Fagots: Mūzikas instruments, kas atver daudzas durvis

Daudzi vecāki vēlas, lai bērni apgūst kāda mūzikas instrumenta spēli. Arī paši bērni to vēlas, taču nereti nav viegli izvēlēties, kādu instrumentu apgūt. Piedāvājums ir gana plašs, turklāt, iespējams apgūt ne tikai populārus un plaši pazīstamus, bet arī retus instrumentus, piemēram, fagotu, ko Latvijā spēlē vien uz dažu roku pirkstiem saskaitāms cilvēku skaits. Tas ir gana sarežģīts instruments, tomēr vienlaikus spēj atvērt daudzas durvis un sniegt iespēju ceļot un uzstāties koncertzālēs daudzviet pasaulē, atskaņojot dažādas orķestra un kameransambļu programmas, uzskata Mākslu skolas “Kultūras Patnis” skolotāja Elza Rubene

Rets, bet aizraujošs instruments

Fagota spēli var apgūt Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās. Lai gan iespēja ir, instruments ir gana grūts, un tas ir viens no iemesliem, kas kavē bērnus un vecākus lemt par labu šim instrumentam. Kāpēc fagots nav pats vienkāršākais instruments? Salīdzinot ar citiem koka pūšamajiem instrumentiem, fagotam ir sarežģīta un ne vienmēr parocīga aplikatūra jeb dažādu nošu atskaņošanai nepieciešamās pirkstu kombinācijas. Fagotam (atkarībā no instrumenta modeļa) ir vismaz 13 klapītes tikai īkšķiem. Tā spēlēšanai izmanto dubultmēlīti, kuras izgatavošana ir visai sarežģīta, jo katram spēlētājam ir savas individuālās vēlmes, piemēram, attiecībā uz mēlītes vieglumu vai skaņas projekciju. Instruments ir arī pasmags, un tā cena nav no zemākajām, tomēr, ja skola spēj nodrošināt instrumentu, ir vērts padomāt par tā apguvi. Ņemot vērā, ka instruments sver aptuveni 7 kg, ir skolas, kas izmanto speciālas konstrukcijas, lai mazākajiem bērniem instruments nav jātur rokā. Latvijā šādas konstrukcijas neesmu redzējusi, bet Lietuvā gan.

Var mācīties jau no 8 gadu vecuma

Pati šo instrumentu sāku apgūt 10 gadu vecumā, tomēr to var darīt gan agrāk, piemēram, no astoņu gadu vecuma, gan vēlāk – viss atkarīgs no bērna. Ja ir vēlme sākt vēl agrāk, to var darīt uz mazā fagota jeb fagottino. Šie instrumenti pamazām sāk ienākt Latvijā, taču visās skolās vēl nav pieejami. Tie, kas fagotu sākuši spēlēt vēlāk, nereti pārgājuši no cita instrumenta. Es ļoti vēlējos mācīties mūzikas skolā, taču devos pieteikties, nevis vasaras sākumā kā lielākā daļa bērnu, bet novembrī, tāpēc man piedāvāja izvēlēties – fagotu vai kontrabasu. Lai gan izvēle nebija plaša, nevienu brīdi neesmu nožēlojusi, ka izvēlējos šo instrumentu.

Daudz iespēju

Izvēloties tik retu un grūtu instrumentu, ātri parādījās iespējas piedalīties dažādos konkursos un pat ieņemt godalgotas vietas. Tāpat bija iespējas spēlēt bērnu un jauniešu orķestros. Patiesībā Latvijā ir ļoti daudz iespēju, ja proti spēlēt retu mūzikas instrumentu. Fagotistus Latvijā var saskaitīt uz nedaudz vairāk kā divu roku pirkstiem, mūsu nav daudz, tāpēc iespēju ir daudz arī pēc mūzikas skolas un mūzikas vidusskolas absolvēšanas.

Uzstāties Vīnē un Dubaijā

Pateicoties fagotam, bija iespēja mācīties arī Helsinkos un Vīnē, kas man sniedza neatsveramu pieredzi un kontaktus. Fagotistu trūkums jūtams ne tikai pie mums, bet visā Eiropā. Un šī instrumenta spēle atver durvis uz visu pasauli. Spēlējot fagotu kopā ar Latvijas Jauniešu pūtēju orķestri, man bija iespēja uzstāties Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē, bet ar Maskavas Pilsētas baleta trupu — Dubaijas operā u.c.

Daudzveidīgs repertuārs

Fagotam ir ļoti plašs un daudzveidīgs repertuārs – instruments radies jau baroka periodā, tāpēc ikvienam fagotistam ir iespēja spēlēt baroka, klasicisma, romantisma, laikmetīgās mūzikas skaņdarbus un pat džezu. Šim instrumentam rakstījuši arī vairāki pasaulē slaveni komponisti -Volfgangam Amadejam Mocartam ir Koncerts fagotam, arī Karlam Marijam Vēberam un Antonio Vivaldi, kurš rakstījis aptuveni 39 koncertus fagotam.

Izaicinājums sev

Lai gan fagots sākumā posmā nav pats vieglākais instruments, stājoties mūzikas skolā, noteikti ir vērts padomāt par tā apguvi un mēģināt, neatkarīgi no tā, vai iepriekš kāds mūzikas instruments ir apgūts, vai – nav. Tas ir instruments, kas ļaus spēlēt ļoti dažādu repertuāru un veiksmīgas apguves gadījumā uzstāties daudzviet - ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48464322sec.