izveidots pakāpeniski. Šis process ir laikietilpīgs, jo Kvevru pagatavošana ir tikai un vienīgi roku darbs, taču vērtīgs, jo krūkas var kalpot pat vairākus gadu simtus.

Parasti darbnīcā Kvevrs tiek veidots pamazām, katru dienu uzceļot aptuveni 10 – 20 cm augstu kārtu, un katru nākamo slāni meistars var celt tikai tad, kad iepriekšējais ir nožuvis. Pēc tam, kad lēnām un pacietīgi lielais Kvevrs ir sagatavots, tam seko apdedzināšanas procedūra. Kvevrs tiek ievietos lielā krāsnī, kas tiek aizmūrēta. Šajā laikā meistaru ģimene guļ uz maiņām, lai vienmēr būtu kāds, kas uzrauga krāsns temperatūru. Tiklīdz Kvevrs apdedzināts, to atdzesē aptuveni 3 - 7 dienas. Pēc tam Kvevrs tiek nogādāts vīna darītavās, kur tie tiek ierakti zemē, pirms tam izveidojot cementa apkārtni, kas Kvevru pasargā no zemestrīcēm un koku saknēm. Lai vīna darīšanas process izdotos, šie trauki tiek ierakti zemē, jo tā ir iespējams saglabāt nemainīgu temperatūru vīna gatavošanas procesā.

Plaša vīnu garšas buķete

Kvevra tilpums var būt no 20 līdz pat 5000 litriem, tāpēc Gruzijā vīnu, kas pagatavots šajās māla krūkās, ir iespējams sastapt visur – restorānos, baznīcās, vīna darītavās un, protams, mājās. Interesants ir fakts, ka Kvevros pārsvarā gatavo baltvīnu, nevis kā stereotipiski tiek uzskatīts – sarkanvīnus. Kopš 2013. gada vīna darīšanas metode, izmantojot māla Kvevrus, iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Lai gan Latvijā nav iespējams izveidot Kvevrus, veikalos ir pieejams plašs Gruzijas vīnu piedāvājumus, kuru vidū ir arī vīni, kas gatavoti izmantojot Kvevri metodi. Parasti šos vīnus var atpazīt pēc tā, ka uz pudeles blakus vīna nosaukumam vai šķirnei tiek minēts klāt termins Quevri, piemēram, Quevri Rkatsiteli vai Saperavi Quevri, kā arī tas var būt atrodams uz etiķetes pie vīna apraksta.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36915302sec.